Kas Yırtılması Nedir? Neler Sebep Olur? Belirtileri Nelerdir? Kas Yırtılması Nasıl Geçer?
Kasların gereğinden fazla gerilmesi veya zorlanması sonucunda oluşan lif kopması, diğer bir adıyla kas yırtılmasıdır. Peki, Kas yırtılması neden olur? Lif kopmasının belirtileri nelerdir? İşte, kas yırtılması ile ilgili bilinmesi gereken her şey…
Kas Yırtılması (Lif Kopması) Nedir?
Liflerden oluşan kaslar, vücudumuzun iskelet sistemini sararak hareket etmemizi sağlayan yapılardır. Çeşitli nedenlerden dolayı kasların aşırı gerilmesi veya zorlanması durumunda lif kopması yani kas yırtılması meydana gelebilir. Genellikle sporcularda sıkça karşılaşılan bir durum olan kas yırtılması, liflerin arasında meydana gelen kanamaya denir. Kas yırtılmasının meydana geldiği bölgeyi hareket ettirmenizde herhangi bir engel meydana gelmez. Ancak bölgede şiddetli ağrı ile birlikte şişlik meydana gelir. Kas yırtılması zorlama nedeniyle liflerde kopma yaşanır ve bu durum kasların zedelenmesine sebep olur. Ancak kaslar çok kanlanan bir dokuya sahip olduğundan oldukça hızlı bir şekilde iyileşme gösterirler.
Unutmayınız ki her tendon veya kas belirli sayıda hareket etmek üzere yaratılmıştır. Bu nedenle kasların gereğinden fazla zorlanması durumunda lif kopması yani yırtılması kaçınılmaz olabilir. Egzeriz yapmadan önce ısınma hareketlerini yapmanız durumunda kaslarınız ısınacak ve ani zorlamalara karşı hazırlıklı duruma gelecektir.
Kas Yırtılması Neden Olur?
Halk arasında kas çekilmesi (lif yırtılması) olarak bilinen kas yırtılması, sporcuların yanı sıra düşme, ağır kaldırma, gereğinden fazla uzanma, zorlama, kaza ve travmalar sonucunda da meydana gelebilir. Günlük rutin egzersizleriniz sırasında her zamankinden daha uzun sürede ve daha fazla sayıda tekrar yapmanız zorlamaya bağlı kas yırtılmalarına neden olabilir. Kas yırtılmaları genellikle voleybol, basketbol, yüzme, tenis, hentbol ve halter sporcularında görülür. şiddetli ağrıya neden olan kas yırtılması hayati risk taşımadığından birçok kişi tarafından ihmal edilmektedir. Kas yırtılmasının temel nedenlerinden biri de ısınma hareketi yapılmamasıdır. Soğuk kas her zaman yırtılmaya daha müsaittir. Bu nedenle kaslarınızı zorlayacak davranışlardan kaçınmalı ve ısınma hareketlerini uygulamadan spora başlamamalısınız.
Kas yırtılmaları doktor tarafından daha kolay teşhis etmek ve derecelendirmek adına gruplara ayrılmıştır. Öncelikli olarak kas yırtılmaları iki gruba ayrılmıştır. Birincisi belirli kas gruplarının aşırı gerdirilmesi olarak nitelendirilirken; ikincisi ise bu kasların çok şiddetli bir şekilde kasılması ile ortaya çıkar. Bu iki grubun yanı sıra yırtılmanın derecesine göre 3 ayrı gruba daha ayrılırlar. Bunlar;
1. Derece: Yalnızca birkaç kasın gerilmesi sonucunda meydana gelen yırtılmalardır. Hafif gerilmeler olarak nitelendirilen 1. derece kas yırtılmaları, ağrıya neden olsa da kasın yeniden işlev görmesini engellemez.
2. Derece: 1. derece kas yırtılmalarına kıyasla daha çok lif hasar görmüştür. Aynı zamanda daha şiddetli ağrılara neden olurken şişme ve morarma gözlemlenir.
3. Derece: Kasın komple kopmasına neden olan gerilmeler sonucunda meydana gelir. Kas tentonundan iki parçaya ayrılır ve bu kopma sırasında hafif bir patlama sesi duyulur. Bu kopma sonrasında kas işlevini kaybederek şiddetli ağrı, şişme ve renk değişikliğine neden olur.
Kas Yırtılması (Lif Kopması) Belirtileri Nelerdir?
- Aşırı ağrı
- Güç ve hareket kaybı
- Kaslarda meydana gelen renk farkı
- Aşırı kanama
- Kas bütünlüğünün bozulması
- Kramp
- Şişlik ve kızarıklık
- Kasa dokunulması ile hissedilen boşluk hissi
Kas Yırtılması Tedavisi
Çeşitli nedenlerden dolayı kas zorlanmasına maruz kalan kişilerin bölgede ağrı, şişlik ve morarma gibi belirtileri gözlemlemesi durumunda bir an önce fizik tedavi uzmanına başvurması önerilir. Kas yırtılması öncelikle fizik tedavi uzmanı tarafından elle muayene edilmelidir. Kas yırtılmasında öncelikle hastanın dinlenmesi ile hasarın büyümesi ve kanamanın artması önlenmelidir. Bu sırada her 2-3 saatte bir buz ile kompres uygulanması önerilmektedir. Yaralı bölgenin yüksekte tutulması, kas onarımı için sıcak ultrasyon veya fizyoterapi uygulaması yapılmaktadır. Ağrıların azalması için uygulanan fizyoterapi işlemlerinin yanı sıra ilaç tedavisi uygulanmaktadır. Yumuşak doku masajları ve egzersizleri ile dokunun güçlendirilmesi sağlanır.
You must be logged in to post a comment Login