Dünya

Avrupa’daki toz fırtınasında yoğun miktarda Sezyum-137 tespit edildi

Avrupa’da başlayan toz fırtınasında yüksek miktarda radyoaktif olan Sezyum-137 tespit edildi. Nükleer serpintinin Cezayir’den geldiği anlaşıldı

Published

on

Sahra Çölü’nden, kuvvetli mevsimsel rüzgarların kuzeye savurduğu toz Fransa’ya anormal düzeyde radyasyon taşıdı. Radyasyon seviyelerini izleyen Fransız STK Acro’ya (Radyoaktivite Kontrolü Derneği) göre bu salınım, Fransa’nın 1960’ların başında, Kuzey Afrika ülkesi Cezayir’in bir Fransız sömürgesi olduğu dönemde çölde gerçekleştirdiği nükleer testlerden geldiğini belirtti.

Bir “bumerang” etkisinin, nükleer patlamalarda ortaya çıkan nükleer fisyonun bir ürünü olan sezyum-137’yi geri getirdiğini iddia etti. Acro, Fransa’nın İsviçre sınırına yakın Jura bölgesinde topladığı son Sahra tozu üzerinde testler yaptığını söyledi.

“Bu analitik sonuca dayanarak, geniş bir alandaki homojen birikintileri dikkate alan Acro, kilometre başına sezyum-137 miktarının 80.000 bq olduğunu tahmin ediyor. Nükleer patlamalardan 60 yıl sonra, çok uzaklardan gelen bu radyoaktif kirlenme, bize Fransa’nın sorumlu olduğu Sahra’daki çok yıllık radyoaktif kirlenmeyi hatırlatıyor”

Acro, Fransa

Sezyum-137 Nedir?

Sezyum-137, uranyum-235’in en yaygın fisyon ürünlerinden biri olan radyoaktif bir sezyum izotopudur. Kısa ila orta ömürlü fisyon ürünlerinin en problemli olanları arasındadır. Elementin nispeten düşük kaynama noktası (671 ° C, 1240 F) nedeniyle, Çernobil nükleer kazasında ve atom bombası patlamalarında olduğu gibi, yüksek sıcaklıkta aniden serbest bırakıldığında, 137C atmosferde kolayca buharlaşır ve taşınır. çok uzun mesafelerde havada. Radyoaktif serpinti sonrasında toprakta birikir ve sezyumun en yaygın kimyasal bileşikleri olan tuzların suda çözünürlüğünün yüksek olması nedeniyle çevrede kolayca hareket eder ve yayılır.

Tüp içerisinde Sezyum-137

Trending

Exit mobile version