Connect with us

İşte Beklenen Sosyal Medya Yasası!

AK Parti Grup BaşkanVekili Özlem Zengin basın açıklamasında Sosyal Medya düzenlemesinin detaylarını paylaştı. Açıklamanın sonucunda Sosyal Medyada bilgi kirliliği oluştu.

Published

on

BU DÜZENLEME KAÇINILMAZDI

-AK Parti ve MHP’nin meclis gündemine taşımaya hazırlandığı son sosyal medya düzenlemesine neden ihtiyaç duyuldu?

Türkiye’de 54 milyon sosyal medya kullanıcısı bulunmaktadır. Ortam sanal olsa da işlenen suç gerçektir. Özellikle anonim ve sahte hesaplar üzerinden sosyal medyada çok farklı suçlar işleniyor. Bunların başında tehdit, hakaret, aşağılama, özel hayatın gizliliğini ihlal, mahremiyetin önüne geçilmesi, kişisel verilerinin hukuka aykırı bir şekilde ele geçirilmesi, ayrıca toplumu kin ve düşmanlığa sevk etme gibi suçlar büyük problem oluşturmuştur. Çocuk istismarı, cinsel istismar ve pedofili de kontrolün olmadığı sanal dünyada had safhaya ulaşmıştır. Bunların birikmesi neticesinde sosyal medya düzenlemesine ihtiyaç duyulmuştur.

AĞIR YAPTIRIM GELİYOR

-Sahte hesaplarla sosyal medya üzerinden açık suç işleyenler var. Bunlarla ilgili bir yaptırım olacak mı?

Özellikle kişi, kişilik haklarıyla ya da özel hayatın gizliliğiyle ilgili mağduriyet ve ihlal bulunduğunu düşünüyorsa mahkemeye gitmeksizin sosyal medya mecrası sağlayıcısının temsilciliğine başvurduğunda temsilcinin 48 saat içinde olumlu ya da olumsuz yanıt vermesi gerekiyor. Yine olumsuz yanıtın sebebinin verilmesi gerekecek. Kullanıcının kişilik hakkı ihlalinde temsilciye yazılı başvuru yapıp 48 saat içinde cevap alamaması durumunda ise sosyal medya mecrasına 5 milyon TL ceza uygulanacak. Olumsuz içeriğin yayından çıkarılması ve engellenmesi taleplerine 48 saat içinde yanıt verilmemesi halinde 5 milyon, kararların uygulanmaması halinde ise 10 milyon lira para cezası verilecek.

TEMSİLCİ ZORUNLU OLACAK

-Düzenleme özetle hangi değişiklikleri kapsıyor?

Temsilci bulundurma zorunluluğu: Günlük erişimi 1 milyondan fazla olan sosyal ağ sağlayıcılarına ilave sorumluluklar getiriliyor. Sosyal medya mecralarının Türkiye’de temsilci bulundurmaması büyük problemleri ve ihlalleri beraberinde getiriyordu. Teklifle birlikte sosyal ağlar diledikleri taktirde tüzel kişilik kurup Türkiye’de temsilci bulundurabilecekler. Bu durum suçların tespiti ve önüne geçilmesi adına çok önemli bir adımdır.

KAPAMA OLMAYACAK BANT ARALIĞI DARALTILACAK

-Sosyal ağlar kapanmayacak ama bant genişliği daraltılacak: Sosyal ağlar temsilci bulundurma yükümlülüğü yerine getirmezse 5 aşamalı yaptırım süreci var. Birinci aşama 10 milyon lira para cezası ve 30 günlük bekleme süresi olacak. Yerine gelmezse 2. aşamada 30 milyon para cezası verilecek. Üçüncü aşamaya geldiğimizde 3 aylık reklam vermeme cezası verilecek. Bu da yerine getirilmezse yüzde 50 bant daralma hususunda hâkimlik kararı uygulanacak. Sonrasında ise yüzde 90 bant daraltma cezası verilebilecek. Beşinci safhada ise, sosyal medya mecrasının niteliği dikkate alınarak, yüzde 90 oranına kadar bant genişliğinin daraltılması hususunda hakim karar verecek.Bant daralma kararı verilirse erişim sağlayıcılar da 4 saat içinde bu kararı yerine getirmekle mükellef olacakladır.

UNUTULMA HAKKI GELİYOR

-Unutulma hakkı verilecek: Kişi veya kurumların internette kendi isimleriyle arama yapıldığında ortaya çıkan sonuçlar arasında kendilerine ait bilgi, fotoğraf, belge gibi verilere yer verilmemesini isteme hakkıdır. Böylece kişilerin isimlerinin arama motorlarından çıkarılması sağlanacak.

BTK’YA BİLDİRİM ZORUNLU

-BTK’ya rapor sunulacak: Sosyal medya mecraları içeriğin yayından çıkarılması ve erişimin engellenmesi ile özel hayatın gizliliği sebebiyle içeriğe erişimin engellenmesi başvurularına yönelik istatistiksel ve kategorik bilgileri içeren Türkçe raporları 6 aylık dönemlerle Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu ( BTK)’na bildirmekle yükümlü olacak.

PARA CEZASI GELİYOR

-İdari para cezası geliyor: İdari para cezaları, muhatabın yurt dışında bulunması durumunda BTK tarafından doğrudan muhataba, internet sayfalarındaki iletişim araçları, alan adı, IP adresi ve benzeri kaynaklarla elde edilen bilgiler üzerinden elektronik posta veya diğer iletişim araçlarıyla da bildirilebilecek. Bu bildirim, Tebligat Kanunu’na göre yapılan tebligat hükmünde olacak. Bu bildirimin yapıldığı tarihi izleyen 5. günün sonunda tebligat yapılmış sayılacak. Teklifle, yükümlülüğünü yerine getirmeyen yer sağlayıcılarına verilecek idari para cezası artırılacak. Bu bağlamda yer sağlayıcılık bildiriminde bulunmayan ya da yükümlülüklerini yerine getirmeyen yer sağlayıcı hakkında, 10 bin liradan 100 bin liraya kadar verilebilen idari para cezası, 1 milyon liradan 10 milyon liraya kadar da artırılacak.

KULLANICI VERİLERİ TÜRKİYE’DE SAKLANACAK

-Veriler Türkiye’de saklanacak: Kanunla sosyal medya mecralarının Türkiye’deki kullanıcıların verilerini 6698 sayılı Kişisel Verilerin Korunması Kanunu kapsamında Türkiye’de tutması hedeflenerek bu konuda gerekli tedbirleri almaları yükümlülüğü getiriliyor. Bu yükümlülüğün Türkiye’deki veri merkezi sektörünü hareketlendirmesi bekleniyor.

GELİŞMİŞ ÜLKELERDE BU UYGULAMA VAR

-Dünyada buna benzer düzenlemeler var mı?

Dünyada da benzer uygulamaların varlığı görülmektedir. Almanya’da Merkel, 2017 yılında çıkardığı ve kısa adı NetzDG olan kanunla, Facebook, Twitter gibi sosyal medya platformlarını kullanıcıların yayınladıkları içerik konusunda sorumlu hale getirmiş oldu. “Sosyal Ağlarda Yasaların Uygulanmasının İlerletilmesi Kanunu”, bu alandaki en kapsamlı düzenlemelerden biridir. Kanun, sosyal ağlarda nefret söylemi, sahte haberler, hakaretler, tehditler, insanları suça veya şiddete teşvik eden yasadışı içeriklerle mücadeleyi hedefliyor. İngiltere’de ise İletişim Yasası’nın 127. maddesini ihlal edenler, hapis cezasına çarptırılabiliyor. Terörle mücadele kanunu kapsamına giren mesajlarda cezalar artıyor. Avustralya’da ise 2015 ve 2019 yıllarında sosyal medya şirketlerinin içeriklerle ilgili sorumluluklarını tanımlayan ve cezai yaptırımlar öngören yasal düzenlemeler yapıldı.

Fransa Parlamentosu ise Mayıs 2020’de internette nefret söylemini engellemeye yönelik bir kanuni düzenleme kabul etti. Rusya’da son birkaç yıl içerisinde internete yönelik bir dizi düzenleme getirildi.

DENETİMDEN KAÇIYORLAR, VERGİ ÖDEMEK İSTEMİYORLAR

-Neden Türkiye’de bir temsilcilik açmama ve muhatap belirlememe konusunda bu kadar ısrarcı oluyorlar?

Sosyal medya mecraları hukuki denetimden uzak olmak ve elbette ki vergi vermemek adına temsilcilik açmayı reddetmektedir. Özellikle Twitter’ın bu konuda çok inatçı olduğunu söyleyebilmek mümkündür. Küresel teknoloji devleri olarak adlandırılan Google, Facebook, Twitter, LinkedIn ve Netflix gibi kurumlar devletlere yılda yaklaşık 100-240 milyar dolar arasında bir kurumlar vergisi kaybı yaşatıyor. Son dönemlerde bu tarz düzenlemelerin de gündeme geleceğini söyleyebilmek mümkündür. Zira sanal dünyadan her türlü içeriği edinebildiğimizden dolayı reklamların bu ortamda önemli bir rol üstlendiğini söyleyebilmek mümkündür. Örnek vermek gerekirse Google, ek vergilerle beraber Fransa’ya yaklaşık 1 milyar euro vergi cezası ödemeyi kabul etti.

BUNUN ADI ÖZGÜRLÜK DEĞİL

-Bu tasarının medya özgürlüğü önünde bir engel olduğu belirtiliyor. Buna katılıyor musunuz?

Hep unutulan bir nokta var. Bir kişinin özgürlüğü başkasının özgürlüğünün başladığı yerde biter. Sosyal medya mecralarını toplum tarafından cazibeli kılan en önemli özelliklerin başında, düşünce ve ifade özgürlüğü gelmektedir. Ancak kimse sınırsız özgürlüğe sahip değildir. Ama özgürlük kisvesi altında kimse kimseye hakaret edemez, rencide edemez ve küçük düşüremez. Ne yazık ki sosyal medyada bu durumun yaşandığına şahit oluyoruz. Karşımızdakinin kimliği de belli değil. Çünkü hesaplar anonim ve sahte… Bel altı paylaşımlar, ahlaksız içerikler, yapay tartışmalar, hakaretler, küfürler, cinsel içerikli mesajlar, dini değerlerin aşağılanası, algı operasyonları, açılan sahte hesaplarla yapılan itibar suikastlerinin önüne geçilmesi için düzenleme şarttı. Bu kanun tasarısı özgürlüğün önüne engel koymayı değil, tam tersi özgürlüklerin korunmasına yardımcı olacaktır.

Continue Reading
Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Gündem

Altında 900 liralık deprem: Büyük felaket geliyor

Published

on

Gram altında anormal yükseliş durdurulamıyor. Hükümetin faiz kararlarının da pek etkisinin olmadığı altın piyasasının geleceğini Necmettin Batırel yorumladı. Son dönemde alıcılı ve dalgalı bir seyir izleyen gram altın için şaşırtan tahmin bu kez hükümete yakın isim Necmettin Batırel‘den geldi.

Necmettin Batırelgram altın fiyatlarının yakında uçuşa geçeceğini söyledi.

İşte Necmettin Batırel’in o altın tahmini:

Dünyanın en büyük varlık yönetimi şirketi BlackRock‘un iştiraki iShares, spot Bitcoin ETF çıkarmak için Amerika Birleşik Devletleri Menkul Kıymetler ve Borsa Komisyonuna (SEC‘e) başvuru yapması sonrası Bitcoin hızlı ralli yaşamıştı. Şirket Bitcoin‘in değerine endeksli hisse senedi gibi alınıp satılan araç çıkarmak istemişti. SEC, bir sürprize imza atarak ilk kaldıraçlı Bitcon ETF‘ye onay verdi. Yani vadeli satışlara izin verildi, peşin satışlara değil. Bu yüzden 31 bin 400 dolara yükselen Bitcoin‘in değeri 30 bin 400 dolara düştü. Teknik analize göre 30 bin 700 üzerinde tutunamazsa 29 bin 350 ardından 28 bin 200 dolar desteklerine dönecek. Son 12 ayda fiyatı yüzde 43,28 artan Bitcoin’in hızlı yükselişinden sonra kar satışlarıyla düzeltme yapması kaçınılmaz. Kripto paralardaki yoğunlaşma altının Haziran ayında sert düşüşüne yolaçtı. 1910 dolarla dip yapan ONS yaşanan son gelişmeler üzerine yeni haftaya 1928 dolarla başladı.

Uluslararası Finans Enstitüsüne göre ilk çeyrek sonunda küresel borçlar 305 trilyon dolarla rekor düzeye ulaşmış durumda. Hane halkı borçları 57.6; kamu borçları 85.7; banka borçları 69.8; finans dışı şirket borçları 91.9 trilyon dolar oldu. Şiddetli borç krizi doları ve altını güçlendirecek. Düşük küresel ekonomik büyüme, yüksek faiz oranları, önemli borç yükleri ve yüksek enflasyon krizi tetikleyecek. Dolar ve altın sistem tehdit altına girdikçe ve yeni bir para sistemi önerildiğinde değerini katlayacak.. Onsun uzun vadede önce 5 bin ardından 8 bin dolara yükseleceği tahminleri yapılıyor. Hisse senetlerinden kaçış hızlandıkça yani piyasalar eridikçe altının onsu 2023 Ekim ayına kadar 3 bin dolara ulaşacak diyenler var.. Hisse senedi piyasaları 1982’de başlayan 41 yıllık boğa hareketinin sonuna yaklaştı. ABD merkez bankası 2022 Haziran ayında yüzde 9,1 ile zirveye ulaşan yüksek enflasyonu durdurmak amacıyla faiz oranlarını 500 baz puan artırdı. Ama yüksek faiz ekonomik büyümeyi sekteye uğrattı, işsizlik artıyor İmalat sektörü endeksi Haziran’da 46.3 ile hayal kırıklığı meydana getirdi.

Continue Reading

Gündem

Renault çıldırdı! 310 bin liraya Clio satıyorlar: Hemde Türkiye’de

Published

on

Son dönemde Türkiye’de otomobil fiyatlarının normalin üzerinde seyrettiği inkar edilemez bir gerçek. Bu durumu normale çevirmek için hükümet tarafından bazı hamleler yapıldı. Fakat şimdiye kadar istenilen sonuç alınabilmiş değil, Renault, yeni hamlesiyle pazardaki tüm dengeleri değiştirecek gibi görünüyor.

Bilindiği üzere Renault küresel bir marka. Dolayısıyla sadece Avrupa değil, Asya’daki rekabete de ayak uydurması gerekiyor. Bunun için de ortalamanın üzerinde olan fiyatları biraz daha aşağılara çekmeleri gerekiyor. Nitekim bunu da yeni Clio versiyonuyla yapacaklar.

Hali hazırda Renault Clio, Türkiye’de de olduğu üzere en ucuz binek HB otomobillerden biri. Nitekim bu durum pek çok ülkede aynı şekilde diyebiliriz. Lakin özellikle Asya pazarında Clio’dan çok daha ucuz olan otomobiller var.

Bilindiği üzere Çin, ucuz otomobil üretme konusunda bir dünya markası. Bu otomobillerin Türkiye ya da Avrupa’da çok fazla görülmemesinin temel nedeni ise Çin ve Hindistan’daki yoğun talep. Zaten bu iki ülkede 2.5 milyara yakın insan yaşıyor. Dolayısıyla bu talebi karşılamak çok da kolay değil.

Continue Reading

Ekonomi

Borsada en çok kazandıran hisseler

Borsa, seçimden sonra ciddi bir artış gördü. Yurt dışı yatırımcının ağırlığı artarken yerli yatırımcının da gözü kulağı borsada en çok kazandıran hisseler gibi bilgilerde… Peki borsada en çok hangi hisse kazandırdı? Borsa 100 en çok kazandıran hisseler neler?

Published

on

Borsa İstanbul 100 endeksi bu hafta boyunca 6.400 bandındaki dirence takıldı. Hareketli bir seyir izleyen BIST100 endeksinde günlük hacim 90 milyar TL’yi bulu. Haftanın son iş gününde ise en çok yükselen sektör sigorta oldu. Ardından gıda, holding, teknoloji ve metal ürünleri yer aldı. Bankalar ise kısmi bir düşüş gördü. Yatırımcıların gözünde ise merak edilen konu en çok kazandıran hisseler oldu.

BIST100 en çok yükselen hisseler neler?
BIST100 en çok yükselen hisseler neler?

Peki Borsada en çok kazandıran hisseler neler? İşte BİST 100 en çok kazandıran hisseler:

BRYAT
TUKAS
BIOEN
ASUZU
DOAS
Bu hisseler arasında BRYAT ve TUKAS tavan fiyatından işlem gördü.

BIST 100’de bugün en çok düşen hisseler ise;

CANTE
ALFAS
PENTA
YKBNK
VAKBN

Continue Reading

Kaçırmayın

Gündem9 ay ago

Altında 900 liralık deprem: Büyük felaket geliyor

Gram altında anormal yükseliş durdurulamıyor. Hükümetin faiz kararlarının da pek etkisinin olmadığı altın piyasasının geleceğini Necmettin Batırel yorumladı. Son dönemde...

Gündem9 ay ago

Renault çıldırdı! 310 bin liraya Clio satıyorlar: Hemde Türkiye’de

Son dönemde Türkiye’de otomobil fiyatlarının normalin üzerinde seyrettiği inkar edilemez bir gerçek. Bu durumu normale çevirmek için hükümet tarafından bazı...

Gündem10 ay ago

Yaz aylarının kabusuna doğal çözüm! Sivrisineklere veda edin…

Birçok insan, sivrisinekleri uzak tutmak için çeşitli yöntemler denemiştir. Sinek kovucu spreyler, elektrikli sinek öldürücüler veya sineklikler gibi çözümler etkili...

Gündem10 ay ago

‘Tek eşli erkek kendini kontrol ettirsin’ Müslüman Alimler Birliği üyesinden şok sözler

Müslüman Alimler Birliği Yüksek Konsey Üyesi ve Türkiye temsilcisi Abdullah Yolcu, sosyal medyada tepki toplayan sözleriyle gündeme geldi.

Gündem10 ay ago

Tarikat kursunda ahırda kendini asmıştı! O Fahri imam serbest kaldı

Şanlıurfa'da yaşanan olayla ilgili olarak yürütülen soruşturma sonucunda gözaltına alınan 'fahri imam', ifadesinin ardından serbest bırakıldı. Şanlıurfa'da yaşayan 12 yaşındaki...

Gündem1 sene ago

270 Bin liraya sıfır otomobil! Yanlış okumadınız: İkinci el fiyatından bile ucuz

Türkiye’de ikinci el otomobil fiyatları bile milyon rakamları görmüşken, Çinli dev giriş seviyesindeki otomobiller ile Türkiye'ye giriyor.

Gündem1 sene ago

Hemen banka hesabınızı kontrol edin! Bakanlık açıkladı:2.7 milyar lira hesaplara yatırıldı

Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Derya Yanık, Nisan ayı itibariyle gerçekleştirilen yaşlılık ve engellilik aylığı ödemeleri hakkında önemli açıklamalarda bulundu....

Gündem1 sene ago

“Petrolde ciddi sıkıntılar yaşanabilir” Dünya piyasalarını tedirgin eden açıklama: Benzin ve Motorine yeni zamlar mı geliyor?

Birleşik Arap Emirlikleri Enerji Bakanı, bazı ülkelerin üretim ve yatırımla mücadele etmesi nedeniyle 2024'te küresel piyasalar için petrol arzının talepten...

Gündem1 sene ago

Selçuk Geçer: Zengin olmak isteyen parasını buna yatırsın

Daha çok dolar hakkında yaptığı tahminlerle gündem olan ünlü ekonomist Selçuk Geçer, yaptığı son değerlendirmede yatırımcıya en çok kazandıracak formülü...

Trending