Ekonomi
Diyarbakırda petrol bulundu: Tüm araziler kamulaştırılacak

Diyarbakır’ın Kayapınar ilçesinde petrol arama çalışmaları için hazırlıklar tamamlandı. Güleçoba, Kırkpınar ve Hatipoğlu köylerinde başlayacak sondaj çalışmaları, bölge halkında büyük bir heyecan yarattı. Türkiye Petrolleri AŞ (TPAO) Batman Bölge Müdürlüğü tarafından yürütülecek projeye 96 milyon lira bütçe ayrıldı. Ancak, bazı özel arazilerin kamulaştırılması gerektiği de duyuruldu.
ÜÇ SONDAJ KUYUSU AÇILACAK
AR/TPO/K/M43-b2 ruhsat numaralı sahada, döner sondaj tekniğiyle üç tespit kuyusunun açılması planlanıyor. Harmanardı-1, Güleçoba-2 ve Güleçoba-3 adını taşıyan bu kuyular, bölgedeki petrol varlığının tespit edilmesinde önemli rol oynayacak.
ÖZEL ARAZİLER KAMULAŞTIRILACAK
Petrol arama projeleri kapsamında, sondaj çalışmalarının yapılacağı bazı özel araziler için kamulaştırma süreci başlatılacak. Türkiye Petrolleri Anonim Ortaklığı Batman Bölge Müdürlüğü tarafından yürütülecek olan bu süreç, arazilerin sahipleri için belirsizlik yaratabiliyor.
PETROL REZERVİ BELİRLENECEK, ÜRETİM YAPILMAYACAK
Bu proje, yalnızca bölgedeki petrol rezervinin belirlenmesine odaklanacak. 96 milyon liralık yatırım ile petrolün varlığı ve miktarı tespit edilecek, ancak üretim faaliyeti yapılmayacak. Bu adım, bölgenin petrol potansiyeli hakkında daha kesin veriler elde edilmesini sağlayacak.
Diyarbakır’da başlayan bu önemli çalışmalar, hem bölge ekonomisi hem de Türkiye’nin enerji kaynakları açısından büyük bir gelişme olarak değerlendirilirken, ilerleyen süreçte üretim faaliyetlerinin de gündeme gelebileceği düşünülüyor.
About Post Author
Ekonomi
Adalet Bakanlığı 3.500 Personel Alacak: İnfaz Koruma Memuru Başvuruları Başladı

Adalet Bakanlığı Ceza ve Tevkifevleri Genel Müdürlüğü, 3.500 sözleşmeli personel alımı yapacak. Başvurular 15 Ağustos 2025’e kadar sürecek.
ALIM YAPILACAK KADROLAR AÇIKLANDI
Ceza ve Tevkifevleri Genel Müdürlüğü, sözleşmeli pozisyonlarda istihdam edilmek üzere toplam 3.500 personel alımı yapacağını duyurdu. Alım yapılacak kadrolar şöyle sıralandı:
- 3.172 infaz ve koruma memuru
- 91 hemşire
- 52 teknisyen
- 100 destek personeli (şoför)
- 29 destek personeli (aşçı)
- 2 destek personeli (kaloriferci)
- 30 destek personeli (hasta bakıcı)
- 24 destek personeli (hizmetli)
BAŞVURU ŞARTLARI NELER?
Personel alımına başvurmak isteyen adayların taşıması gereken genel başvuru şartları şöyle:
- Türk vatandaşı olmak
- Adli sicil kaydı temiz olmak
- Askerlikle ilişiği bulunmamak
- Güvenlik soruşturması ve arşiv araştırması olumlu sonuçlanmak
- Sağlık yönünden görev yapmaya engeli bulunmamak
- KPSS 2024’te en az 70 puan almış olmak (P3, P93, P94)
- İnfaz ve koruma memurları için 30 yaşını doldurmamış olmak (01.01.1994 ve sonrası doğumlu)
BAŞVURULAR NE ZAMANA KADAR SÜRECEK?
Başvurular 15 Ağustos 2025 tarihine kadar yapılabilecek. Adayların başvurularını, ilan metninde belirtilen usul ve esaslara uygun olarak gerçekleştirmeleri gerekiyor.
İSTİHDAM MEVZUATI NEYE GÖRE BELİRLENDİ?
Alımlar, 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu’nun 4/B maddesi, 2802 sayılı Hakimler ve Savcılar Kanunu, 2 Nolu Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi, ve Adalet Bakanlığı Memur Sınav, Atama ve Nakil Yönetmeliği çerçevesinde yapılacak.
EN ÇOK HANGİ KADROYA ALIM YAPILACAK?
En fazla alım yapılacak kadro, infaz ve koruma memuru pozisyonu olacak. Toplam 3.500 kişilik kontenjanın 3.172’si bu pozisyona ayrıldı. Bu da iş arayanlar için önemli bir fırsat olarak öne çıkıyor.
About Post Author
Ekonomi
Binlerce emeklinin aylıkları kesilebilir: SGK işlemlere başladı

Sahte sigortalılık tespit edilen emeklilere resmi tebligatlar ulaştırılmaya başlandı. Kesilen maaşlar faiziyle geri isteniyor, ödemeyenler için hapis cezası ihtimali var.
AYLIK KESİNTİLERİ AĞUSTOS’TA BAŞLADI
Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK), 2025 yılının ilk aylarında başlattığı geniş çaplı denetimlerin ilk aşamasını tamamladı. Sahte sigortalılık ve geçmişe dönük prim usulsüzlüklerine odaklanan incelemeler sonucunda, binlerce emeklinin maaşı iptal edildi.
Ağustos ayı itibarıyla, maaşı kesilen emeklilere resmi tebligatlar gönderilmeye başlandı. Gönderilen yazılarda, kesinti gerekçeleri ve varsa itiraz süreci hakkında bilgilere yer veriliyor.
EMEKLİ MAAŞLARI FAİZİYLE GERİ İSTENİYOR
SGK mevzuatına göre, usulsüzlük tespit edilen vatandaşlardan sadece maaşları değil, bugüne kadar alınan tüm ödemeler de yasal faiziyle birlikte geri talep edilecek. Bu kapsamda milyonlarca liralık geri ödeme işlemi gündemde.
GERİ ÖDEMEYENE HAPİS CEZASI GÜNDEMDE
SGK kaynakları, geri ödeme yükümlülüklerini yerine getirmeyen emekliler hakkında hukuki sürecin başlatılacağını ve bu kişilerin hapis cezasıyla karşı karşıya kalabileceğini ifade ediyor.
Henüz denetim süreci tamamlanmayan ya da usulsüzlük tespit edilmeyen emeklilere herhangi bir yazı gönderilmeyecek. Ancak daha önce savunması alınan bazı kişilere, maaş kesintisi sonrası tebligatlar ulaştırılmış durumda.
DENETİMLER DEVAM EDECEK
SGK’nın yürüttüğü denetimlerin önümüzdeki aylarda da süreceği bildirildi. Emeklilerin, kendilerine ulaşan resmi yazıları dikkatle incelemeleri ve itiraz haklarını süresi içinde kullanmaları büyük önem taşıyor.
Kaynak: SGK Açıklamaları
Bağlantı: https://www.sgk.gov.tr
About Post Author
Ekonomi
Emeklilik yaşı yükseliyor: Mezarda emeklilik dönemine hoş geldiniz

Türkiye’de emeklilik sistemine yönelik yapılan düzenlemeler, çalışanların gelecek planlarını derinden etkiliyor. Özellikle 2008 yılı sonrasında sigortalı olanlar için emeklilik yaşı kademeli olarak 65’e yükseliyor. SGK uzmanlarının açıklamalarına göre, 58-60 yaş aralığında emekli olmak artık oldukça zor. Peki, yeni emeklilik sisteminde neler değişti? İşte tüm detaylar…
2008 SONRASI SİGORTALILAR İÇİN EMEKLİLİK YAŞI 65’E ÇIKIYOR
Sosyal güvenlik reformları kapsamında yapılan değişiklikler, emeklilik sürecinde önemli bir dönüm noktası oluşturuyor. SGK Uzmanı İsa Karakaş’ın açıklamalarına göre, 1 Mayıs 2008 sonrasında sigortalı olanlar için emeklilik yaşı kademeli olarak 65’e yükseliyor. Bu durum, özellikle genç çalışanlar için erken emekliliği neredeyse imkânsız hale getiriyor.
SGK mevzuatına göre, 30 Nisan 2008’den önce sigortalı olanlar, kadınlar için 58, erkekler için 60 yaşında emekli olabiliyor. Ancak 1 Mayıs 2008 sonrasında sigortalı olanlar için bu yaş sınırı kademeli olarak artırılıyor. Yeni sistemde, emeklilik için gereken şartları sağlamak her geçen gün daha da zorlaşıyor.
ERKEN EMEKLİLİK ŞARTLARI ZORLAŞIYOR
SGK sisteminde emekli olabilmek için üç temel kriter bulunuyor:
- Yaş Şartı: 2008 öncesinde sigortalı olanlar için kadınlarda 58, erkeklerde 60 yaş sınırı korunurken, yeni düzenlemeyle 65 yaş zorunlu hale geliyor.
- Prim Gün Sayısı: SSK’lılar için 7.000, Bağ-Kur ve Emekli Sandığı sigortalıları için ise 9.000 prim günü tamamlanması gerekiyor.
- Sigortalılık Süresi: Sigortalılık süresi de emeklilik hakkını belirleyen en önemli faktörlerden biri olarak karşımıza çıkıyor.
1 MAYIS 2008 SONRASI SİGORTALILAR İÇİN KRİTİK DÖNEM
Özellikle 2008 sonrasında sigortalı olan çalışanlar için emeklilik şartları büyük önem taşıyor. Yeni sistemde, sigorta başlangıcı bu tarihten sonra olan kişilerin, emeklilik yaşını 65’e çıkarmamak için prim gün sayılarını mümkün olduğunca erken tamamlamaları gerekiyor. Örneğin, 2015’te sigorta girişi yapılan bir kişi, 2035’e kadar prim gün şartını tamamlarsa 58 yaşında emekli olabilecek. Ancak prim ödemelerini 2048’e kadar uzatırsa, emeklilik yaşı 65’e çıkacak.
SSK, BAĞ-KUR VE EMEKLİ SANDIĞI ARASINDAKİ FARKLAR
- SSK’lılar İçin Avantajlı Durum: Prim gün şartı 7.000 olarak belirlenirken, nispeten daha erken emekli olabilme şansı sunuyor.
- Bağ-Kur ve Emekli Sandığı Daha Dezavantajlı: 9.000 prim günü zorunluluğu nedeniyle, Bağ-Kur ve Emekli Sandığı sigortalıları daha uzun süre çalışmak zorunda kalıyor.
YENİ DÜZENLEMELER GÜNDEMDE
EYT (Emeklilikte Yaşa Takılanlar) düzenlemesinin ardından kademeli emeklilikle ilgili yeni düzenleme beklentileri de artıyor. Uzmanlar, 2008 sonrası sigorta girişi olanlar için daha esnek bir emeklilik sistemi getirilmesi gerektiğini savunuyor. Ancak mevcut tabloya bakıldığında, 65 yaş emekliliği artık kaçınılmaz hale gelmiş durumda.
Emeklilik planlamasında yaşanan bu değişiklikler, çalışanlar için daha uzun çalışma hayatını zorunlu kılıyor. Gelecekte yeni düzenlemeler gündeme gelir mi bilinmez, ancak şu anki sistemde erken emeklilik giderek zorlaşıyor.
About Post Author
-
Ekonomi2 gün ago
Binlerce emeklinin aylıkları kesilebilir: SGK işlemlere başladı
-
Antalya Haberleri2 gün ago
Antalya’da denize girenler hastaneye koşuyor
-
Alanya Haberleri3 gün ago
Alanya’nın tanınmış doktoru hemşiresi ile uygunsuz görüntülerini yayınladı
-
Gündem9 saat ago
Manavgat’ta şüpheli ölüm: Sedat Peker davasının gizli tanığı ölü bulundu
-
Ekonomi8 saat ago
Adalet Bakanlığı 3.500 Personel Alacak: İnfaz Koruma Memuru Başvuruları Başladı
-
Öne Çıkanlar9 saat ago
Fenerbahçeli oyuncular maçın ortasında kavgaya tutuştu
-
Gündem8 saat ago
Fatih Altaylı davasında flaş gelişme: İşte istenen ceza
-
Gündem7 saat ago
Son Dakika! İstanbul açıklarında deprem