/home/u735001514/domains/tersbakis.com/public_html/wp-content/themes/zox-news/parts/post-single.php on line 153
">
Warning: Undefined array key 0 in /home/u735001514/domains/tersbakis.com/public_html/wp-content/themes/zox-news/parts/post-single.php on line 153
Warning: Attempt to read property "cat_name" on null in /home/u735001514/domains/tersbakis.com/public_html/wp-content/themes/zox-news/parts/post-single.php on line 153
ABD’deki Ünlü Yüksek Yargıcın Ölümünde Komplo İddası!
ABD’de 9 kişilik Anayasa Mahkemesi’nin üyelerinden Ruth Bader Ginsburg’un ölümü ülke siyasetini karıştırdı. 3 Kasım’da yapılacak Başkanlık seçimleri öncesinde, Ginsburg’un yerine atama yapılmaması konusunda Demokratlar ile Cumhuriyetçiler arasında tartışma başladı.

Geçen hafta ABD Anayasa Mahkemesi’nin 9 üyesinden biri olan ve kadın hakları konusundaki duruşuyla uluslararası kamuoyu tarafından bilinen bir figür olan Ruth Bader Ginsburg’ün ölümü ABD’yi karıştırdı.
Halen muhafazakarlarla ilericilerin sayısının dengede olduğu Amerikan Anayasa Mahkemesi seçimler açısından kilit önemde. Seçimlerde herhangi bir anlaşmazlık çıkması halinde, nihai kararı Anayasa Mahkemesi veriyor. Anayasa Mahkemesi son olarak George W. Bush’un Başkan seçildiği seçimlerde çıkan oy sayımı anlaşmazlığı nedeniyle belirleyici olmuş, Bush’un başkan olması Amerikan Anayasa Mahkemesi’nin kararıyla gerçekleşmişti.
TRUMP HEMEN YENİ YARGIÇ ATAMAK İSTİYOR
ABD Anayasa Mahkesi’nin Ginsburg’un ölümünün ardından kalan 8 üyesinden 3’ü Demokrat Başkanlar tarafından, 5’ü ise Cumhuriyetçi Başkanlar tarafından aday gösterilip seçilmişti. Halen Mahkeme Başkanlığını yürüten, Cumhuriyetçiler tarafından aday gösterilip seçilen John Roberts’in Amerikan kamuoyunda hayli tartışmalı olan birkaç konuda, ilericilerle birlikte oy kullandığı olmuştu.
Trump, dengeyi muhafazakar yargıçlar lehinde bozmak için Anayasa Mahkemesi’ne 3 Kasım seçimleri öncesinde atama yapmak istiyor. Ancak demokratlar buna karşı çıkıyorlar.
Dönemin ABD Başkanı Bill Clinton’ın aday gösterdiği Ginsburg (mavi ceketli), o günden beri görevini başarıyla yerine getirdi.
Üyeleri “ömür boyu” seçilen Anayasa Mahkemesi üyesi ataması konusu, bir önceki Demokrat Başkan Barack Obama’nın görev süresinde de gündeme gelmişti. Obama’nın son yılında, seçimlerden yaklaşık 8 ay önce, o dönem Yüksek Mahkeme’de görev yapan Antonin Scalia ölmüş, Obama yerine atama yapmak isteyince, Cumhuriyetçilerin kontrolündeki Senato’ya takılmıştı.
ABD’de Anayasa Mahkemesi’ne atamalar, görevdeki Başkan’ın aday göstermesi, Senato’nun da onayı ile gerçekleşiyor.
Obama döneminde Cumhuriyetçi senatörler, “seçim yılında Yüksek Mahkeme’ye yargıç atanmaz” gerekçesini ortaya koymuştu. Şimdi aynı durum olmasına rağmen, o dönemde karşı çıkan Lindsay Graham gibi Cumhuriyetçi senatörlerden bazıları, bugün Trump’ın seçime sadece iki aydan az kalmış olmasına rağmen yüksek yargıç atama kararının arkasında duruyorlar.
Ancak “prensip prensiptir” diyerek, Trump’ın seçimin hemen öncesinde aday göstermesine ve adaylığı Senato’ya onay için taşımasına karşı çıkan Cumhuriyetçi senatörler de var. Halen 100 sandalyelik senatoda Cumhuriyetçiler, 53’e karşı 47 ile çoğunluğu ellerinde bulunduruyorlar.
Ruth Bader Ginsburg, giydiği cübbesine üzerine taktığı yakalar ile mesaj veriyordu.
SEÇİMDE HİLE TARTIŞMASI ŞİMDİDEN BAŞLADI
Amerikan seçimlerine iki aydan az zaman kala, seçimde hile tartışması da başlamış durumda. Başkan Trump, özellikle demokratların çoğunlukta olduğu eyaletlerde mektupla oy kullanımda “hile yapılabileceğini” öne sürmeye başladı.
3 Kasım seçimlerinde Trump ve Demokratların adayı Joe Biden’ın oy oranlarının yakın olması halinde, bu hile tartışmalarının yeniden alevlenmesi büyük ihtimal. Böyle bir durumda da Amerikan Anayasa Mahkemesi’nin vereceği karar kritik önemde.
İKONİK KARAKTER
1993 yılında Anayasa Mahkemesi’nin üyesi olan ve geçen hafta yaşamını yitirdiği süre boyunca görevini üstlenen 87 yaşındaki Ginsburg, yaşamı boyunca kadın hakları ve cinsiyet eşitliği konularında mücadele etti.
Yaklaşık 70 yıl boyunca insan hakları, cinsiyet eşitliği ve çifte standartlara karşı çıkan Ginsburg, kürtaj, azınlıklar ve eşcinsel evlilikler gibi birçok konuda sergilediği duruş bütün dünyanın övgüsünü toplamıştı.
About Post Author

Warning: Undefined array key 0 in /home/u735001514/domains/tersbakis.com/public_html/wp-content/themes/zox-news/parts/post-single.php on line 493
Warning: Attempt to read property "cat_ID" on null in /home/u735001514/domains/tersbakis.com/public_html/wp-content/themes/zox-news/parts/post-single.php on line 493
Gündem
Son Dakika! İstanbul açıklarında deprem

Marmara Denizi Silivri açıklarında gerçekleşen deprem İstanbul ve çevre illerde hissedildi
DEPREMİN AYRINTILARI
Son dakika deprem haberi geldi. Marmara Denizi‘nde 3,5 büyüklüğünde deprem meydana geldi. Deprem, saat 13.36’da Silivri açıklarında gerçekleşti. İstanbul’un yanı sıra Tekirdağ ve çevre illerde de hissedilen deprem, bölge sakinlerinde kısa süreli panik yarattı.
AFAD VE EMSC’DEN AÇIKLAMALAR
Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı (AFAD), depremin büyüklüğünü 3,5 olarak duyurdu. Depremin merkez üssü ise Marmara Denizi’nde, Silivri’nin yaklaşık 24,65 kilometre açığında yer alıyor. Avrupa Akdeniz Sismoloji Merkezi (EMSC) ise depremin büyüklüğünü 3,8 olarak açıkladı.
SON GELİŞMELER VE DEPREMİN ETKİLERİ
Şu ana kadar depremle ilgili herhangi bir hasar veya can kaybı bildirisi ulaşmadı. Bölge halkının tedbirli olması ve gelişmelerin AFAD tarafından takip edilmesi önem taşıyor.
Kaynak: AFAD
About Post Author
Ekonomi
Adalet Bakanlığı 3.500 Personel Alacak: İnfaz Koruma Memuru Başvuruları Başladı

Adalet Bakanlığı Ceza ve Tevkifevleri Genel Müdürlüğü, 3.500 sözleşmeli personel alımı yapacak. Başvurular 15 Ağustos 2025’e kadar sürecek.
ALIM YAPILACAK KADROLAR AÇIKLANDI
Ceza ve Tevkifevleri Genel Müdürlüğü, sözleşmeli pozisyonlarda istihdam edilmek üzere toplam 3.500 personel alımı yapacağını duyurdu. Alım yapılacak kadrolar şöyle sıralandı:
- 3.172 infaz ve koruma memuru
- 91 hemşire
- 52 teknisyen
- 100 destek personeli (şoför)
- 29 destek personeli (aşçı)
- 2 destek personeli (kaloriferci)
- 30 destek personeli (hasta bakıcı)
- 24 destek personeli (hizmetli)
BAŞVURU ŞARTLARI NELER?
Personel alımına başvurmak isteyen adayların taşıması gereken genel başvuru şartları şöyle:
- Türk vatandaşı olmak
- Adli sicil kaydı temiz olmak
- Askerlikle ilişiği bulunmamak
- Güvenlik soruşturması ve arşiv araştırması olumlu sonuçlanmak
- Sağlık yönünden görev yapmaya engeli bulunmamak
- KPSS 2024’te en az 70 puan almış olmak (P3, P93, P94)
- İnfaz ve koruma memurları için 30 yaşını doldurmamış olmak (01.01.1994 ve sonrası doğumlu)
BAŞVURULAR NE ZAMANA KADAR SÜRECEK?
Başvurular 15 Ağustos 2025 tarihine kadar yapılabilecek. Adayların başvurularını, ilan metninde belirtilen usul ve esaslara uygun olarak gerçekleştirmeleri gerekiyor.
İSTİHDAM MEVZUATI NEYE GÖRE BELİRLENDİ?
Alımlar, 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu’nun 4/B maddesi, 2802 sayılı Hakimler ve Savcılar Kanunu, 2 Nolu Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi, ve Adalet Bakanlığı Memur Sınav, Atama ve Nakil Yönetmeliği çerçevesinde yapılacak.
EN ÇOK HANGİ KADROYA ALIM YAPILACAK?
En fazla alım yapılacak kadro, infaz ve koruma memuru pozisyonu olacak. Toplam 3.500 kişilik kontenjanın 3.172’si bu pozisyona ayrıldı. Bu da iş arayanlar için önemli bir fırsat olarak öne çıkıyor.
About Post Author
Gündem
Fatih Altaylı davasında flaş gelişme: İşte istenen ceza

Fatih Altaylı’nın İlk Duruşma Tarihi Belli Oldu: 5 Yıl ve Üzeri Hapis İsteniyor
Gazeteci Fatih Altaylı hakkında “Cumhurbaşkanını tehdit” suçlamasıyla hazırlanan iddianame kabul edildi. İlk duruşma tarihi 3 Ekim olarak belirlendi.
İDDİANAME KABUL EDİLDİ
Tutuklu gazeteci Fatih Altaylı hakkında hazırlanan ve “Cumhurbaşkanını tehdit” suçlamasını içeren iddianame, İstanbul 26. Ağır Ceza Mahkemesi tarafından kabul edildi. İddianamede, Altaylı’nın 5 yıldan az olmamak şartıyla hapisle cezalandırılması talep ediliyor.
DURUŞMA 3 EKİM’DE YAPILACAK
Mahkeme, tensip zaptında Altaylı’nın tutukluluk halinin devamına hükmetti. Duruşmanın 3 Ekim’de, Marmara Cezaevi Yerleşkesi’nin karşısında yer alan duruşma salonlarında yapılmasına karar verildi.
GÖZALTINA ALINMASINA NEDEN OLAN SÖZLER
Altaylı’nın YouTube kanalında 20 Haziran’da yaptığı yayında Cumhurbaşkanı Erdoğan’a yönelik kullandığı ifadeler nedeniyle hakkında soruşturma başlatılmıştı. İddianamede, bu ifadelerin çözümleme tutanağına yer verildi ve tehdit suçu kapsamında değerlendirilmesi gerektiği vurgulandı.
ALTAYLI’NIN İFADESİ ORTAYA ÇIKTI
Fatih Altaylı savcılıktaki ifadesinde şu sözleri kullandı:
“Söz konusu yayın ve cümleler bana aittir, ancak Cumhurbaşkanını ne tehdit ne de hakaret maksadım vardı. Tarihsel örnekler üzerinden halkın yöneticilere bakışını değerlendirdim.”
ERDOĞAN “MÜŞTEKİ” OLARAK YER ALIYOR
İddianamede, Türkiye Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan “müşteki” olarak yer aldı. Cumhurbaşkanı’nın avukatının 23 Haziran’da savcılığa başvurarak şikayetçi olduğu belirtildi.
VİDEO YAYINI DELİL KABUL EDİLDİ
İddianamede, video içeriğinin herkese açık şekilde yayınlandığı, geniş kitlelere ulaştığı ve bu paylaşımın “iletme kastı” taşıdığı vurgulandı. Altaylı’nın sözlerinin, Cumhurbaşkanının hayatına yönelik tehdit içerdiği savunuldu.
EN AZ 5 YIL HAPİS CEZASI İSTENİYOR
Sonuç olarak Altaylı hakkında, “Cumhurbaşkanını tehdit” suçundan en az 5 yıl hapis cezası istendiği belirtildi.
About Post Author
-
Ekonomi4 gün ago
Binlerce emeklinin aylıkları kesilebilir: SGK işlemlere başladı
-
Antalya Haberleri4 gün ago
Antalya’da denize girenler hastaneye koşuyor
-
Alanya Haberleri5 gün ago
Alanya’nın tanınmış doktoru hemşiresi ile uygunsuz görüntülerini yayınladı
-
Gündem2 gün ago
Manavgat’ta şüpheli ölüm: Sedat Peker davasının gizli tanığı ölü bulundu
-
Ekonomi2 gün ago
Adalet Bakanlığı 3.500 Personel Alacak: İnfaz Koruma Memuru Başvuruları Başladı
-
Gündem2 gün ago
Fatih Altaylı davasında flaş gelişme: İşte istenen ceza
-
Öne Çıkanlar2 gün ago
Fenerbahçeli oyuncular maçın ortasında kavgaya tutuştu
-
Gündem2 gün ago
Son Dakika! İstanbul açıklarında deprem
Warning: Undefined variable $user_ID in /home/u735001514/domains/tersbakis.com/public_html/wp-content/themes/zox-news/comments.php on line 49
You must be logged in to post a comment Login