Connect with us

Doğal sirke nasıl yapılır? Sirke nasıl yapılır? Elma sirkesi faydaları

Elma sirkesi yüzyıllardır birçok hastalığın tedavisinde kullanılan, vücuda son derece faydalı vitaminlerin, minerallerin ve tabiî asitlerin başta olduğu birtakım değerli maddeleri bünyesinde barındırmaktadır. Peki elma sirkesinin faydaları nelerdir?

Published

on

Gıdadan temizliğe kadar çok fazla alanda tüketilen elma sirkesi çok eski yıllardan beri kullanılan tedavi aracıdır. Yemeklerden salatalara ve cilt bakımına kadar pek çok alanda kullanılan elma sirkesi, zengin içeriği sayesinde bakteri ve mikroplarla mücadelede etkili bir rol oynamaktadır. İçerisinde barındırdığı vitamin ve mineraller vücut sağlığına önemli katkılarda bulunmaktadır. Güçlü bir antioksidan özelliğine sahip olan elma sirkesi, yüksek tansiyondan kolesterole ve obeziteye kadar pek çok alanda fayda sağlar. Yüzyıllardan günümüze kadar kullanılmaya devam edilen elma sirkesi, Antik Yunan’da hekim Hipokrat tarafından birçok sağlık sorununun tedavisinde bitkisel reçete olarak kullanılmıştır. Doğal antiseptik, antifungal ve antibakteriyel özelliklerine sahip olan elma sirkesi, içeriğinde bol miktarda magnezyum, fosfor, potasyum, demir, bakır ve florin barındırmaktadır. Elma sirkesi birçok hastalığa iyi gelen ve salatalarda kullanılabilen bir sirkedir. Saçlara parlaklık vermesi, tansiyonu düşürmesi, şeker hastalığına iyi gelmesi elma sirkesinin faydaları arasındadır. Birçok kişi zayıflamak amacıyla da elma sirkesi kullanır. İşte elma sirkesi hakkında tüm merak edilenler…

 

ELMA SİRKESİNİN FAYDALARI NELERDİR?

– Kas ağrılarına iyi gelir.

– Kalp sağlığını korur. Kalp ile dosttur.

– Gut hastalığına iyi gelir.

– Bağışıklık sistemini güçlendirerek hastalıklara karşı koruma sağlar.

– Enerji verir, kendinizi daha iyi hissetmenizi sağlar.

– Kan basıncını düzenler.

– Kolesterolü düşürür.

– Kan dolaşımını arttırarak varisleri yok eder.

– Probiyotik bakterilerin artmasına yardım eder.

– Menopoz dönemindeki kadınlar için de oldukça faydalı bir sirkedir.

– Sebze ve meyveler, mikroplardan temizlemek için, sirkeli su ile yıkanır.

– Yorgunluk ve uykusuzluk için yatmadan önce sirkeli su içilir.

– Su ile kaynatılıp buharına durulursa; baş ağrısı, astım ve cilt lekelerine faydalıdır.

– Bal karıştırılmış sirkeli su her gün içilirse, düzenli kilo verilebilir.

– Mide üzerine sirkeli bez konulursa, bulantı ve kusmayı önler.

– Sirkeli bez, varislere de oldukça faydalıdır.

– Sirke, orta dereceli yanıklarda da kullanılır.

– Nasırların ve sertliklerin üzerine sirkeyle ıslatılmış ekmek konulur.

– Kepekli ve mat saçlar için durulama suyuna sirke ilave edilir.

– Cildi yumuşatmak, parlatmak için banyo suyuna bir miktar sirke katılır.

Mideye Faydası Vardır: Reflü gibi mide rahatsızlıklarına iyi gelmesi elma sirkesinin faydaları arasındadır. Reflüye iyi gelmesi için, bir bardak suya bir çorba kaşığı elma sirkesi ekleyin. Yemeklerden 5 dakika önce bu suyu için. Zamanla reflüye iyi gelecektir.

Zararlı Bakterileri Ortadan Kaldırır: Vücutta bulunan zararlı bakterileri ortadan kaldırmaya yardımcı olur. Bunun yanında bağırsaklarda bulunan yararlı bakterilerin sayısının artmasına katkıda bulunur. Elma sirkesinin antiseptik özelliği cilt sağlığı için de önemlidir. Cilt ve tırnaklarda meydana gelen mantar ve enfeksiyon sorunlarına karşı çok etkilidir. Eğer ayaklarınızda mantar sorunu varsa sıcak suya elma sirkesi katarak ayaklarınızı suya koyun ya da elma sirkesini doğrudan ayaklarınıza uygulayın. Bunun yanında kulak iltihabı, mesane enfeksiyonu veya kandidiyaz tedavisi için etkili bir şifa kaynağıdır. Genel anlamda farklı şekiller ve formatlarda ortaya çıkan enfeksiyon hastalıklarına karşı tedavi edici özelliği vardır.

Kanser Hücreleriyle Savaşmaya Yardımcı Olur: Sağlıklı bir bünye sahibi olmak için vücudumuzun bir miktar alkali pH ihtiyacı vardır. Elma sirkesi kanser gibi hastalıkların ortaya çıkmasını önlemek için vücutta alkalinite miktarını arttırır.Bu vücudumuzda bulunan bazı toksinlerin giderilmesine yardımcı olur. Böylece vücut daha sağlıklı hale gelir ve özellikle kansere neden olan sebepler minimize edilmiş olur. Bunun yanında elma sirkesi kanser hücrelerinin yayılma hızını yavaşlatır.

Ev Temizliğinde Kullanılır: Özellikle yüzeyleri parlatarak leke bırakmaz. Bir bardak suyun içine yarım çay bardağı kadar elma sirkesi dökün. Hazırlanan bu su ile mutfak yüzeyleri, mikrodalga fırın, pencere ve aynalarınızı silin. Elma sirkesi ile yüzeylerde iz kalmaz ve silinen yüzeyler parlar.

Şeker Hastalığına İyi Gelir: Elma sirkesi kan şekerini düzenleyerek diyabete fayda sağlar. İnsülin duyarlılığını ve insülin tepkisini azaltır. Bir bardak ılık suyun içine bir çorba kaşığı elma sirkesi ekleyerek tüketirseniz şeker hastalığına fayda bulabilirsiniz. Salatalarınıza ilave ederek de kullanabilirsiniz.

Tansiyonu Düşürür: Uzmanlar tarafından yapılan bir çalışmaya göre, elma sirkesi tüketen kişilerin kan basıncının önemli ölçüde düştüğü görülmüştür.

Kaşıntılara İyi Gelir: Özellikle böcek ısırıkları sonucunda ciltte oluşan kaşıntılara karşı da kullanılabilir. Kaşıntıyı gidererek rahatlamaya yardım eder.

Kötü Kokularla Savaşır: Özellikle evin içindeki sigara dumanı gibi kokuları yok etmek için kullanılabilir. Bu etkisi için bir kasenin içine elma sirkesi dökün. Odanın bir köşesine koyun ve kaseyi orada bekletin. Zamanla odadaki kötü kokuların yok olduğunu fark edeceksiniz.

Vücudun pH’ını Dengeler: İçeriğindeki asetik asit ile pH dengesini sağlar. Bu dengenin sağlanması ile kanser gibi rahatsızlıklara yakalanma riski düşer.

Sindirim Sistemini Düzenler: Yenilen yemeklerin daha rahat sindirilmesine yardım eder. Bu sayede kabızlığa iyi gelir. Şişkinlik ve hazımsızlığı önler. Bağırsakları rahatlatır.

Yorgunluk Gidericidir: Yorgun el ve ayaklar elma sirkesi ile ovulursa yada masaj yapılırsa ellerdeki ve ayaklardaki yorgunluklar gider.

Doğal Deodorant Görevi Görür: Koltuk altı kokusundan kurtulmaya yardım eder. Koltuk altında koku oluşmasının sebebi koltuk altındaki bakterilerdir. Elma sirkesi ile koltuk altı bakterileri yok edilir. Bu sayede kötü kokular gider. Bunun için bir parça pamuğa birkaç damla elma sirkesi damlatarak koltuk altlarınızı silebilirsiniz.

Ağız Kokusunu Yok Eder: Ağızdaki bakteriler ağız kokusu oluşmasına sebep olabilir. Ağızdaki bakterileri öldürmek ve ağız kokusundan kurtulmak için elma sirkesi ile gargara yapılabilir. Bir çay kaşığı elma sirkesi içilerek de ağız kokusundan kurtulabilirsiniz.

Güneş Yanığına İyi Gelir: Ilık bir duş aldıktan sonra son durulama suyuna bu sirke eklenebilir ve durulama suyu ile birlikte kullanılabilir.

Vücuttaki Morluklara İyi Gelir: Vücutta oluşan morlukların renginin açılmasında, hafiflemesinde kullanılabilir.

Siğillerin İyileşmesini Sağlar: Bir parça pamuğun üzerine elma sirkesi dökün. Pamuğun siğilin üzerine koyarak sabaha kadar bekleyin. Bir hafta yada 10 gün içinde siğilin yok olmaya başladığını görebilirsiniz.

Detoks Yapar: Hücrelerin yenilenmesine yardım eder. Özellikle karaciğer için çok faydalıdır. Vücudun pH’ını dengeler.

Dişleri Beyazlatır: Beyaz dişler ve güzel gülüşler için elma sirkesi kullanılabilir. Dişlerdeki lekeleri de yok eder.

Ayak Kokusunu Yok Eder: Ayak kokusundan kurtulmak için bu şifalı sirkeye bir parça pamuk daldırın ve bu pamukla ayaklarınızı silin. Bu şekilde ayak kokusundan kurtulabilirsiniz.

ELMA SİRKESİNİN CİLDE FAYDALARI!

– Cildinizi güzelleştirir.

– Bir bardak suyun içine çeyrek bardak elma sirkesi ekleyin. Bir pamuğu bu karışıma batırın ve yüzünüzü bu pamukla silin. Sabah ve akşam cildinizi bu şekilde temizlerseniz zamanla cildinizin güzelleştiğini göreceksiniz.

– Akne ve sivilcelerden bu şekilde kurtulabilirsiniz.

– Yaşlılık lekelerini yok eder.

– Egzamaya iyi gelir.

– El ve ayak mantarları için faydalıdır. Ellerde ve ayaklarda görülen mantarları yok eder.

ELMA SİRKESİ NASIL TÜKETİLİR?

Her alanda birçok etkisi için elma sirkesi günde iki kez içilebilir. Bir bardak suyun içine bir çorba kaşığı elma sirkesi dökülür ve karıştırılır. Bu şekilde sabah kahvaltıdan önce ve akşam yatmadan önce içilebilir. Eğer sirkeli suyun tadını beğenmeyerek içmek istemezseniz içine az miktarda bal ilave edebilirsiniz.

EVDE ELMA SİRKESİ NASIL YAPILIR?

Hepimizin en sık kullandığı ev malzemelerinden birisi şüphesiz elma sirkesidir. Elma sirkesi, hem beslenme amaçlı hemde evde temizlik amaçlı çok yönlü bir ev yardımcısıdır. Sizler evde kendi uygulayacağınız yöntemlerle kendi zevkinize göre ve tamamen saf elma sirkesi yapabilirsiniz. Verdiğimiz tariflerde hem elma kabuğundan hem de elmadan sirke yapımı hakkında bilgi verdik. Ayrıca yazının sonunda baz bitkilerin sirke içerisine yatırılıp bekletilmesiyle elde edilen bitki sirkesi yapımı hakkında da bilgi verdik.

Kullanacağımız elmanın doğal şartlarda yetişmiş ilaçsız elma olması daha iyi sonuç verir.

Evde Elma Sirkesi için Malzemeler:

10 adet iyice yıkanmış  elma

2 litre içme suyu

2 yemek kaşığı bal

1 tatlı kaşığı iri turşu tuzu

5.3 litrelik kavanoz veya bir kap

Elmaların sap ve çekirdekleri ayıklanır, güzelce doğranır ve temiz bir kab içine alınır, üzerini hafif geçecek kadar su eklenir ve diğer malzemeler konur. Kab üzerine bir tülbent konur ve mümkünse tülbent bağlanır ki böcek ve sinekler girmesin. İlk günler her gün, ileri ki haftalarda ise haftada bir karıştırılır. İlk haftadan sonra kavanoz çevresinde küçük sirke sinekleri görmeye başlarsınız bu normal bir durumdur. Bu tür sirkenin oluşması için en az iki ay süre gerekmektedir. Sirke hazır olunca içerisinde bir tabaka mantar küfü oluşabilir. Buda normal bir durumdur bu tabaka bir maya tabakasıdır. Bu maya tabakasıyla; bal kullanmadan diğer yapacağınız elma sirkesini mayalayabilirsiniz.

Evde Elma Sirkesi Yapımının Püf Noktaları Nelerdir?

Sirkeniz ne kadar çok beklerse o kadar kendine özgü ve kaliteli olur. Eğer sirkenizin kalitesini arttırmak isterseniz; 15- 20 süreden sonra karışımı süzüp, oluşan sirke içine iki üç adet nohut, bir parça ekmek, az miktarda kaya tuzu atın ve kavanozun ağzını kapatarak 40 gün bekletin. Daha sonra süzün. Elmada eğer ilaç kalıntıları olursa, elma sirkesinin oluşum aşaması zor olacaktır. İlaç kalıntıları faydalı maya bakterilerinin çoğalmasını da engelleyebilir. Ayrıca aynı durum aşırı klorlu su kullanımında da görülebilir. Mümkünse doğal kaynak suyu veya damacana suyu kullanmak daha mantıklıdır.

Continue Reading
Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Gündem

Altında 900 liralık deprem: Büyük felaket geliyor

Published

on

Gram altında anormal yükseliş durdurulamıyor. Hükümetin faiz kararlarının da pek etkisinin olmadığı altın piyasasının geleceğini Necmettin Batırel yorumladı. Son dönemde alıcılı ve dalgalı bir seyir izleyen gram altın için şaşırtan tahmin bu kez hükümete yakın isim Necmettin Batırel‘den geldi.

Necmettin Batırelgram altın fiyatlarının yakında uçuşa geçeceğini söyledi.

İşte Necmettin Batırel’in o altın tahmini:

Dünyanın en büyük varlık yönetimi şirketi BlackRock‘un iştiraki iShares, spot Bitcoin ETF çıkarmak için Amerika Birleşik Devletleri Menkul Kıymetler ve Borsa Komisyonuna (SEC‘e) başvuru yapması sonrası Bitcoin hızlı ralli yaşamıştı. Şirket Bitcoin‘in değerine endeksli hisse senedi gibi alınıp satılan araç çıkarmak istemişti. SEC, bir sürprize imza atarak ilk kaldıraçlı Bitcon ETF‘ye onay verdi. Yani vadeli satışlara izin verildi, peşin satışlara değil. Bu yüzden 31 bin 400 dolara yükselen Bitcoin‘in değeri 30 bin 400 dolara düştü. Teknik analize göre 30 bin 700 üzerinde tutunamazsa 29 bin 350 ardından 28 bin 200 dolar desteklerine dönecek. Son 12 ayda fiyatı yüzde 43,28 artan Bitcoin’in hızlı yükselişinden sonra kar satışlarıyla düzeltme yapması kaçınılmaz. Kripto paralardaki yoğunlaşma altının Haziran ayında sert düşüşüne yolaçtı. 1910 dolarla dip yapan ONS yaşanan son gelişmeler üzerine yeni haftaya 1928 dolarla başladı.

Uluslararası Finans Enstitüsüne göre ilk çeyrek sonunda küresel borçlar 305 trilyon dolarla rekor düzeye ulaşmış durumda. Hane halkı borçları 57.6; kamu borçları 85.7; banka borçları 69.8; finans dışı şirket borçları 91.9 trilyon dolar oldu. Şiddetli borç krizi doları ve altını güçlendirecek. Düşük küresel ekonomik büyüme, yüksek faiz oranları, önemli borç yükleri ve yüksek enflasyon krizi tetikleyecek. Dolar ve altın sistem tehdit altına girdikçe ve yeni bir para sistemi önerildiğinde değerini katlayacak.. Onsun uzun vadede önce 5 bin ardından 8 bin dolara yükseleceği tahminleri yapılıyor. Hisse senetlerinden kaçış hızlandıkça yani piyasalar eridikçe altının onsu 2023 Ekim ayına kadar 3 bin dolara ulaşacak diyenler var.. Hisse senedi piyasaları 1982’de başlayan 41 yıllık boğa hareketinin sonuna yaklaştı. ABD merkez bankası 2022 Haziran ayında yüzde 9,1 ile zirveye ulaşan yüksek enflasyonu durdurmak amacıyla faiz oranlarını 500 baz puan artırdı. Ama yüksek faiz ekonomik büyümeyi sekteye uğrattı, işsizlik artıyor İmalat sektörü endeksi Haziran’da 46.3 ile hayal kırıklığı meydana getirdi.

Continue Reading

Gündem

Renault çıldırdı! 310 bin liraya Clio satıyorlar: Hemde Türkiye’de

Published

on

Son dönemde Türkiye’de otomobil fiyatlarının normalin üzerinde seyrettiği inkar edilemez bir gerçek. Bu durumu normale çevirmek için hükümet tarafından bazı hamleler yapıldı. Fakat şimdiye kadar istenilen sonuç alınabilmiş değil, Renault, yeni hamlesiyle pazardaki tüm dengeleri değiştirecek gibi görünüyor.

Bilindiği üzere Renault küresel bir marka. Dolayısıyla sadece Avrupa değil, Asya’daki rekabete de ayak uydurması gerekiyor. Bunun için de ortalamanın üzerinde olan fiyatları biraz daha aşağılara çekmeleri gerekiyor. Nitekim bunu da yeni Clio versiyonuyla yapacaklar.

Hali hazırda Renault Clio, Türkiye’de de olduğu üzere en ucuz binek HB otomobillerden biri. Nitekim bu durum pek çok ülkede aynı şekilde diyebiliriz. Lakin özellikle Asya pazarında Clio’dan çok daha ucuz olan otomobiller var.

Bilindiği üzere Çin, ucuz otomobil üretme konusunda bir dünya markası. Bu otomobillerin Türkiye ya da Avrupa’da çok fazla görülmemesinin temel nedeni ise Çin ve Hindistan’daki yoğun talep. Zaten bu iki ülkede 2.5 milyara yakın insan yaşıyor. Dolayısıyla bu talebi karşılamak çok da kolay değil.

Continue Reading

Ekonomi

Borsada en çok kazandıran hisseler

Borsa, seçimden sonra ciddi bir artış gördü. Yurt dışı yatırımcının ağırlığı artarken yerli yatırımcının da gözü kulağı borsada en çok kazandıran hisseler gibi bilgilerde… Peki borsada en çok hangi hisse kazandırdı? Borsa 100 en çok kazandıran hisseler neler?

Published

on

Borsa İstanbul 100 endeksi bu hafta boyunca 6.400 bandındaki dirence takıldı. Hareketli bir seyir izleyen BIST100 endeksinde günlük hacim 90 milyar TL’yi bulu. Haftanın son iş gününde ise en çok yükselen sektör sigorta oldu. Ardından gıda, holding, teknoloji ve metal ürünleri yer aldı. Bankalar ise kısmi bir düşüş gördü. Yatırımcıların gözünde ise merak edilen konu en çok kazandıran hisseler oldu.

BIST100 en çok yükselen hisseler neler?
BIST100 en çok yükselen hisseler neler?

Peki Borsada en çok kazandıran hisseler neler? İşte BİST 100 en çok kazandıran hisseler:

BRYAT
TUKAS
BIOEN
ASUZU
DOAS
Bu hisseler arasında BRYAT ve TUKAS tavan fiyatından işlem gördü.

BIST 100’de bugün en çok düşen hisseler ise;

CANTE
ALFAS
PENTA
YKBNK
VAKBN

Continue Reading

Kaçırmayın

Gündem9 ay ago

Altında 900 liralık deprem: Büyük felaket geliyor

Gram altında anormal yükseliş durdurulamıyor. Hükümetin faiz kararlarının da pek etkisinin olmadığı altın piyasasının geleceğini Necmettin Batırel yorumladı. Son dönemde...

Gündem9 ay ago

Renault çıldırdı! 310 bin liraya Clio satıyorlar: Hemde Türkiye’de

Son dönemde Türkiye’de otomobil fiyatlarının normalin üzerinde seyrettiği inkar edilemez bir gerçek. Bu durumu normale çevirmek için hükümet tarafından bazı...

Gündem10 ay ago

Yaz aylarının kabusuna doğal çözüm! Sivrisineklere veda edin…

Birçok insan, sivrisinekleri uzak tutmak için çeşitli yöntemler denemiştir. Sinek kovucu spreyler, elektrikli sinek öldürücüler veya sineklikler gibi çözümler etkili...

Gündem10 ay ago

‘Tek eşli erkek kendini kontrol ettirsin’ Müslüman Alimler Birliği üyesinden şok sözler

Müslüman Alimler Birliği Yüksek Konsey Üyesi ve Türkiye temsilcisi Abdullah Yolcu, sosyal medyada tepki toplayan sözleriyle gündeme geldi.

Gündem10 ay ago

Tarikat kursunda ahırda kendini asmıştı! O Fahri imam serbest kaldı

Şanlıurfa'da yaşanan olayla ilgili olarak yürütülen soruşturma sonucunda gözaltına alınan 'fahri imam', ifadesinin ardından serbest bırakıldı. Şanlıurfa'da yaşayan 12 yaşındaki...

Gündem1 sene ago

270 Bin liraya sıfır otomobil! Yanlış okumadınız: İkinci el fiyatından bile ucuz

Türkiye’de ikinci el otomobil fiyatları bile milyon rakamları görmüşken, Çinli dev giriş seviyesindeki otomobiller ile Türkiye'ye giriyor.

Gündem1 sene ago

Hemen banka hesabınızı kontrol edin! Bakanlık açıkladı:2.7 milyar lira hesaplara yatırıldı

Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Derya Yanık, Nisan ayı itibariyle gerçekleştirilen yaşlılık ve engellilik aylığı ödemeleri hakkında önemli açıklamalarda bulundu....

Gündem1 sene ago

“Petrolde ciddi sıkıntılar yaşanabilir” Dünya piyasalarını tedirgin eden açıklama: Benzin ve Motorine yeni zamlar mı geliyor?

Birleşik Arap Emirlikleri Enerji Bakanı, bazı ülkelerin üretim ve yatırımla mücadele etmesi nedeniyle 2024'te küresel piyasalar için petrol arzının talepten...

Gündem1 sene ago

Selçuk Geçer: Zengin olmak isteyen parasını buna yatırsın

Daha çok dolar hakkında yaptığı tahminlerle gündem olan ünlü ekonomist Selçuk Geçer, yaptığı son değerlendirmede yatırımcıya en çok kazandıracak formülü...

Trending