Covid-19
CHP Lideri Kemal Kılıçdaroğlu Yaptığı Video Konferansta “Hizmet Fonu” İçin Toplanan Paralara Dikkat Çekti!
CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu, öğrenci velileri ve öğretmenler ile video konferans yöntemiyle toplantı gerçekleştirdi. Öğretmenlerin, öğrencilerin ve ailelerinin yaşadığı sorunları dinleyen Kılıçdaroğlu, çözüm önerilerini anlattı.
“ELEKTRİK KESİNTİSİ NEDENİYLE EĞİTİME ULAŞAMAMA SORUNLARI OLUYOR”
Öğrenci velilerinin ve öğretmenlerin dile getirdiği sorunlardan ortaya çıkan ortak sonucun interneti, televizyonu, bilgisayarı olmayan aileler olduğunu ifade eden Kılıçdaroğlu, “Bu ciddi bir sorun. Özellikle internet üzerinden haberleşirken, internet olsa bile zaman zaman kesintilerin olması hatta bazı yerlerde elektriklerin kesilmesi dolayısıyla eğitime ulaşamama gibi sorunlar çıktı” açıklamasında bulundu.
“1 LİRALIK BÜTÇEYLE ÖĞRENCİNİN SORUNUNU ÇÖZEMEZSİNİZ”
Kılıçdaroğlu, görüşme esnasında bir öğretmeninin her okul için ayrılan bütçenin yalnızca 500 TL olduğunu söylemesinin üzerine şu ifadeleri kullandı:
* Okulda ciddi sorunlar var. Yani Ezgi öğretmenimiz söyledi, 500 lira bir bütçe okullar için ayrılmış.
* Gerçekten şöyle bir düşününce öğrenci başına neredeyse 1 lira düşüyor. Dolayısıyla siz kalkıp 1 liralık bir bütçeyle öğrencinin sorununu çözemezsiniz.
* Bir başka gerçek daha var, o da acı bir gerçek aslında.
“BU PARANIN NEREYE HARCANDIĞINI KİMSE BİLMİYOR”
Milli Eğitim Bakanlığı’nın okullara yatırım yapacak kaynağı olmadığını söyleyen Kılıçdaroğlu, şöyle konuştu:
* Parası yok Milli Eğitim Bakanlığı’nın. Örneğin; genel bütçe dışında Milli Eğitim Bakanlığı’nın kullandığı ‘Evrensel Hizmet Fonu’ var.
* Bu tabletler, bilgisayarlar, cep telefonları satılırken oradan belli bir miktar vergi alınıyor ve ‘Evrensel Hizmet Fonu’na aktarılıyor bu para.
* ‘Evrensel Hizmet Fonu’ ile pek çok ihtiyaç giderilebilir. Okulların ihtiyacı giderilebilir, yoksul aile çocuklarının ihtiyacı giderilebilir.
* Peki bu para nerede ve burada ne kadar para toplandı? Ben milletvekiliyim, bilmiyorum. 600 milletvekili de bilmiyor. Hiçbir veli bilmiyor. Hiçbir öğretmen bilmiyor.
* Nerede bu para? Ama biz bir çağrı yaptık Milli Eğitim Bakanlığı’na: tableti, bilgisayarı olmayanlar veya internet erişimine ulaşamayan aileler var.
* Bu ailelere internet erişiminin sağlanması ve bunun da ‘Evrensel Hizmet Fonu’ndan karşılanmasını da söyledik.
* Ama anladığım kadarıyla adı var, ‘fon’ olarak duruyor, para toplanıyor ama bu paraların nereye harcandığını kimse bilmiyor. Temel sorunlarımızdan birisi bu.
CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, öğrenci velileri ve öğretmenler ile video konferans yöntemiyle görüştü.
“60 BİN YARDIMCI HİZMET ELEMANINA İHTİYAÇ VAR”
Okullarda hijyen sorunu ve yardımcı personel sorununun hala devam ettiğini dile getiren Kılıçdaroğlu, şunları söyledi:
* Bunun çözülmesi lazım aslında. 60 bin kişilik yardımcı hizmet elemanına ihtiyaç var bütün okullarda bunun olabilmesi için.
* Söyledik, yardımcı hizmet personelini diğer bakanlıklardan veya geçici işçi çalıştırarak hijyen sorununu çözemezsiniz.
* Hijyen sorununu çözmeniz için kadrolu eleman almanız lazım, onları eğitmeniz lazım, onları yetiştirmeniz lazım.
“CHP’Lİ BELEDİYELER EK DERSLİK İHTİYACINI BÜYÜK ÖLÇÜDE GİDEREBİLİR”
57 bin ek dersliğe ve 92 bin yeni öğretmene ihtiyaç olduğunu belirten ve bunların da henüz karşılanamadığını söyleyen Kılıçdaroğlu, şöyle devam etti:
* Biz hatta şu teklifi yaptık, dedik ki: ‘Okul için bize arsa göstersinler, bizim belediyeler okulları yapsınlar bütün kurallara uygun olarak. Milli Eğitim Bakanlığı’da gelsin, denetlesin. Okulları Milli Eğitim Bakanlığı’na teslim edelim.
* Dolayısıyla ek derslik ihtiyacı da büyük ölçüde giderilmiş olur. Çünkü Milli Eğitim Bakanlığı’nın açıklamalarına göre, ‘57 bin de ek derslik olursa pandemi kurallarına göre çocuklarımı okullarına devam edebilir’ diye. Biz yapmaya hazırız.
“YOKSUL AİLELERİN İNTERNET MASRAFININ KARŞILANMASI LAZIM”
Uzaktan eğitim sürecinde öğrencilerin internet masraflarının devlet tarafından karşılanması gerektiğini vurgulayan Kılıçdaroğlu, şu ifadeleri kullandı:
* Varlıklı aileleri karşılamıyorsanız bütçe yetersizliği nedeniyle, en azından gelir düzeyi düşük olan ailelerin internet masrafının karşılanması lazım.
* Bu konuda şöyle bir çağrı yaptık: ‘İnternet sağlayıcısı kurumlarla Milli Eğitim Bakanlığı oturup konuşsun. En azından internet sağlayıcısı kurumlar bu süre içinde internet fiyatlarını biraz düşürsünler. Maliyetleri düşürsünler biraz. Herkes toplumsal bir fedakarlığı yapacaksa internet sağlayıcısı kurumların da fedakarlık yapması lazım’ diye ifade ettik.
“TÜRKİYE HAK ETTİĞİ YÖNETİME KAVUŞACAK”
Umutsuzluğun büyük bir tehlike olduğunu ve asla umutsuz olunmaması gerektiğini vurgulayan Kılıçdaroğlu, şu açıklamalarda bulundu:
* Türkiye büyük bir ülke aslında. Düşündüğümüzden çok daha büyük bir ülke. Kaynakları olan ve zengin bir ülke Türkiye. Ve biz hep birlikte Türkiye’nin sorunlarını çözebiliriz.
* Sorun yaşıyorsak, birileri sorunu çözemiyorsa o zaman sorunu çözecek olan insanları en azından devlet yönetiminde görevlendirmeliyiz ve onlar gelmeli. Bakalım sorunları çözecekler mi, çözmeyecekler mi. Onları da denemeliyiz.
* Biz şuna kesinlikle inanıyoruz: Sorunları çözmek, önce sorunu yaşayanı dinlemekle başlar. Sorunu yaşayanı dinleyeceksiniz ki sorunu çözen kişi o sorunu çözebilsin.
* Eğer siz sorunu yaşayanı dinlemiyorsanız, ‘hayır ben hem sorunu biliyorum hem çözümünü biliyorum’ derseniz ülkeyi yönetemezsiniz.
* Geldiğimiz nokta bu. Ama ben inanıyorum bu ülke hak ettiği yönetime kavuşacak. Sorunlarımızı da çözeceğiz.
About Post Author
Covid-19
‘Karadeniz Mutasyonu’ mercek altında: Araştırmalar başladı
Türkiye’nin Covid-19 açısından en yüksek riskli bölgesi Karadeniz için bilimsel çalışma başlatıldı. Çalışmanın odağında ise ‘Karadeniz Mutasyonu’ var.
Alınan tedbir ve kısıtlamalara rağmen, Karadeniz’deki vakalarda beklenen düşüşün yaşanmaması üzerine bilim insanları harekete geçti. Yeni başlatılan bilimsel çalışmanın odak noktası: ‘Karadeniz Mutasyonu’
Sağlık Bakanlığı ‘covid19.saglik.gov.tr’ adresinde Türkiye haritası üzerinden yayımlanan verilere göre, Karadeniz Bölgesi’nde Samsun, Ordu, Giresun, Trabzon ve Rize, Covid-19 vaka sayılarının yüksek olması nedeniyle 3 haftadır ‘çok yüksek riskli’ kategorisinde yer alıyor.
Karadeniz Teknik Üniversitesi (KTÜ) Tıp Fakültesi Tıbbi Mikrobiyoloji Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Faruk Aydın önderliğinde oluşan uzman ekip, vaka sayısının yüksek olduğu bölgede farklı aile gruplarından alınacak Covid-19 örneklerini ‘gen sekansı’ yöntemiyle inceleyecek. Protokolü hazırlanan araştırmayla, bölgeye özgü ve daha önce tanımlanmamış yeni bir mutasyonlu virüsün izi aranacak.
”SAYILARI BU YÜZDELERDE TUTAN BİR NEDEN VAR”
Prof. Dr. Aydın, bölgede Covid-19 sayılarının kontrol altına alınamaması nedeniyle bu çalışmayı başlattıklarını söyledi.
“Ülkemizdeki sayılardan 4 kat yüksek sayıda olmamızın bir başka nedeni olmalı. Karadeniz Mutasyonu mutlaka vardır demiyoruz ama bu sayıları bu yüzdelerde tutan bir neden var. Nedenlerden bir tanesi bu olabilir diye bu çalışmayı yapacağız. ‘Kesitsel’, yani sınırlı sayıda örnekte yapılacak bir çalışma olacağı için de mutasyon yakalamamız durumunda konuya ciddi derecere ışık tutacaktır. Yakalamama şansımız olması nedeniyle bir yorum yapamayacağız. Bu çalışmanın daha ileriye taşınması gerekli olabilir” dedi.
KTÜ Tıp Fakültesi Tıbbi Mikrobiyoloji Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Faruk Aydın
”İMKANLARIMIZ KISITLI”
Prof. Dr. Aydın, Covid-19 virüsünün bölgede en fazla yayıldığı Samsun, Ordu, Giresun, Trabzon ve Rize’deki üniversitelerin de desteğiyle toplanacak virüs örneklerinin izole edilerek ‘gen sekansı’ yöntemiyle inceleme yapacaklarını anlattı.
“Çalışmanın protokolü yazılmaya başlandı, fakat ekonomik kısıtlılık nedeniyle yapacağımız ‘kesitsel’ çalışma çok ciddi bir sonuç vermeyebilir. Ayrıca Karadeniz Mutasyonu beklentimiz de çok yüksek değil. Genetik bir değişim meydana geldiği düşünülürse bilim çevreleri, bölgedeki pozitifliklerin yüzde 5’inin ‘gen sekansı’nın yapılmasını önermektedir. Bu kadar ciddi bir maliyeti üniversite olarak bunun altından çıkmamız imkansız. O yüzden kesitsel bir çalışma hazırladık. Her ilden 6’şar virüsü izole edip bunların sekansını analiz edeceğiz ve bunların bilinen İngiliz, Güney Afrika, Brezilya, ABD’de yeni tanımlanan California ve New York mutasyonlarından farklı olup olmadığını inceleyeceğiz.”
KTÜ Tıp Fakültesi Tıbbi Mikrobiyoloji Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Faruk Aydın
KARADENİZ MUTASYONU ŞÜPHESİ
“Bu farklılık, ‘mutasyon kaynaklı veya burayı temsil edebilecek özel bir mutasyon olabilir mi’ şüphesiyle içimizi kemirdi. Bunu inceleyebilmek için de bir proje planladık. Mutasyon çalışmaları çok daha derin araştırmalar, çok daha geniş gruplar halinde çalışılması gerek. Fakat biz sadece bu dönemi temsil edecek küçük sayılarda çalışılabilecek bir proje planladık. Bunların içinden bölgenin farklı aile gruplarını ve coğrafik bölgeleri temsil edecek suşları tercih etmeye çalıştık. Bunların ileri incelemelerini yapıp bölgemizi temsil edecek bir mutasyonla karşılaşabilir miyiz diye bakacağız”
KTÜ Tıp Fakültesi Tıbbi Mikrobiyoloji Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Dr. Esra Özkaya
”VİRÜS ÖRNEKLERİNİ TOPLUYORUZ”
“Yeni bir mutasyon şu an sadece teorik olarak bir varsayım. Bu gerçekten böyle mi, bunu araştırmak için çalışmayı planlıyoruz. Bunun için çok sayıda çevre illerin de katılımıyla beraber virüs örneklerini toplayıp biriktiriyoruz. Bunları seçerken de belirli örneklere dikkat ediyoruz. Viral yükü yüksek olan ve başka mutasyonların saptanmadığı hastalardan tercih etmeye çalışıyoruz. Bu sayede de eğer varsa buraya özgü bir mutant bunu ortaya koymayı kolaylaştırmış olacağız”
KTÜ Tıp Fakültesi Tıbbi Mikrobiyoloji Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Irmak Baran
About Post Author
Covid-19
Yüz yüze eğitimde ilk patlak: Okulda eğitime ara verildi
Bir anaokulunda birden fazla kişide korona vakası görüldü. Okulda eğitime 10 gün ara verildi.
Vaka sayısına göre orta riskli ilk grubunda yer alan ve okulların açıldığı Karabük’te bir okulda korona vakası görüldü. Safranbolu ilçesindeki bir anaokulunda görülen vaka üzerine eğitime 10 gün ara verildi.
Kaymakamlıktan yapılan açıklamada, okulda birden fazla kişide Covid-19 tespit edildiği ve temaslı sayısının fazla olduğu belirtildi. Öğretmen, çalışan ve öğrenciler evlerinde 10 gün karantinada tutulacak ve karantina süresince izinli sayılacaklar.
About Post Author
Covid-19
Hollanda’da Covid-19 test merkezinde patlama
Amsterdam’da meydana gelen patlamanın kasıtlı bir eylem olabileceği düşünülüyor.
Hollanda’da bulunan bir koronavirüs test merkezinde patlama meydana geldi. Polis başkent Amsterdam’a 55 kilometre uzaklıktaki Bovenkarspel kasabasında meydana gelen patlamanın ‘kasıtlı bir eylem’ olabileceğini kaydetti.
Test merkezinde patlama nedeniyle camların kırıldığı fakat yaralı olmadığı duyuruldu. Polis adına açıklama yapan sözcü Menno Hartenberg, “Patlamaya neyin sebep olduğunu tam olarak bilmiyoruz, patlayıcı uzmanlarının araştırması gerekiyor. Bu olay kasıtlı bir eylem olabilir.” dedi.
About Post Author
-
Genel5 yıl ago
En etkileyici kız tavlama sözleri
-
4 yıl ago
Fetullah Gülen öldü mü?
-
5 yıl ago
Genelkurmay arşivinden Çanakkale
-
5 yıl ago
Bu köye kapısı olan asma köprüden giriliyor
-
Spor2 yıl ago
Galatasaray’ın yıldızı Torreira’nın, Devrim Özkan’a aşkını ilan ettiği paylaşım olay oldu
-
Magazin2 yıl ago
Konya’daki açılışında protesto edilen Selin Ciğerci’den ilk açıklama: Dik durmaya çalışıyorum
-
Politika2 yıl ago
Cumhurbaşkanı adaylık ücreti netleşti: Aday olabilmek için milyoner olmak gerekiyor
-
İstanbul Haberleri4 yıl ago
İstanbul’da Seyir Halinde Bir Araç Kontrolünü Kaybederek Reklam Panosuna Çarptı! Araç 2’ye Bölündü 1 Ölü!
You must be logged in to post a comment Login