Connect with us

Covid-19

Uzaktan Eğitimde Kriz Büyüyor! 6 Milyon Öğrenci Mağdur

Türkiye’de en az 6 milyon öğrencinin uzaktan eğitim imkanı olmadığını açıklayan Eğitim Sen Genel Başkanı Feray Aytekin Aydoğan, “Özel okullardaki öğrenciler salgının başından itibaren uzaktan eğitime erişimde hiçbir sorun yaşamazken, devlet okullarında bu sorun hala devam ediyor” dedi.

Published

on

Eğitim Sen Genel Başkanı Feray Aytekin Aydoğan, uzaktan eğitimle ilgili yaşanan sorunları ve çözüm önerilerini paylaştı.

Özel okullardaki öğrenciler salgının başından itibaren uzaktan eğitime erişimde hiçbir sorun yaşamazken, devlet okullarında bu sorunun hala devam ediyor olmasının kesinlikle kabul edilemez olduğunu vurgulayan Aydoğan, “Yüz yüze eğitimde yaşanan eşitsizlik daha da derinleşti. Salgınla mücadele öğrencilerimize ve öğretmen arkadaşlarımıza bırakılmış durumda” dedi.

16 Mart’ta okulların kapanmasından bu yana 6 ayı aşkın bir zaman geçtiğini hatırlatan Feray Aytekin Aydoğan, “Başta acil bir durum olarak yaşanabilecek eksiklikler, sıkıntılar, bu kadar uzun süre geçmesine rağmen devam ediyor. Milli Eğitim Bakanlığı yüz yüze eğitim için de uzaktan eğitim için de yaşanan sorunların çözümü konusunda hazırlıklı değil. Bu hazırlıksızlığın aynı zamanda bir tercih olduğunu da değerlendiriyoruz” diye konuştu.

Sorunun çözümlenmemesinin iktidarın bir kamu yönetimi tercihi olduğunu savunan Aydoğan şöyle konuştu: Gerekli önlemlerin alınmasının temel koşulu eğitime mutlaka yeterli bir ek bütçe ayrılmasıydı. Bu adımlar atılmadı. EBA’nın çökmesi öğrencilerin ve öğretmen arkadaşlarımızın ihtiyacı olan desteğin sağlanmaması da yine bu tercihten ve hazırlıksızlıktan bağımsız değil.

BAKANLIK, UNICEF VERİLERİNİ DOĞRULUYOR

Eğitim Sen Genel Başkanı Feray Aytekin Aydoğan özetle şu tespitlerde bulundu:

  • UNICEF, Türkiye’nin de içinde olduğu bir rapor açıkladı. 1.5 milyar öğrencinin salgından olumsuz etkilendiğini ve 463 milyon öğrencinin ise uzaktan eğitime erişim için gerekli cihazlara ve imkanlara sahip olmadığını duyurdu.
  • Bu veri üzerinden değerlendirdiğimizde şu an Türkiye’de en az 6 milyon öğrencinin uzaktan eğitim için gerekli cihazları, başta internet erişimi olmak üzere gerekli imkanlara sahip olmadığı ortaya çıktı.
  • Bununla birlikte Milli Eğitim Bakanlığı, öğrencilerimizin uzaktan eğitim verilerini paylaştı. 18 milyonu aşkın öğrencimiz var. Bakanlığın açıkladığı verilere göre 9 milyon 600 bin öğrenci uzaktan eğitime erişebiliyor. Yani bakanlığın verileri de UNICEF’i doğruluyor.

6 AYDA TEK BİR ADIM ATILMADI

  • Yine 6 ayı aşkın bir süre geçmesine rağmen bu konuda tek bir adım dahi atılmadı. Öğretmen arkadaşlarımız bireysel çabalarla, bireysel emeklerle öğrencilerine yoğun bir şekilde ulaşmaya çalıştı.
  • Ancak şu anda sınıfta kullandığımız tebeşir, tahta kalemi ne kadar önemliyse, öğrencilerimize ulaşabilmek ve nitelikli hizmet verebilmek için ihtiyaç duyduğumuz cihaz ve erişimin eksiksiz bir şekilde acilen sağlanması gerekiyor.

İNTERNET SINIRSIZ VE ÜCRETSİZ OLMALI

  • 8 GB sınırlı internet imkanı verildi ama sadece bir canlı ders 4GB’ı bulabiliyor. Verilen internet ne öğrenci ne öğretmelerin ihtiyacını karşılıyor. İnternet mutlaka sınırsız ve ücretsiz olmalı.
  • EBA’da hâlâ sorun devam ediyor. Sayın Bakan olumlu olarak değerlendirdi. Sorunun talep fazlalığı ve siber saldırı olarak açıklanması da kabul edilemez.

EĞİTİM ARZ VE TALEP OLARAK DEĞERLENDİRİLEMEZ

  • Zorunlu eğitim 12 yıldır. Milli Eğitim Bakanlığı’na bu sorumluluğunu tekrar tekrar hatırlatmak gerekiyor. Eğitim en temel haktır, arz talep olarak kabul edilemez.
  • Öğrencilerimizin ve öğretmenlerimizin erişim sorunu acilen çözülmelidir. Aksi halde her geçen gün başta yoksul ailelerimizinkiler olmak üzere çocuklarımızın eğitimden kopuşunun hızlandığı bir süreci yaşıyoruz. Yoksul öğrencilerimizin eğitimden tamamen koptuğu bir süreç yaşamaya başladık. Yüz yüze eğitimde de yaşanan bu sorun derinleşmiş vaziyette.

BAKANLIK LİSANSSIZ PROGRAM KULLANMAMIZI İSTEDİ

  • EBA’nın çöktüğü gün bakanlık, öğretmen arkadaşlarımızdan Zoom, Google Meet gibi çok farklı programları kullanmalarını istedi. Bu programların kullanımı hem öğretmenler, hem öğrenciler açısından güvenlik sorunu oluşturuyor.
  • Şimdiye kadar mutlaka atılması gereken bir adımdı. Bakanlığın mutlaka lisanslı çevrimiçi programları temin etmesi gerekirdi. Bu onaylanmış, güvenilir programların kullanılması gerekirdi. Aylar geçmesine rağmen bununla ilgili çalışma yapılmamış olması kabul edilemez.

ACİL YAPILMASI GEREKENLER

Eğitim Sen’in 4 Eylül’de gerçekleştirdiği Uzaktan Eğitim Çalıştayı’nda ortaya çıkan ve bakanlıkla da paylaşılan sonuçlar özetle şöyle:

  • Yeterli bütçe acilen ayrılmak zorunda.
  • Eşitlik ilkesi gereği tüm öğrencilerin erişimi ücretsiz sağlanmalı
  • Ebeveynlerden birine ücretli izin hakkı verilerek, öğrencilerin devamlılığın sağlanması,
  • Ölçme, değerlendirme düzenlemeleri acilen çözümlenmeli
  • Derse hazırlık ücretleri düzeltilmeli
  • Lisanslı programlarla, canlı erişimdeki güvenlik sorunu ortadan kaldırılmalı.
  • Teknik sorunların çözümü için bakanlık bünyesinde bir merkez kurulmalı
  • Ders içeriklerindeki sorunlar çözülmeli

KAÇ ÖĞRETMEN GÖREV YAPIYOR?

Toplam öğretmen sayısı: 1 milyon 117 bin 686
Kamu: 942 bin 936
Özel: 174 bin 750

About Post Author

Covid-19

‘Karadeniz Mutasyonu’ mercek altında: Araştırmalar başladı

Türkiye’nin Covid-19 açısından en yüksek riskli bölgesi Karadeniz için bilimsel çalışma başlatıldı. Çalışmanın odağında ise ‘Karadeniz Mutasyonu’ var.

Published

on

Alınan tedbir ve kısıtlamalara rağmen, Karadeniz’deki vakalarda beklenen düşüşün yaşanmaması üzerine bilim insanları harekete geçti. Yeni başlatılan bilimsel çalışmanın odak noktası: ‘Karadeniz Mutasyonu’

Sağlık Bakanlığı ‘covid19.saglik.gov.tr’ adresinde Türkiye haritası üzerinden yayımlanan verilere göre, Karadeniz Bölgesi’nde Samsun, Ordu, Giresun, Trabzon ve Rize, Covid-19 vaka sayılarının yüksek olması nedeniyle 3 haftadır ‘çok yüksek riskli’ kategorisinde yer alıyor.

Karadeniz Teknik Üniversitesi (KTÜ) Tıp Fakültesi Tıbbi Mikrobiyoloji Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Faruk Aydın önderliğinde oluşan uzman ekip, vaka sayısının yüksek olduğu bölgede farklı aile gruplarından alınacak Covid-19 örneklerini ‘gen sekansı’ yöntemiyle inceleyecek. Protokolü hazırlanan araştırmayla, bölgeye özgü ve daha önce tanımlanmamış yeni bir mutasyonlu virüsün izi aranacak.

”SAYILARI BU YÜZDELERDE TUTAN BİR NEDEN VAR”

Prof. Dr. Aydın, bölgede Covid-19 sayılarının kontrol altına alınamaması nedeniyle bu çalışmayı başlattıklarını söyledi.

“Ülkemizdeki sayılardan 4 kat yüksek sayıda olmamızın bir başka nedeni olmalı. Karadeniz Mutasyonu mutlaka vardır demiyoruz ama bu sayıları bu yüzdelerde tutan bir neden var. Nedenlerden bir tanesi bu olabilir diye bu çalışmayı yapacağız. ‘Kesitsel’, yani sınırlı sayıda örnekte yapılacak bir çalışma olacağı için de mutasyon yakalamamız durumunda konuya ciddi derecere ışık tutacaktır. Yakalamama şansımız olması nedeniyle bir yorum yapamayacağız. Bu çalışmanın daha ileriye taşınması gerekli olabilir” dedi.

KTÜ Tıp Fakültesi Tıbbi Mikrobiyoloji Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Faruk Aydın
covid19.saglik.gov.tr üzerinden yayınlanan 20-26 Şubat 2021 tarihli risk haritası

”İMKANLARIMIZ KISITLI”

Prof. Dr. Aydın, Covid-19 virüsünün bölgede en fazla yayıldığı Samsun, Ordu, Giresun, Trabzon ve Rize’deki üniversitelerin de desteğiyle toplanacak virüs örneklerinin izole edilerek ‘gen sekansı’ yöntemiyle inceleme yapacaklarını anlattı.

“Çalışmanın protokolü yazılmaya başlandı, fakat ekonomik kısıtlılık nedeniyle yapacağımız ‘kesitsel’ çalışma çok ciddi bir sonuç vermeyebilir. Ayrıca Karadeniz Mutasyonu beklentimiz de çok yüksek değil. Genetik bir değişim meydana geldiği düşünülürse bilim çevreleri, bölgedeki pozitifliklerin yüzde 5’inin ‘gen sekansı’nın yapılmasını önermektedir. Bu kadar ciddi bir maliyeti üniversite olarak bunun altından çıkmamız imkansız. O yüzden kesitsel bir çalışma hazırladık. Her ilden 6’şar virüsü izole edip bunların sekansını analiz edeceğiz ve bunların bilinen İngiliz, Güney Afrika, Brezilya, ABD’de yeni tanımlanan California ve New York mutasyonlarından farklı olup olmadığını inceleyeceğiz.”

KTÜ Tıp Fakültesi Tıbbi Mikrobiyoloji Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Faruk Aydın

KARADENİZ MUTASYONU ŞÜPHESİ

“Bu farklılık, ‘mutasyon kaynaklı veya burayı temsil edebilecek özel bir mutasyon olabilir mi’ şüphesiyle içimizi kemirdi. Bunu inceleyebilmek için de bir proje planladık. Mutasyon çalışmaları çok daha derin araştırmalar, çok daha geniş gruplar halinde çalışılması gerek. Fakat biz sadece bu dönemi temsil edecek küçük sayılarda çalışılabilecek bir proje planladık. Bunların içinden bölgenin farklı aile gruplarını ve coğrafik bölgeleri temsil edecek suşları tercih etmeye çalıştık. Bunların ileri incelemelerini yapıp bölgemizi temsil edecek bir mutasyonla karşılaşabilir miyiz diye bakacağız”

KTÜ Tıp Fakültesi Tıbbi Mikrobiyoloji Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Dr. Esra Özkaya

”VİRÜS ÖRNEKLERİNİ TOPLUYORUZ”

“Yeni bir mutasyon şu an sadece teorik olarak bir varsayım. Bu gerçekten böyle mi, bunu araştırmak için çalışmayı planlıyoruz. Bunun için çok sayıda çevre illerin de katılımıyla beraber virüs örneklerini toplayıp biriktiriyoruz. Bunları seçerken de belirli örneklere dikkat ediyoruz. Viral yükü yüksek olan ve başka mutasyonların saptanmadığı hastalardan tercih etmeye çalışıyoruz. Bu sayede de eğer varsa buraya özgü bir mutant bunu ortaya koymayı kolaylaştırmış olacağız”

KTÜ Tıp Fakültesi Tıbbi Mikrobiyoloji Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Irmak Baran

About Post Author

Continue Reading

Covid-19

Yüz yüze eğitimde ilk patlak: Okulda eğitime ara verildi

Bir anaokulunda birden fazla kişide korona vakası görüldü. Okulda eğitime 10 gün ara verildi.

Published

on

Vaka sayısına göre orta riskli ilk grubunda yer alan ve okulların açıldığı Karabük’te bir okulda korona vakası görüldü. Safranbolu ilçesindeki bir anaokulunda görülen vaka üzerine eğitime 10 gün ara verildi.

Kaymakamlıktan yapılan açıklamada, okulda birden fazla kişide Covid-19 tespit edildiği ve temaslı sayısının fazla olduğu belirtildi. Öğretmen, çalışan ve öğrenciler evlerinde 10 gün karantinada tutulacak ve karantina süresince izinli sayılacaklar.

About Post Author

Continue Reading

Covid-19

Hollanda’da Covid-19 test merkezinde patlama

Amsterdam’da meydana gelen patlamanın kasıtlı bir eylem olabileceği düşünülüyor.

Published

on

Hollanda’da bulunan bir koronavirüs test merkezinde patlama meydana geldi. Polis başkent Amsterdam’a 55 kilometre uzaklıktaki Bovenkarspel kasabasında meydana gelen patlamanın ‘kasıtlı bir eylem’ olabileceğini kaydetti.

Test merkezinde patlama nedeniyle camların kırıldığı fakat yaralı olmadığı duyuruldu. Polis adına açıklama yapan sözcü Menno Hartenberg, “Patlamaya neyin sebep olduğunu tam olarak bilmiyoruz, patlayıcı uzmanlarının araştırması gerekiyor. Bu olay kasıtlı bir eylem olabilir.” dedi. 

About Post Author

Continue Reading

Kaçırmayın

Gündem5 ay ago

Milyonlarca Emeklinin Cüzdanı Parayla Dolup Taşacak! Geri Ödemesiz 18.000 TL Hesaplara Yatıyor

Rekabetin yükselmesi ve müşteri taleplerinin evrim geçirmesiyle birlikte, son zamanlarda birçok banka promosyon kampanyalarına büyük önem veriyor. Bu bağlamda, bir...

Gündem5 ay ago

MEB’den 81 İlde Son Dakika Kararı! Tüm Kademelerde Dersler İptal!

Milli Eğitim Bakanlığı (MEB), 2023-2024 eğitim öğretim yılı sona ererken öğrenciler için önemli bir karar aldı. 81 ildeki tüm ilkokul,...

Gündem5 ay ago

Finansal Sorunlara İş Bankası’ndan Çözüm: 300.000 TL İhtiyaç Kredisi Fırsatı!

İş Bankası, ihtiyaç kredisi faiz oranlarını ve geri ödeme seçeneklerini duyurdu. İş Bankası müşterileri, 36 aya kadar vade seçeneğiyle ihtiyaç...

Gündem5 ay ago

Cumhurbaşkanı Erdoğan’dan ÖTV Sürprizi! Fiat Doblo ve Fiorino’da ÖTV Muafiyeti Var!

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, ÖTV’siz ticari araç satışı müjdesini verdi. Sıfır araç almak isteyenler için büyük bir fırsat olan bu...

Gündem5 ay ago

Konut Kredisi Faiz Oranları Ne Kadar? 800 Bin TL Konut Kredisi Hangi Bankada Daha Uygun?

Konut kredisi arayanlar için faiz oranları önemli bir karar faktörüdür. Ev sahibi olma hayali kuruyorsanız, konut kredisi faiz oranları sizin için...

Gündem5 ay ago

Worldcard Sahiplerine Müjde! Akaryakıtta 150 TL Tasarruf Edin!

Akaryakıt alırken avantajlı bir fırsat yakalamak isteyenler için müjdeli haber! Vakıfbank tarafından başlatılan yeni kampanya kapsamında, Worldcard ile yapılan akaryakıt...

Gündem5 ay ago

Evde Bakım Maaşı Yatan İller Belli Oldu! Bakanlık Hesaplara 7.608 TL Yatırdı

Aile Bakanlığı, kronik hastalıklarla mücadele eden vatandaşları sevindiren bir adım daha attı. Yayınlanan yeni bilgilere göre, Kronik Hastalık Yardımı programı...

Gündem5 ay ago

İŞKUR’dan Yeni İş İlanı: Kamu ve Özel Sektör İçin Çeşitli Kadrolarda Personel Alımı!

İş arayan vatandaşlar için İŞKUR’un kapıları yeniden açılıyor! Son zamanlarda yayınlanan yeni personel alımı ilanı, özel sektörde ve kamuda birçok...

Gündem5 ay ago

Cumhurbaşkanı Erdoğan’dan Emekliye Zam Müjdesi! Resmi Açıklama Geldi: 10.000 TL Zam Yapıldı

GECE bu haberi duyan emekliler için büyük bir ferahlık sağlayacak gelişmeler yaşanıyor. Yarın, emekli maaşlarına yapılan artışla birlikte EMEKLİlere 10.000...

Trending