Her emekliye 1000 TL! emeklinin Kurban bayramı ikramiyesiyle ilgili merak ettikleriniz!

Temmuz zamları belli olan 13 milyona yakın emekli bu ay yılın ikinci ikramiye ödemesini de hesaplarında görecek. Ramazan bayramı ikramiyesinden sonra Kurban Bayramı ikramiyeleri de ödenecek. Peki kimler ikramiye alacak, paralar nasıl ödenecek? Emekliler ikramiye ile ilgili birçok konuda sorular soruyor. İkramiye ile ilgili merak edilen tüm soruları Sabah gazetesi yazarı Faruk Erdem cevapladı…

Published

on

Temmuz zamlarını alan milyonlarca emekli bu ay Kurban bayramı ikramiyesini de hesaplarında görecek. Tarih de 17-29 Temmuz olarak açıklandı.. Maaşı ne olursa olsun her emekliye 1000 TL ödenecek. Sabah gazetesi yazarı Faruk Erdem ikramiye ile ilgili sorularınızı cevapladı…

1) İKRAMİYELER KİMLERE ÖDENİYOR?

Sosyal Güvenlik Kurumu’ndan maaş alan SSK, Bağ- Kur, Emekli Sandığı emeklileri, şehit yakını ve gaziler, vazife ve harp malullüğü aylığı alan ererbaşlar, geçici köy korucuları, şeref aylığı sahipleri, şampiyon sporcular, Kore, Kıbrıs ve İstiklal Savaşı gazileri, terörden zarar görmesi nedeniyle aylık bağlanan siviller ile bunlardan hayatını kaybedenlerin hak sahipleri ikramiye alıyor. Toplamda 12.5 milyon kişiye ikramiye ödeniyor.

2) BU AYKİ İKRAMİYE DE BİN LİRA MI OLACAK?

Ramazan ve Kurban bayramları öncesi biner lira ödeniyor. Emekliler ve maluller biner lirayı alacak. Diğer kesimlerin ise ikramiye tutarı hisse veya iş göremezlik oranına göre farklılık gösterecek. İkramiyede kesinti ve haciz yapılamayacak. Dolayısıyla Kurban Bayramı ikramiyesi de bin lira olacak.

3) VEFAT EDEN EMEKLİNİN YAKINLARINA ÖDEME VAR MI?

Vefat eden emeklilerin ikramiyelerini yakınları alacak. Ancak ikramiye ölüm aylığı oranında ödenecek. Örneğin maaşın yüzde 75’ini alan bir eşe ikramiye de 750 lira olarak ödenecek.

4) HEM EŞTEN HEM BABADAN OLMAK ÜZERE İKİ MAAŞI OLAN NE YAPACAK?

Hem kocasından hem babasından veya annesinden ölüm aylığı alan kişiler de ikramiye alacak. Bu kişilerin ikramiyesi iki dosyadan hangisinde ölüm aylığı oranı daha yüksek ise o dosya baz alınarak ödenecek. Örneğin; dul eş hem babasından hem kocasından aylık alıyorsa ve kocasından dolayı aldığı ölüm aylığının oranı yüzde 70, babasından dolayı aldığı ölüm aylığı oranı yüzde 25 ise ikramiyesi 700 lira olacak.

5) İŞ GÖREMEZLİK GELİRİ OLANLAR İKRAMİYEYİ NASIL ALACAK?

İş kazası nedeniyle sürekli iş göremezlik geliri alanlara iş göremezlik oranına göre ödeme yapılacak. İş göremezlik oranı yüzde 50 ise ikramiye olarak 500 lira verilecek.

6) YENİ EMEKLİLER DE İKRAMİYE ALACAK MI?

Yeni emekliler, emeklilik tarihlerini izleyen dönemlerde verilecek ikramiyeleri alacak. Ödemenin yapılacağı tarihte aylık alıyor olmak gerekiyor. Bu ay itibariyle emekliliği onaylananlar ikramiyeden faydalanacak.

7) PARALAR NE ZAMAN ÖDENECEK?

Kurban Bayramı, 31 Temmuz-3 Ağustos tarihlerine denk geliyor. Emekliler, normalde 27-30 Temmuz tarihleri arasında 1.000’er TL ikramiyeyi hesabında görmesi gerekiyordu. Ancak ödeme erkene çekildi ve 17-29 Temmuzda paralar hesaplara yatacak….

8) ÖDEMELER NASIL YAPILACAK?

İkramiye ödemeleri emeklilerin maaş hesaplarına yatırılacak. Bunun için ayrıca başvurmaya ya da yeni bir hesap açmaya gerek olmayacak.

9) SADECE BU SENE Mİ ÖDEME YAPILACAK?

Hayır. İkramiyeler yasa ile hüküm altına alında. Her bayram öncesinde emeklilere ödemeler yapılacak. Bundan sonraki ödeme 2021’de Ramazan Bayramı’nda olacak.

10) ÖDENECEK PARA DEĞİŞECEK Mİ?

İkramiye tutarı yasa kapsamında bin lira olarak belirlendi. Ancak daha sonra düzenleme yapılarak ödeme tutarı artırılabilecek.

KİM, NE KADAR ALACAK?

– Emekli: 1.000 TL
– Ölüm aylığı (% 75): 750 TL
– Ölüm aylığı (% 50): 500 TL
– Ölüm aylığı (% 25): 250 TL
– 2 aylık alana: En yüksek ödeme getiren dosya üzerinden…
– Sürekli iş göremezlik ödeneği alana: İş göremezlik derecesi oranında…

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Yanıtı iptal et

Trending

Exit mobile version