Akdeniz’de sular ısındı: Türkiye Yunanistan’a karşı 20 gemi gönderdi!

Akdeniz’de savaş gerilimi… Türkiye, Meis Adası’na 20 gemiyi neden gönderdi? Navtex nedir? Türkiye neden Navtex ilan etti? Yunanistan’da alarm verildi…

Published

on

Oruç Reis için Rodos ve Meis Dalarına NavTex Geçildikten sonra Türk Fırkateyn ve Korvetlerimiz bölgeye intikal ediliyor. Bu gelişmeleri duyan Yunan Genelkurmay Başkanı GKRY’nde misafirdi. Ziyaretini erken bitiren Yunan Genelkurmay Başkanı Yunanistan’a döndü.

Türkiye’den gelen jetlerimiz bölgeye intikal ederek devriyelere başlandı. Aynı zamanda Yunan jetleri de bölgeye intikal etti

2 tane Savaş gemimiz Oruç Bey’e refakat için yanına gitti

NavTex Nedir ?

Navtex cihazı uluslararası orta frekansta gemilere seyirde tehlike ve emniyet raporları ile havaraporu tahmin ve uyarılarını otomatik olarak yazılı veren haberleşme cihazıdır.

Cihaz tek yönlü olarak, kıyıdan 740 km uzaklıkta ( yaklaşık 400 deniz mili )yayın yapan kıyı istasyonundan otomatik olarak veri alır. Navtex yayınları ücretsiz olarak yayınlanmaktadır.

Navtex hava raporu yayınları basitleştirilmiş olarak kısa formatta yayınlanır.

Navtex, Uluslararası Denizcilik Organizasyonu’nun (IMO) bir parçasıdır. Aynı zamanda GMDSS ( Küresel Denizde Tehlike ve Emniyet Sistemini ) ‘in de önemli bir parçasıdır.

Meis Adası’nın Konumu ve Özellikleri

Meis veya Kızılhisar Doğu Akdeniz’de Yunanistan’a bağlı Oniki Ada ilinde bir ada. Türkiye kıyılarından sadece 2.1 km uzaklıktadır. Yüzölçümü 7,3 km²’dir.

Adadaki tek yerleşim yeri olan Kastellorizo (Megisti ya da Meis), St. Jean Şövalyeleri’nin buradaki kızıl kayalardan ötürü adaya verdikleri Château-Roux (Kızıl Şato) adının bozulmuş biçimidir. St. Jean Şövalyelerinden sonra ada sırasıyla Mısır, Napoli ve 1512’de Osmanlı egemenliğine girdi. Osmanlılar kısa aralıklar dışında 1915’e değin adayı ellerinde tuttular. I. Dünya Savaşı sırasında Fransızların eline geçen ada Lozan Antlaşması (1923) ile İtalya’ya verildi. II. Dünya Savaşı sonrasında (1948) ise On İki Ada’yla birlikte Yunanistan’a bağlandı.[1]

Az miktarda üzüm ve zeytin yetiştirilen adada en önemli uğraş sünger avcılığıdır. Kıyıları son derece girintili çıkıntılı ve sarp olan adaya yalnızca doğu kıyısından girilebilir. Tek yerleşim de bu kıyıdaki Kastellorizo (Megisti) köyüdür.

Rodos’la feribot ve havayolu bağlantısı vardır. Bunun dışında her gün Antalya’nın Kaş ilçesinden hareket eden vapurlarla Meis şehrine gitmek mümkündür. Adada bir havaalanı vardır. Adada yalnızca havaalanı ile Megisti arasında otobüs seferleri vardır.

Nüfusu 2000 yılındaki sayıma göre 406 kişidir. Ancak bu rakam yazın 1000’e çıkabilmektedir. Kalıcı nüfus olan 406 kişinin hepsi adada aynı zamanda en büyük yerleşim olan Meis (Osmanlı İmparatorluğu dönemindeki adıyla Megisti) köyünde oturur.

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Yanıtı iptal et

Trending

Exit mobile version