Connect with us

Ekonomi

TCM Faiz Oranını Açıkladı!

Merkez Bankası politika faizini yüzde 8.25 seviyesinden 200 baz puan artışla yüzde 10.25 seviyesine yükseltti. Dolar kararın ardından 7.55 TL, euro ise 8.87 TL seviyesine kadar çekildi.

Published

on

Merkez Bankası yüzde 8.25 seviyesinde bulunan politika faizini yüzde 10.25 seviyesine çıkardı. Piyasaların genel beklentisi faizin değişmeyeceği yönündeydi. Merkez politika faizini mayıs ayında yüzde 8.25’e düşürmüş, haziran, temmuz ve ağustos aylarında değişiklik yapmamıştı.

2019 yılının Temmuz ayında göreve gelen Merkez Bankası Başkanı Murat Uysal görev süresi boyunca ilk defa faiz artışına gitti. Merkez Bankası en son 2018 yılının Eylül ayında faiz artışına gitmişti.

Merkez Bankası tarafından yapılan açıklamada, “Küresel ekonomide, ülkelerin attığı normalleşme adımlarıyla üçüncü çeyrekte kısmi toparlanma sinyalleri gözlenmekle beraber toparlanmaya ilişkin belirsizlikler yüksek seyretmektedir. Gelişmiş ve gelişmekte olan ülkeler genişleyici parasal ve mali duruşlarını sürdürmektedir. Salgın hastalığın sermaye akımları, finansal koşullar, dış ticaret ve emtia fiyatları kanalıyla oluşturmakta olduğu küresel etkiler yakından takip edilmektedir.” ifadelerine yer verildi.

“NORMALLEŞME EĞİLİMİ BİREYSEL KREDİLERDE DE BAŞLADI”

İktisadi faaliyette kademeli normalleşme adımları ve güçlü kredi ivmesinin desteğiyle üçüncü çeyrekte belirgin bir toparlanma gözlendiği belirtilen açıklamada, “Salgın hastalığa bağlı gelişmelerin Türkiye ekonomisi üzerindeki olumsuz etkilerinin sınırlandırılması amacıyla yakın dönemde uygulamaya konulan parasal ve mali tedbirler, ekonominin üretim potansiyelini destekleyerek finansal istikrara ve iktisadi faaliyetteki toparlanma sürecine katkıda bulunmuştur.https://2fbb80100c89e50bf4c3f7e6d223f088.safeframe.googlesyndication.com/safeframe/1-0-37/html/container.html

Son dönemde ticari kredilerde gözlenen normalleşme eğilimi bireysel kredilerde de başlamıştır. Ertelenmiş talebe ve salgın tedbirleri kapsamında uygulanan likidite ve kredi politikalarına bağlı olarak ithalatta gözlenen canlanmanın, bu politika tedbirlerinin kademeli olarak azaltılmasıyla dengelenmesi beklenmektedir.

Turizm gelirlerinde salgın hastalığa bağlı olarak gözlenen düşüşe rağmen seyahat kısıtlamalarının hafifletilmesiyle kısmi bir iyileşme başlamıştır. Mal ihracatındaki toparlanma, emtia fiyatlarının görece düşük seviyeleri ve reel kur düzeyi önümüzdeki dönemde cari işlemler dengesini destekleyecektir.” ifadelerine yer verildi.

PROF. KARA: POZİTİF ANLAMDA ŞAŞIRTTI

Bilkent Üniversitesi öğretim üyesi Prof. Dr. Hakan Kara, konu hakkında yaptığı değerlendirmede “Sorunu tam olarak çözebilecek bir adım değil ama doğru yönde bir adım. Pozitif anlamda şaşırttı.” ifadelerini kullandı.

Continue Reading
Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Ekonomi

Borsada en çok kazandıran hisseler

Borsa, seçimden sonra ciddi bir artış gördü. Yurt dışı yatırımcının ağırlığı artarken yerli yatırımcının da gözü kulağı borsada en çok kazandıran hisseler gibi bilgilerde… Peki borsada en çok hangi hisse kazandırdı? Borsa 100 en çok kazandıran hisseler neler?

Published

on

Borsa İstanbul 100 endeksi bu hafta boyunca 6.400 bandındaki dirence takıldı. Hareketli bir seyir izleyen BIST100 endeksinde günlük hacim 90 milyar TL’yi bulu. Haftanın son iş gününde ise en çok yükselen sektör sigorta oldu. Ardından gıda, holding, teknoloji ve metal ürünleri yer aldı. Bankalar ise kısmi bir düşüş gördü. Yatırımcıların gözünde ise merak edilen konu en çok kazandıran hisseler oldu.

BIST100 en çok yükselen hisseler neler?
BIST100 en çok yükselen hisseler neler?

Peki Borsada en çok kazandıran hisseler neler? İşte BİST 100 en çok kazandıran hisseler:

BRYAT
TUKAS
BIOEN
ASUZU
DOAS
Bu hisseler arasında BRYAT ve TUKAS tavan fiyatından işlem gördü.

BIST 100’de bugün en çok düşen hisseler ise;

CANTE
ALFAS
PENTA
YKBNK
VAKBN

Continue Reading

Ekonomi

İslam Memiş’ten gram altın uyarısı! “40 yılda bir gelecek fırsat”

Altın ve Para Piyasaları Uzmanı ünlü ekonomist İslam Memiş, gram altında 40 yılda bir gelecek fırsatın kaçırılmaması için saat verdi. Memiş, gram altında yeni bir rekora gidildiğini duyurdu.

Published

on

En güvenilir yatırım aracı altın, yeniden yükselişe geçiyor. Seçimlerin ardından dolar kurunda yaşanan yükselişten destek bularak 1600 TL seviyesini aşan gram altın bugün 1.627 TL’yi görerek tarihi rekor kırdı. Altın ve Para Piyasaları Uzmanı İslam Memiş, gram altında saat vererek yeni yükselişlere işaret etti.

ALTIN YÖNÜNÜ YUKARI ÇEVİRDİ

Küresel piyasalar, ABD’de enflasyon baskısının yumuşayabileceği beklentisiyle pozitif bir seyir izliyor. Uluslararası piyasalarda altın fiyatları Fed’in daha fazla sıkılaştırmaya gideceği beklentisine rağmen ABD tahvil getirilerinin düşmesi ve doların zayıflamasından aldığı destekle yeniden yükselişe geçti. Ons altın 26 Haziran’dan bu yana ilk kez 1944 dolar seviyesine yükseldi.

GRAM ALTIN REKOR TAZELEDİ

Ons altın ve Dolar/TL kurundan destek alan gram altın fiyatı 1.627 TL ile rekor tazeledi. Çeyrek altın 2.722 TL, Cumhuriyet altını 11.038 TL ve 22 ayar bileziğin gramı 1576 TL’den satışa sunuluyor.

KÜRESEL PİYASALAR ABD’YE KİLİTLENDİ

Küresel piyasalar yarın açıklanacak Tüketici Fiyat Endeksi (TÜFE) ve perşembe açıklanacak Üretici Fiyat Endeksi (ÜFE) verilerine odaklandı. New York Fed’in dün açıkladığı Tüketici Beklentileri Anketi’nin sonuçlarına göre, Amerikalı tüketicilerin kısa vadeli enflasyon beklentisi Haziran’da yüzde 3,8 ile Nisan 2021’den bu yana en düşük seviyeye geriledi. Analistler, yarın açıklanacak söz konusu verilerin piyasalarda oynaklığı artırmasının beklendiğini ifade ediyor.

İSLAM MEMİŞ SAAT VEREREK UYARDI

Kişisel Youtube kanalında dikkat çeken bir video paylaşan Finans Analisti İslam Memiş, yarın saat 15:30’da açıklanacak ABD enflasyon verisinin sonrasına dikkat çekti. Borsa, dolar, gram altın ve gram gümüş tahminlerini sıralayan Memiş, “ABD’de bu çarşamba 15:30’da enflasyon verisi açıklanacak. Bunun da yüzde 3.2’ye kadar gerilemesini bekliyorum. En son açıklanan yüzde 4 civarındaydı. Piyasalarda genel kanı da bu şekilde. Enflasyon tarafındaki gerilemeyle birlikte piyasalarda çarşamba günü, 15:30’dan sonra mutlaka bir dalgalanma olacaktır ama bu dalgalanma belirlenen bant aralığını bozmayacaktır” diyerek uyarı yaptı.

“BÖYLE FIRSATLAR 40 YILDA BİR GELİR”

Altın fiyatları için Memiş, henüz riskin geçmediğini belirtti. 1895 ve 1860 dolar bant aralığını takip edeceğini söyleyen Memiş, “1952 dolar üstünde kapanış göremeyebiliriz” dedi. Gram altında ekran ile serbest piyasadaki makas aralığının yeniden açıldığını belirten Memiş’in tahmin ve yorumu şu şekilde:

“Dolar/TL kuru ve ons tarafı yatay seyrettiğinden gram altın da belli bir bant aralığında kalmayı sürdürüyor. Ancak gram altında mutlaka makas aralığına dikkat etmeli! Çünkü makas aralığı tekrar geri döndü.

Ekranda 1615 lira görülen gram altın, fiziki tarafta 1635 lira. 20-25 lira fark oluştuğunu önemsemek gerekiyor. 1550-1650 lira aralığı geçerliliğini koruyor. Yıl sonuna kadar hedefi 1750-1800 lira aralığı. Düşüşleri alım fırsatı olarak göreceğim ancak maliyet düşürmek için parite işleminden yararlanmalı.

Gram altın için ilk aşamada bin 550 lira demiştik, yıl sonuna kadar bin 750 direnç noktasını mutlaka test edilebilir diye düşünüyorum. Bu nedenle ileride de fırsatlar oluşacaktır. Ancak şu andaki piyasalar tabiri caizse 40 yılda bir gelecek bir duruma dönüştü.”

Continue Reading

Ekonomi

Selçuk Geçer’den saatiyle birlikte kötü haber: “Doları olanlara geçmiş olsun”

Doları olanlara bir kötü haber de Ünlü Ekonomist Selçuk Geçer’den geldi. Geçer, yaptığı açıklamada büyük çöküşün başladığını duyurdu. İşte yeni bir sistemin devreye gireceğini duyuran Geçer’in kulis bilgileri son dakika gelişmeleri…

Published

on

Elinde doları olanlar dikkat. Ünlü Ekonomist Selçuk Geçer’den çok önemli uyarılar geldi. Dolar sahipleri için kara haber verildi. Yeni bir sistem devreye alınıyor dolarda büyük çöküş başlayacak. Dolar sahipleri karalar bağlayacak. Çünkü bir anda dibe vuracak nokta ekonomik Selçuk Geçer’den Dolar kuru ile ilgili çok önemli son dakika uyarıları geldi. Kulis bilgilerini paylaşan Selçuk geçer, dolar sahipleri için tehlike çanlarının çaldığını söyledi.

Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası’nın Haziran ayı faiz kararı sonrası Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’dan da önemini açıklamalar geldi. Merkez Bankası 27 ay sonra faiz artışına giderken dolar kurunda fiyatların da hızlı yükselmesi dikkat çekti. Her geçen gün TL değer kaybediyor Dolar kuru ise yükselmeye devam ediyor. Bundan sonra doların akıbetinin ne olacağı vatandaşlar tarafından da merakla Takip ediliyor. Dolar yorumları ile dikkatleri üzerine toplayan ünlü ekonomik Selçuk Geçer’den de dolar kuruna ilişkin yeni açıklamalar geldi. Selçuk geçer, dolar sahiplerini uyardı. Çünkü hükümet yeni bir sistemi devreye alıyor. Dolar kuru son dakika gelişmeleri ve Selçuk geçer dolar yorumları haberimizde…

Selçuk Geçer: “Doları olana geçmiş olsun”

DÖVİZ HESAPLARINA VERGİ GELİYOR

Ünlü Ekonomist Selçuk geçer dolar kuruna ilişkin yeni yorumlarda bulundu. Dolar sahiplerine uyaran Ekonomist, bankada döviz hesabı bulunanlar için ek verginin Yolda olduğunu söyledi. Ancak hükümetin bunu yapmasının büyük bir hata olacağını da sözlerine ekleyen Selçuk geçer, vatandaşların tek sefere mahsus o ödemeyi yapacağını sonrasında ise dövizini bankadan alacağını dile getirdi.

Selçuk geçer açıklamasında şöyle konuştu:

“Bankalardaki döviz hesaplarına vergi gelecek diyorlar. Vergi gelebilir arkadaşlar. Daha önce de böyle bir takım hatalar yapıldı. Bu hatayı yaptığınız an itibariyle kayıt dışını artırırsınız. Millet parasını bankadan çeker. Bir kereye mahsus o vergiyi öder, parasını yastık altına götürür ve ondan sonra piyasa ile banka arasındaki makas açılmaya başlar.

DOLAR VE EURO DAHA DA ARTACAK

Ek vergi gelmesi durumunda Kapalıçarşı’da dövizin pahalı olacağını bankalarda ise ucuz olacağını söyleyen Ekonomist Selçuk geçer, bankaların bu durumda döviz bulabilmek için daha yüksek teklifler vereceğini dile getirdi. Bankalar ve Piyasalar arasında Bu durumun makasın açılmasına da sebep olacağını belirten Ekonomist, böyle bir şey yapmaktan kaçınılması gerektiğini savundu.

Not: Burada yer alan değerlendirmeler yatırım kapsamında değildir. Haberimizde kesinlikle yatırım tavsiyesi verilmemiştir.

Continue Reading

Kaçırmayın

Gündem9 ay ago

Altında 900 liralık deprem: Büyük felaket geliyor

Gram altında anormal yükseliş durdurulamıyor. Hükümetin faiz kararlarının da pek etkisinin olmadığı altın piyasasının geleceğini Necmettin Batırel yorumladı. Son dönemde...

Gündem9 ay ago

Renault çıldırdı! 310 bin liraya Clio satıyorlar: Hemde Türkiye’de

Son dönemde Türkiye’de otomobil fiyatlarının normalin üzerinde seyrettiği inkar edilemez bir gerçek. Bu durumu normale çevirmek için hükümet tarafından bazı...

Gündem10 ay ago

Yaz aylarının kabusuna doğal çözüm! Sivrisineklere veda edin…

Birçok insan, sivrisinekleri uzak tutmak için çeşitli yöntemler denemiştir. Sinek kovucu spreyler, elektrikli sinek öldürücüler veya sineklikler gibi çözümler etkili...

Gündem10 ay ago

‘Tek eşli erkek kendini kontrol ettirsin’ Müslüman Alimler Birliği üyesinden şok sözler

Müslüman Alimler Birliği Yüksek Konsey Üyesi ve Türkiye temsilcisi Abdullah Yolcu, sosyal medyada tepki toplayan sözleriyle gündeme geldi.

Gündem10 ay ago

Tarikat kursunda ahırda kendini asmıştı! O Fahri imam serbest kaldı

Şanlıurfa'da yaşanan olayla ilgili olarak yürütülen soruşturma sonucunda gözaltına alınan 'fahri imam', ifadesinin ardından serbest bırakıldı. Şanlıurfa'da yaşayan 12 yaşındaki...

Gündem1 sene ago

270 Bin liraya sıfır otomobil! Yanlış okumadınız: İkinci el fiyatından bile ucuz

Türkiye’de ikinci el otomobil fiyatları bile milyon rakamları görmüşken, Çinli dev giriş seviyesindeki otomobiller ile Türkiye'ye giriyor.

Gündem1 sene ago

Hemen banka hesabınızı kontrol edin! Bakanlık açıkladı:2.7 milyar lira hesaplara yatırıldı

Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Derya Yanık, Nisan ayı itibariyle gerçekleştirilen yaşlılık ve engellilik aylığı ödemeleri hakkında önemli açıklamalarda bulundu....

Gündem1 sene ago

“Petrolde ciddi sıkıntılar yaşanabilir” Dünya piyasalarını tedirgin eden açıklama: Benzin ve Motorine yeni zamlar mı geliyor?

Birleşik Arap Emirlikleri Enerji Bakanı, bazı ülkelerin üretim ve yatırımla mücadele etmesi nedeniyle 2024'te küresel piyasalar için petrol arzının talepten...

Gündem1 sene ago

Selçuk Geçer: Zengin olmak isteyen parasını buna yatırsın

Daha çok dolar hakkında yaptığı tahminlerle gündem olan ünlü ekonomist Selçuk Geçer, yaptığı son değerlendirmede yatırımcıya en çok kazandıracak formülü...

Trending