Connect with us

Covid-19

İşte 25 Eylül Koronavirüs Tablosu!

Sağlık Bakanlığı tarafından açıklanan 25 Eylül Cuma gününün corona virüsü verilerine göre 73 kişi hayatını kaybederken bin 665 yeni vaka tespit edildi. Ağır hasta sayısı ise bin 601 oldu.

Published

on

Türkiye’nin günlük corona virüsü tablosu açıklandı. Verilere göre son 24 saatte yapılan 112 bin 885 testle birlikte test sayısı 9 milyon 834 bin 572’ye ulaştı.

Bugün bin 665 vaka tespit edildi, toplam vaka sayısı 311 bin 455’e çıktı. Can kaybı da 73 artarak 7 bin 858’e yükseldi.

AĞIR HASTA SAYISI BİN 601

Verilere göre bin 318 hastanın daha iyileşmesiyle toplam sağlığına kavuşan kişi sayısı 273 bin 282’ye ulaştı. Öte yandan hastalardaki zatürre oranı yüzde 6.6 ağır hasta sayısı da bin 601 oldu.

“VİRÜSLE HEP BİRLİKTE MÜCADELE EDELİM”

Sosyal medya hesabından güncel corona virüsü verilerini değerlendiren Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, bölgesel çalışmaların neticesini görmeye başladıklarını belirtti.

Bakan Koca, “Önümüzdeki günlerde yeni hasta sayılarının salgını kontrol altına aldığımızı göstereceğine inanıyorum. Virüsle hep birlikte mücadele edelim” dedi.

DÜN BİN 721 VAKA GÖRÜLMÜŞTÜ

Sağlık Bakanlığı’nın açıkladığı 24 Eylül corona verilerine göre bin 721 vaka tespit edilmiş, 74 kişi yaşamını yitirmiş ve bin 241 hasta sağlığına kavuşmuştu.

Covid-19

‘Karadeniz Mutasyonu’ mercek altında: Araştırmalar başladı

Türkiye’nin Covid-19 açısından en yüksek riskli bölgesi Karadeniz için bilimsel çalışma başlatıldı. Çalışmanın odağında ise ‘Karadeniz Mutasyonu’ var.

Published

on

Alınan tedbir ve kısıtlamalara rağmen, Karadeniz’deki vakalarda beklenen düşüşün yaşanmaması üzerine bilim insanları harekete geçti. Yeni başlatılan bilimsel çalışmanın odak noktası: ‘Karadeniz Mutasyonu’

Sağlık Bakanlığı ‘covid19.saglik.gov.tr’ adresinde Türkiye haritası üzerinden yayımlanan verilere göre, Karadeniz Bölgesi’nde Samsun, Ordu, Giresun, Trabzon ve Rize, Covid-19 vaka sayılarının yüksek olması nedeniyle 3 haftadır ‘çok yüksek riskli’ kategorisinde yer alıyor.

Karadeniz Teknik Üniversitesi (KTÜ) Tıp Fakültesi Tıbbi Mikrobiyoloji Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Faruk Aydın önderliğinde oluşan uzman ekip, vaka sayısının yüksek olduğu bölgede farklı aile gruplarından alınacak Covid-19 örneklerini ‘gen sekansı’ yöntemiyle inceleyecek. Protokolü hazırlanan araştırmayla, bölgeye özgü ve daha önce tanımlanmamış yeni bir mutasyonlu virüsün izi aranacak.

”SAYILARI BU YÜZDELERDE TUTAN BİR NEDEN VAR”

Prof. Dr. Aydın, bölgede Covid-19 sayılarının kontrol altına alınamaması nedeniyle bu çalışmayı başlattıklarını söyledi.

“Ülkemizdeki sayılardan 4 kat yüksek sayıda olmamızın bir başka nedeni olmalı. Karadeniz Mutasyonu mutlaka vardır demiyoruz ama bu sayıları bu yüzdelerde tutan bir neden var. Nedenlerden bir tanesi bu olabilir diye bu çalışmayı yapacağız. ‘Kesitsel’, yani sınırlı sayıda örnekte yapılacak bir çalışma olacağı için de mutasyon yakalamamız durumunda konuya ciddi derecere ışık tutacaktır. Yakalamama şansımız olması nedeniyle bir yorum yapamayacağız. Bu çalışmanın daha ileriye taşınması gerekli olabilir” dedi.

KTÜ Tıp Fakültesi Tıbbi Mikrobiyoloji Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Faruk Aydın
covid19.saglik.gov.tr üzerinden yayınlanan 20-26 Şubat 2021 tarihli risk haritası

”İMKANLARIMIZ KISITLI”

Prof. Dr. Aydın, Covid-19 virüsünün bölgede en fazla yayıldığı Samsun, Ordu, Giresun, Trabzon ve Rize’deki üniversitelerin de desteğiyle toplanacak virüs örneklerinin izole edilerek ‘gen sekansı’ yöntemiyle inceleme yapacaklarını anlattı.

“Çalışmanın protokolü yazılmaya başlandı, fakat ekonomik kısıtlılık nedeniyle yapacağımız ‘kesitsel’ çalışma çok ciddi bir sonuç vermeyebilir. Ayrıca Karadeniz Mutasyonu beklentimiz de çok yüksek değil. Genetik bir değişim meydana geldiği düşünülürse bilim çevreleri, bölgedeki pozitifliklerin yüzde 5’inin ‘gen sekansı’nın yapılmasını önermektedir. Bu kadar ciddi bir maliyeti üniversite olarak bunun altından çıkmamız imkansız. O yüzden kesitsel bir çalışma hazırladık. Her ilden 6’şar virüsü izole edip bunların sekansını analiz edeceğiz ve bunların bilinen İngiliz, Güney Afrika, Brezilya, ABD’de yeni tanımlanan California ve New York mutasyonlarından farklı olup olmadığını inceleyeceğiz.”

KTÜ Tıp Fakültesi Tıbbi Mikrobiyoloji Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Faruk Aydın

KARADENİZ MUTASYONU ŞÜPHESİ

“Bu farklılık, ‘mutasyon kaynaklı veya burayı temsil edebilecek özel bir mutasyon olabilir mi’ şüphesiyle içimizi kemirdi. Bunu inceleyebilmek için de bir proje planladık. Mutasyon çalışmaları çok daha derin araştırmalar, çok daha geniş gruplar halinde çalışılması gerek. Fakat biz sadece bu dönemi temsil edecek küçük sayılarda çalışılabilecek bir proje planladık. Bunların içinden bölgenin farklı aile gruplarını ve coğrafik bölgeleri temsil edecek suşları tercih etmeye çalıştık. Bunların ileri incelemelerini yapıp bölgemizi temsil edecek bir mutasyonla karşılaşabilir miyiz diye bakacağız”

KTÜ Tıp Fakültesi Tıbbi Mikrobiyoloji Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Dr. Esra Özkaya

”VİRÜS ÖRNEKLERİNİ TOPLUYORUZ”

“Yeni bir mutasyon şu an sadece teorik olarak bir varsayım. Bu gerçekten böyle mi, bunu araştırmak için çalışmayı planlıyoruz. Bunun için çok sayıda çevre illerin de katılımıyla beraber virüs örneklerini toplayıp biriktiriyoruz. Bunları seçerken de belirli örneklere dikkat ediyoruz. Viral yükü yüksek olan ve başka mutasyonların saptanmadığı hastalardan tercih etmeye çalışıyoruz. Bu sayede de eğer varsa buraya özgü bir mutant bunu ortaya koymayı kolaylaştırmış olacağız”

KTÜ Tıp Fakültesi Tıbbi Mikrobiyoloji Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Irmak Baran

Continue Reading

Covid-19

Yüz yüze eğitimde ilk patlak: Okulda eğitime ara verildi

Bir anaokulunda birden fazla kişide korona vakası görüldü. Okulda eğitime 10 gün ara verildi.

Published

on

Vaka sayısına göre orta riskli ilk grubunda yer alan ve okulların açıldığı Karabük’te bir okulda korona vakası görüldü. Safranbolu ilçesindeki bir anaokulunda görülen vaka üzerine eğitime 10 gün ara verildi.

Kaymakamlıktan yapılan açıklamada, okulda birden fazla kişide Covid-19 tespit edildiği ve temaslı sayısının fazla olduğu belirtildi. Öğretmen, çalışan ve öğrenciler evlerinde 10 gün karantinada tutulacak ve karantina süresince izinli sayılacaklar.

Continue Reading

Covid-19

Hollanda’da Covid-19 test merkezinde patlama

Amsterdam’da meydana gelen patlamanın kasıtlı bir eylem olabileceği düşünülüyor.

Published

on

Hollanda’da bulunan bir koronavirüs test merkezinde patlama meydana geldi. Polis başkent Amsterdam’a 55 kilometre uzaklıktaki Bovenkarspel kasabasında meydana gelen patlamanın ‘kasıtlı bir eylem’ olabileceğini kaydetti.

Test merkezinde patlama nedeniyle camların kırıldığı fakat yaralı olmadığı duyuruldu. Polis adına açıklama yapan sözcü Menno Hartenberg, “Patlamaya neyin sebep olduğunu tam olarak bilmiyoruz, patlayıcı uzmanlarının araştırması gerekiyor. Bu olay kasıtlı bir eylem olabilir.” dedi. 

Continue Reading

Kaçırmayın

Gündem8 ay ago

Altında 900 liralık deprem: Büyük felaket geliyor

Gram altında anormal yükseliş durdurulamıyor. Hükümetin faiz kararlarının da pek etkisinin olmadığı altın piyasasının geleceğini Necmettin Batırel yorumladı. Son dönemde...

Gündem8 ay ago

Renault çıldırdı! 310 bin liraya Clio satıyorlar: Hemde Türkiye’de

Son dönemde Türkiye’de otomobil fiyatlarının normalin üzerinde seyrettiği inkar edilemez bir gerçek. Bu durumu normale çevirmek için hükümet tarafından bazı...

Gündem9 ay ago

Yaz aylarının kabusuna doğal çözüm! Sivrisineklere veda edin…

Birçok insan, sivrisinekleri uzak tutmak için çeşitli yöntemler denemiştir. Sinek kovucu spreyler, elektrikli sinek öldürücüler veya sineklikler gibi çözümler etkili...

Gündem9 ay ago

‘Tek eşli erkek kendini kontrol ettirsin’ Müslüman Alimler Birliği üyesinden şok sözler

Müslüman Alimler Birliği Yüksek Konsey Üyesi ve Türkiye temsilcisi Abdullah Yolcu, sosyal medyada tepki toplayan sözleriyle gündeme geldi.

Gündem9 ay ago

Tarikat kursunda ahırda kendini asmıştı! O Fahri imam serbest kaldı

Şanlıurfa'da yaşanan olayla ilgili olarak yürütülen soruşturma sonucunda gözaltına alınan 'fahri imam', ifadesinin ardından serbest bırakıldı. Şanlıurfa'da yaşayan 12 yaşındaki...

Gündem11 ay ago

270 Bin liraya sıfır otomobil! Yanlış okumadınız: İkinci el fiyatından bile ucuz

Türkiye’de ikinci el otomobil fiyatları bile milyon rakamları görmüşken, Çinli dev giriş seviyesindeki otomobiller ile Türkiye'ye giriyor.

Gündem11 ay ago

Hemen banka hesabınızı kontrol edin! Bakanlık açıkladı:2.7 milyar lira hesaplara yatırıldı

Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Derya Yanık, Nisan ayı itibariyle gerçekleştirilen yaşlılık ve engellilik aylığı ödemeleri hakkında önemli açıklamalarda bulundu....

Gündem11 ay ago

“Petrolde ciddi sıkıntılar yaşanabilir” Dünya piyasalarını tedirgin eden açıklama: Benzin ve Motorine yeni zamlar mı geliyor?

Birleşik Arap Emirlikleri Enerji Bakanı, bazı ülkelerin üretim ve yatırımla mücadele etmesi nedeniyle 2024'te küresel piyasalar için petrol arzının talepten...

Gündem11 ay ago

Selçuk Geçer: Zengin olmak isteyen parasını buna yatırsın

Daha çok dolar hakkında yaptığı tahminlerle gündem olan ünlü ekonomist Selçuk Geçer, yaptığı son değerlendirmede yatırımcıya en çok kazandıracak formülü...

Trending