Trump, TikTok’u yasaklıyor

Sosyal medya uygulaması TikTok, ABD Başkanı Donald Trump tarafından yasaklanıyor

Published

on

Başkan Donald Trump Cuma gecesi yaptığı açıklamada, popüler kısa biçimli video uygulaması TikTok’un ABD’de faaliyet göstermesini yasaklayacağını ve Microsoft’un uygulamayı Çin’e ait ana şirketinden satın alması için olası bir anlaşmayı reddedeceğini söyledi.

“TikTok söz konusu olduğunda, onları Amerika Birleşik Devletleri’nden yasaklıyoruz,” dedi Trump Air Force One’da gazetecilere.
Trump, acil durum ekonomik güçlerini veya yürütme emrini kullanabileceğini söyledi. Böyle bir emrin nasıl görüneceği ve hangi yasal zorluklarla karşılaşabileceği hemen belli değildi.
“O yetkiye sahibim,” dedi.

Cuma günü erken saatlerde, Trump yönetimi içinde bu konuda çalışan insanlar, Başkan’ın konuyu bilen bir kişiye göre, sosyal medya platformuna sahip Çinli şirket olan ByteDance’i ABD’nin TikTok operasyonlarını satmaya zorlama emrini imzalamasını bekliyorlardı. .

Hareket, politika yapıcıların yabancılara ait TikTok’un ulusal bir güvenlik riski olabileceği yönündeki endişelerini çözmeyi amaçlıyordu.

Hazine Bakanı Steven Mnuchin, bu hafta Beyaz Saray’da gazetecilere verdiği demeçte, ABD hükümeti TikTok’un ulusal güvenlik incelemesini yürütüyor ve Trump’a bir politika tavsiyesi yapmaya hazırlanıyor.

ByteDance, kurumsal yapısındaki değişiklikleri düşünüyor ve TikTok’ta çoğunluk hissesi satma olasılığını zaten araştırdığı bildiriliyor.

MİCROSOFT TİKTOK’U ALMAK İÇİN GÖRÜŞÜYOR

New York Times’a göre Microsoft (MSFT), tartışmalar hakkında bilgi sahibi bir kişiye atıfta bulunarak TikTok’u almak için görüşmelerde bulunuyor. Microsoft, CNN Business’a yorum yapmayı reddetti. Trump, ulusal güvenlik endişelerini karşılayan potansiyel bir anlaşma fikrini kesin olarak reddetti.

Uygulama, ABD ve diğer batı ülkelerinde popülerlik kazanarak, kendi ülkesinin dışındaki kullanıcılarla önemli çekiş elde eden ilk Çin sosyal medya platformu haline geldi. Analitik şirketi Sensor Tower’a göre, bu yılın ilk üç ayında 315 milyon kez indirildi.

‘ÇİN HÜKÜMETİNİN ELİNDE’

TikTok’un eleştirmenleri, ABD kullanıcıları üzerinde topladığı verilerin Çin hükümetinin elinde olabileceğinden endişe ediyor, ancak TikTok, verilerini Çin dışında sakladığını ve Pekin’in bilgileri ele geçirme girişimlerine direneceğini söyledi.

“TikTok ABD kullanıcı verileri ABD’de, çalışan erişimi konusunda sıkı denetimlerle saklanıyor. TikTok’un en büyük yatırımcıları ABD’den geliyor. “TikTok sözcüsü Hilary McQuaide CNN Business Cumartesi günü yaptığı açıklamada.

Siber güvenlik uzmanları, TikTok’un ulusal güvenlik için potansiyel riskinin büyük ölçüde teorik olduğunu ve TikTok’un kullanıcı verilerinin Çin istihbaratı tarafından ele geçirildiğini gösteren hiçbir kanıt olmadığını söyledi.

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Yanıtı iptal et

Trending

Exit mobile version