Fındığın yeni bir faydası ortaya çıktı!

ODÜ Tıp Fakültesi Ortopedi ve Travmatoloji Anabilim Dalı Başkanı Doç. Dr. Alper Çıraklı’nın başkanlığında Türkiye’nin önemli ihracat ürünü fındığın, sağlık alanında kullanımına ilişkin bir çalışma gerçekleştirildi. Doç. Dr. Çıraklı, asistanlık döneminden itibaren bu çalışmanın hayalini kurduğunu, ODÜ’nün verdiği imkanlarla birlikte bu doğrultuda çalışma yapma fırsatı bulduğunu ve yaklaşık 2 yıllık sürede sıçanlar üzerinde deney planladıklarını söyledi.

Published

on

Çıraklı, altın fiyatlarıyara iyileşmesinde fındığın etkisi üzerine çalıştıklarını, Amerika Birleşik Devletleri İlaç Yönetim Federasyonu (FDA) tarafından kabuklu yiyeceklerin kalp ve damar hastalıkları riskini azaltmasından sonra bu ürünlere ilginin arttığını belirtti.

Fındığın, Ordu ili özdeşleşen milli bir ürün olduğunu ifade eden Çıraklı, “Dünyada en fazla fındık üreten ve en büyük ihracatı yapan ülkeyiz. Fındık üretimi yüzde 80 oranında ülkemize ait ve bunun büyük bir kısmını Ordu üstlenmekte. Bir Ordulu ve bir akademisyen olarak, bu topraklara hizmet eden bir birey olarak böyle bir çalışma yapmayı planladım” dedi.

Çıraklı, diğer akademisyenler ile üniversitenin de kendisine destek verdiğini ve çalışmayı proje aşamasından yayın aşamasına kadar ulaştırmayı başardıklarını aktardı. Fındığın birçok hastalığa iyi geldiğinin bilindiğine işaret eden Çıraklı, “Hastalıkları önleme, koruma, iyileştirme, hızlandırma üzerinde birçok etkisi var.

Tansiyonu ve kolesterolü düşürdüğü, iyi huylu kolesterolü artırdığı ve kalp damar hastalıkları gelişme riskini azalttığı bilimsel olarak kanıtlanmış. Bu ürünün diğer etkilerini de gösterebilirsek ülkemiz için büyük bir kazanç olacağını düşünerek bu yola çıktık.” diye konuştu.

Çıraklı, çalışmadaki amaçlarının yara iyileşmesini sağlamak olduğunu, yara iyileşmesinin karmaşık bir süreç olduğunu dile getirerek, “Bu yolda oluşan herhangi bir aksama, olumsuzluk, yaranın iyileşmesinde gecikme, iyileşmemesi, kötü iyileşmesi şeklinde sonuçlanabiliyor” ifadesini canlı borsakullandı.

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Yanıtı iptal et

Trending

Exit mobile version