Connect with us

Öğretmenlerden Okul Yönetimine İsyan! Okullarda Para da Yok Temizlik de!

Okulları 21 Eylül’de corona virüsü bulaşı riski altında 18 milyon 7-17 yaş grubu öğrenciye yüz yüze eğitime açmaya hazırlananlar acaba mesleki eğitimde bugün 1 milyon öğretmenini hangi şartlarda eğitime aldı? Öğretmenler “21 Eylül’de okullar bu şartlarda açılırsa öğrenciler için ciddi endişelenmeliyiz. Okulları çok pis bulduk. Üniversite sınavından arta kalan atıklar hatta peçeteler bile temizlenmemiş. Öğretmenlere sürü bağışıklığı mı uygulandı diye düşündük” derken okul müdürleri “Ödenek istedik gelmedi. Para yok hatta temizliği yapacak personel de yok” ifadelerini kullandı.

Published

on

Corona virüsü salgınına rağmen 1 milyon öğretmen bugün online yapabilecek mesleki eğitime alındı. Bakan Ziya Selçuk’un hijyenin önemini anlatıldığı videolarla öğretmenlerin dersi başladı. Öğretmenler ilk gün okullarda hijyen kurallarına uyulmadığını söyledi.

“OKULLAR NİYE PİS?”

Mesleki eğitime katılan çok sayıda öğretmen okullara ilk gün hijyende ‘sıfır’ not verdi. Öğretmenler “Okullar niye pis?” diye sorduklarını ve okul idarelerinin kendilerine “Ödenek gelmedi. Para yok. Herkes kendi dezenfektanını alsın” dediğini söyledi. Bakanlığın talimatına uygun olarak öğretmenler okula dışarıdan yiyecek-içecek siparişi vermediklerini de söyledi.

ÖĞRETMENLER OKULDAKİ İLK GÜN TESPİTLERİNİ ANLATTI

Ankara’da öğretmen olan B.T. şunları söyledi:

* Keçiören’de bir okullarda görev yapıyorum. Okulumda gerçekten değişen bir şey yok.

* Okulumu en son bıraktığım gibi buldum. Temizlenmemişti. Bir anda tatil edildiği için çocuklardan montu askıda kalanlar bile aynı yerindeydi.

* Okullar aylardır eğitime kapalı olduğu ve kimse gitmediği için normalden daha da pis olduğunu söyleyebilirim.

“OKULDA DEZENFEKTAN YOKTU”

Diyarbakır’da öğretmenlik yapan R.S. şu ifadeleri kullandı:

* Meslektaşlarımı ve öğrencilerimi çok özlesem de, okula pandemi nedeniyle korkarak gittim. Okul girişinde dezenfektan yoktu.

* Çantalarımızda kolonya vardı. Sık sık döktük. Hijyen şartları sağlanamamış. Müdürümüze sorduk, ‘Okulda para yok, dezenfektan alamadık. Para istedik gelmedi.’ dedi.

* Biz öğretmenler kendi dezenfektanımızı aldık, yine alırız. Bu okul bin kişiden daha kalabalık.

* 21 Eylül’de bu şartlarda eğitime açılırsa, ne olur bilmiyorum. Çocuklar adına çok ciddi endişe duydum.

“SİRKÜ AYNI KALEMLE İMZALANDI”

İstanbul’da öğretmenlik yapan M.B. de şöyle konuştu:

* Bakanımız sunumda ortak kullanım alanındaki bilgisayar, klavye vb laboratuvar cihazların her kullanımdan sonra mutlaka temizlenip, dezenfekte edilmesini önerdi.

* Bu çok doğru bir tavsiyeydi. Ama daha ilk gün mesleki eğitim sonunda katılımcıların tespiti için öğretmenler arasında ‘İmza sirküsü’ denilen kağıt dolaştırırken aynı kalemin kullandığını gördüm.

* Bazı öğretmenlerin ceplerinden kendi kalemlerini çıkardı. Ama onlar da, bir sonraki öğretmene iletmek için mecburen ortak kaleme dokundu.

“ÖĞRETMENLER ODASINDA BERABER OTURDUK”

Öğretmen O. G. ise şöyle konuştu:

* Okullarda eldiven takan öğretmen yoktu. Tüm öğretmenler maskeliydi.

* Eğitim 2-3 saat sürdü. Bu arada maske değiştiren öğretmen olmadı.

* Öğretmenlerin, sosyal mesafeyi kapalı alanlarda konferans salonları ve öğretmenler odasında yan yana oturdukları ve koruyamadıklarını gördük. Ancak bahçede yapılan eğitimlerde sosyal mesafe korunuyordu.

“ÜNİVERSİTE SINAVI ATIKLARI BİLE ATILMAMIŞ”

Öğretmen Y.T. şu ifadeleri kullandı:

* Okulumuzda toplantı kapalı salonda yapıldı. Üniversite sınavı 27 Haziran’da yapıldı.

* O gün sınavdan kalan atık kağıtlar hatta adayların açtığı kalemlerden çıkan fazlalıklar, kullanılan peçeteler bile sınıflarda sıraların üzerinde hala duruyordu. Öğrenciler gelince okulun halini düşünemiyorum.

“SOSYAL MESAFE YOKTU”

Öğretmen D. A. şunları söyledi:

* Okulumuzda önlem yoktu. Kapalı kaldığı sürece hiç temizlenmemişti.

* Kimsenin ateşe ölçülmedi. Çünkü ateş ölçer de yoktu. Maske, dezenfektan da bazı kadın öğretmenlerimizde vardı.

* Olmayanlara dağıttıklarını gördüm. Kimse de sosyal mesafe kuralına uymadı. Zaten istese de uyamazdı.

* Toplantı salonu küçük çünkü. Bakanın konuşmasını da oradan izlettiler.

“OKULDA ‘TEDBİR VAR’ DİYEMEM”

Öğretmen G.A. ise şu ifadeleri kullandı:

* Ben 22 yıllık öğretmenim. Pandemi nedeniyle memleketimdeyim. Bin kilometreden fazla yol yapıp İstanbul’a mesleki eğitime geldim.

* Yol boyu, maskemi özel aracımda bile çıkarmadım. Okulumu ve öğrencilerimi çok özledim.

* Ama tedbirlerin, bakanlığın rehberinde anlatılanlardan gerçekten çok uzak olduğunu ve okulların da öyle televizyonlardaki gibi temizlenmemiş olduğunu bugün üzülerek gördüm.

* Sınıfımdaki öğrenciler için şimdiden endişelendim. Açıkçası, okullarda hijyenle ilgili ciddi tedbir var diyemem.

BAZI OKULLAR RESMİ YAZIYLA UYARDI

Bazı okullar ise öğretmenlerine toplu mesaj atarak şu talimatı verdi:

* Okula gelirken hijyen kuralları gereği herkes kullanacağı kalem bardak gibi kişisel araç gereçlerini getirsin.

* Bardak, çatal, bıçak ve kaşıklar tek kullanımlık olacak.

* Herkesin kendine ait kalemi, kolonyası, dezenfektan malzemesi ve maskeleri olacak.

* Eldivenler de unutulmasın. Okulumuza henüz bu türden malzemeler verilmedi.

* Gelirken kullananlar tek kullanımlık çay ve kağıda sarılmış şeker getirebilirler. Çünkü okulda sadece su kaynayacak. Çay demlenmeyecek.

* Okulda sosyal mesafeyi korumaya çalışın. Herkes kendi kullanacağı malzemeyi kendi getirsin.

* Belediyelerden malzeme istedik ama gelen giden yok.

SENDİKALAR NE DİYOR?

Eğitim İş Hukuk Genel Sekreteri Maksut Balmuk konu hakkında şu değerlendirmelerde bulundu:

* İstanbul’da çok sayıda okulu sendikal görevimiz nedeniyle gezdik. Eğitime de katıldık.

* Okullar, kendi imkanları ölçüsünde tedbir almaya çalışmış. Ancak ödenek gönderilmediği için geleceğe yönelik yeterli temizlik ve dezenfektan malzemesi hatta temizliği yapacak personellerinin olmadığını okul idareleri bizlere bildirdi.

* Öğrencilerin 21 Eylül’de bugün öğretmenlere mesleki eğitim kapsamında açılan okullara aynı şartlarda geleceğini düşündüğümde ciddi kaygılandım. Çünkü biz yetişkinler bir şekilde kendimizi koruyabiliriz.

Eğitim İş Hukuk Genel Sekreteri Maksut Balmuk.

“PARA YOK PERSONEL YOK”

* Yeni sayısal olarak her okulda ortalama 70 ile 100 öğretmen var. Mesleki eğitimde zaten öğretmenler odası, toplantı salonu ve bazı okullarda risk almamak için hava koşullarından da yararlanarak, okul bahçesinde eğitim vermeyi tercih ettiklerini gördük.

* Okulları genellikle ve gerçekten de bıraktığımız gibi kirli bulduk.

* Genellikle idare bir kolonya veya kişisel imkanlarla dezenfektan temin etmeye çalışmış. Normal eğitim başladığında kişisel imkanlar yetmeyecek.

* Okul müdürleri hep ‘para yok, personel yok’ diye şikayet ediyor.

Continue Reading
Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Gündem

Altında 900 liralık deprem: Büyük felaket geliyor

Published

on

Gram altında anormal yükseliş durdurulamıyor. Hükümetin faiz kararlarının da pek etkisinin olmadığı altın piyasasının geleceğini Necmettin Batırel yorumladı. Son dönemde alıcılı ve dalgalı bir seyir izleyen gram altın için şaşırtan tahmin bu kez hükümete yakın isim Necmettin Batırel‘den geldi.

Necmettin Batırelgram altın fiyatlarının yakında uçuşa geçeceğini söyledi.

İşte Necmettin Batırel’in o altın tahmini:

Dünyanın en büyük varlık yönetimi şirketi BlackRock‘un iştiraki iShares, spot Bitcoin ETF çıkarmak için Amerika Birleşik Devletleri Menkul Kıymetler ve Borsa Komisyonuna (SEC‘e) başvuru yapması sonrası Bitcoin hızlı ralli yaşamıştı. Şirket Bitcoin‘in değerine endeksli hisse senedi gibi alınıp satılan araç çıkarmak istemişti. SEC, bir sürprize imza atarak ilk kaldıraçlı Bitcon ETF‘ye onay verdi. Yani vadeli satışlara izin verildi, peşin satışlara değil. Bu yüzden 31 bin 400 dolara yükselen Bitcoin‘in değeri 30 bin 400 dolara düştü. Teknik analize göre 30 bin 700 üzerinde tutunamazsa 29 bin 350 ardından 28 bin 200 dolar desteklerine dönecek. Son 12 ayda fiyatı yüzde 43,28 artan Bitcoin’in hızlı yükselişinden sonra kar satışlarıyla düzeltme yapması kaçınılmaz. Kripto paralardaki yoğunlaşma altının Haziran ayında sert düşüşüne yolaçtı. 1910 dolarla dip yapan ONS yaşanan son gelişmeler üzerine yeni haftaya 1928 dolarla başladı.

Uluslararası Finans Enstitüsüne göre ilk çeyrek sonunda küresel borçlar 305 trilyon dolarla rekor düzeye ulaşmış durumda. Hane halkı borçları 57.6; kamu borçları 85.7; banka borçları 69.8; finans dışı şirket borçları 91.9 trilyon dolar oldu. Şiddetli borç krizi doları ve altını güçlendirecek. Düşük küresel ekonomik büyüme, yüksek faiz oranları, önemli borç yükleri ve yüksek enflasyon krizi tetikleyecek. Dolar ve altın sistem tehdit altına girdikçe ve yeni bir para sistemi önerildiğinde değerini katlayacak.. Onsun uzun vadede önce 5 bin ardından 8 bin dolara yükseleceği tahminleri yapılıyor. Hisse senetlerinden kaçış hızlandıkça yani piyasalar eridikçe altının onsu 2023 Ekim ayına kadar 3 bin dolara ulaşacak diyenler var.. Hisse senedi piyasaları 1982’de başlayan 41 yıllık boğa hareketinin sonuna yaklaştı. ABD merkez bankası 2022 Haziran ayında yüzde 9,1 ile zirveye ulaşan yüksek enflasyonu durdurmak amacıyla faiz oranlarını 500 baz puan artırdı. Ama yüksek faiz ekonomik büyümeyi sekteye uğrattı, işsizlik artıyor İmalat sektörü endeksi Haziran’da 46.3 ile hayal kırıklığı meydana getirdi.

Continue Reading

Gündem

Renault çıldırdı! 310 bin liraya Clio satıyorlar: Hemde Türkiye’de

Published

on

Son dönemde Türkiye’de otomobil fiyatlarının normalin üzerinde seyrettiği inkar edilemez bir gerçek. Bu durumu normale çevirmek için hükümet tarafından bazı hamleler yapıldı. Fakat şimdiye kadar istenilen sonuç alınabilmiş değil, Renault, yeni hamlesiyle pazardaki tüm dengeleri değiştirecek gibi görünüyor.

Bilindiği üzere Renault küresel bir marka. Dolayısıyla sadece Avrupa değil, Asya’daki rekabete de ayak uydurması gerekiyor. Bunun için de ortalamanın üzerinde olan fiyatları biraz daha aşağılara çekmeleri gerekiyor. Nitekim bunu da yeni Clio versiyonuyla yapacaklar.

Hali hazırda Renault Clio, Türkiye’de de olduğu üzere en ucuz binek HB otomobillerden biri. Nitekim bu durum pek çok ülkede aynı şekilde diyebiliriz. Lakin özellikle Asya pazarında Clio’dan çok daha ucuz olan otomobiller var.

Bilindiği üzere Çin, ucuz otomobil üretme konusunda bir dünya markası. Bu otomobillerin Türkiye ya da Avrupa’da çok fazla görülmemesinin temel nedeni ise Çin ve Hindistan’daki yoğun talep. Zaten bu iki ülkede 2.5 milyara yakın insan yaşıyor. Dolayısıyla bu talebi karşılamak çok da kolay değil.

Continue Reading

Ekonomi

Borsada en çok kazandıran hisseler

Borsa, seçimden sonra ciddi bir artış gördü. Yurt dışı yatırımcının ağırlığı artarken yerli yatırımcının da gözü kulağı borsada en çok kazandıran hisseler gibi bilgilerde… Peki borsada en çok hangi hisse kazandırdı? Borsa 100 en çok kazandıran hisseler neler?

Published

on

Borsa İstanbul 100 endeksi bu hafta boyunca 6.400 bandındaki dirence takıldı. Hareketli bir seyir izleyen BIST100 endeksinde günlük hacim 90 milyar TL’yi bulu. Haftanın son iş gününde ise en çok yükselen sektör sigorta oldu. Ardından gıda, holding, teknoloji ve metal ürünleri yer aldı. Bankalar ise kısmi bir düşüş gördü. Yatırımcıların gözünde ise merak edilen konu en çok kazandıran hisseler oldu.

BIST100 en çok yükselen hisseler neler?
BIST100 en çok yükselen hisseler neler?

Peki Borsada en çok kazandıran hisseler neler? İşte BİST 100 en çok kazandıran hisseler:

BRYAT
TUKAS
BIOEN
ASUZU
DOAS
Bu hisseler arasında BRYAT ve TUKAS tavan fiyatından işlem gördü.

BIST 100’de bugün en çok düşen hisseler ise;

CANTE
ALFAS
PENTA
YKBNK
VAKBN

Continue Reading

Kaçırmayın

Gündem9 ay ago

Altında 900 liralık deprem: Büyük felaket geliyor

Gram altında anormal yükseliş durdurulamıyor. Hükümetin faiz kararlarının da pek etkisinin olmadığı altın piyasasının geleceğini Necmettin Batırel yorumladı. Son dönemde...

Gündem9 ay ago

Renault çıldırdı! 310 bin liraya Clio satıyorlar: Hemde Türkiye’de

Son dönemde Türkiye’de otomobil fiyatlarının normalin üzerinde seyrettiği inkar edilemez bir gerçek. Bu durumu normale çevirmek için hükümet tarafından bazı...

Gündem10 ay ago

Yaz aylarının kabusuna doğal çözüm! Sivrisineklere veda edin…

Birçok insan, sivrisinekleri uzak tutmak için çeşitli yöntemler denemiştir. Sinek kovucu spreyler, elektrikli sinek öldürücüler veya sineklikler gibi çözümler etkili...

Gündem10 ay ago

‘Tek eşli erkek kendini kontrol ettirsin’ Müslüman Alimler Birliği üyesinden şok sözler

Müslüman Alimler Birliği Yüksek Konsey Üyesi ve Türkiye temsilcisi Abdullah Yolcu, sosyal medyada tepki toplayan sözleriyle gündeme geldi.

Gündem10 ay ago

Tarikat kursunda ahırda kendini asmıştı! O Fahri imam serbest kaldı

Şanlıurfa'da yaşanan olayla ilgili olarak yürütülen soruşturma sonucunda gözaltına alınan 'fahri imam', ifadesinin ardından serbest bırakıldı. Şanlıurfa'da yaşayan 12 yaşındaki...

Gündem1 sene ago

270 Bin liraya sıfır otomobil! Yanlış okumadınız: İkinci el fiyatından bile ucuz

Türkiye’de ikinci el otomobil fiyatları bile milyon rakamları görmüşken, Çinli dev giriş seviyesindeki otomobiller ile Türkiye'ye giriyor.

Gündem1 sene ago

Hemen banka hesabınızı kontrol edin! Bakanlık açıkladı:2.7 milyar lira hesaplara yatırıldı

Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Derya Yanık, Nisan ayı itibariyle gerçekleştirilen yaşlılık ve engellilik aylığı ödemeleri hakkında önemli açıklamalarda bulundu....

Gündem1 sene ago

“Petrolde ciddi sıkıntılar yaşanabilir” Dünya piyasalarını tedirgin eden açıklama: Benzin ve Motorine yeni zamlar mı geliyor?

Birleşik Arap Emirlikleri Enerji Bakanı, bazı ülkelerin üretim ve yatırımla mücadele etmesi nedeniyle 2024'te küresel piyasalar için petrol arzının talepten...

Gündem1 sene ago

Selçuk Geçer: Zengin olmak isteyen parasını buna yatırsın

Daha çok dolar hakkında yaptığı tahminlerle gündem olan ünlü ekonomist Selçuk Geçer, yaptığı son değerlendirmede yatırımcıya en çok kazandıracak formülü...

Trending