Connect with us

/home/u735001514/domains/tersbakis.com/public_html/wp-content/themes/zox-news/parts/post-single.php on line 153
">
Warning: Undefined array key 0 in /home/u735001514/domains/tersbakis.com/public_html/wp-content/themes/zox-news/parts/post-single.php on line 153

Warning: Attempt to read property "cat_name" on null in /home/u735001514/domains/tersbakis.com/public_html/wp-content/themes/zox-news/parts/post-single.php on line 153

Ne zaman emekli olurum? 2019 emeklilik yaşı nasıl ve nereden hesaplanır?

Bağkur ve SSK’ya bağlı milyonlarca çalışan

Özel sektör ve kamu çalışanlarının en fazla merak ettiği konular arasında yer alan emeklilik yaşı, birçok farklı faktöre göre değişebiliyor. İlk kez sigortalı olunan tarih ve prim günleri bu koşullar arasında yer alıyor. Devlet tarafından hizmete konulan emeklilik yaşı hesaplama robotu ise, vatandaşlara emekli olunacak gün hakkında bilgi sunuyor. İşte, 2019 emeklilik yaşı hesaplaması hakkında merak edilen tüm bilgiler…

SGK EMEKLİLİK YAŞI HESAPLAMA ROBOTU NASIL KULLANILIR?

Ne Zaman Emekli Olurum Uygulamasına giriş yapabilmek için sayfada yer alan formu detaylı bir şekilde doldurmanız gerekmektedir. Bu nedenle sigortalıların ilk olarak hizmet dökümü alması ve formdaki bilgileri doldurması kişi için yararlı olacaktır. Hizmet Dökümünüzü E-Devlet üzerinden alabilirsiniz. Sisteme girilen bilgiler ile hesaplama yapmasının ardından emeklilik yaşınız sayfada gözükecektir.

Vatandaşlarımız, SGK hizmetlerimize artık uygulama olarak hızlı bir şekilde ulaşabilir ve bütün sorularına anında yanıt bulabilirler. E-SGK uygulamaları, vatandaşlarımızın zaman ve yer kısıtlaması olmadan SGK’nın sunduğu hizmetlere erişebilmelerini ve hizmetlerden yararlanabilmelerini güvenli ve kolay bir şekilde sağlamaktır.

Aktif çalışma hayatı içinde yer alan milyonlarca çalışan, emekli olacakları tarihi dört gözle beklerken, bir yandan da emekli olabilmek için kanunen gerekli şartların neler olduğunu da sorguluyor. Peki, emekli olmak için gerekli şartlar neler?

4/b’ye (Bağ-Kur’a) tabi sigortalılarının girdikleri veriler üzerine emeklilik yaş/hizmet sürelerine göre emeklilik tarihi hesaplaması yapan uygulamadır. Hesaplamanın yapılabilmesi için zorunlu alanlara giriş yapılması gerekmektedir.Hesaplamalar kullanıcı tarafından girilen veriler üzerinden yapılmaktadır.Emeklilik işlemlerinde Kurum kayıtları esastır.Bilgilendirme amaçlıdır.Resmi işlemlerde kullanılamaz.

EMEKLİLİK HAKKI İÇİN GEREKLİ ŞARTLAR NELERDİR?

Advertisement

Hürriyet Gazetesi yazarı Noyan Doğan, emeklilik şartları hakkında bilgi verdi. İşte, emekli olmak isteyenler veya bilgi edinmek isteyenler için o detaylar;

Sigortalılık süresi, kişinin, ilk defa çalışmaya başladığı ve sigortalı olduğu tarih ile emekli olacağı tarih arasındaki süreye deniyor. Bu süre içinde sosyal güvenlik kurumuna, çalışan adına, işverenin yatırdığı primlere de prim ödeme süresi deniyor. Yaşa ise emeklilik için tamamlanması gereken yaş deniyor. Sosyal güvenlikte 1 ay, 30 gün olarak; 1 yıl da 12 ay olarak alınıyor ve tüm hesaplamalar da bunun üzerinden yapılıyor. İşçi, memur, Bağ-Kurlu ve erkek çalışan, kadın çalışan fark etmiyor; emeklilik için 3 koşul gerekiyor;

1- Belirli bir süre sigortalı olmak ki, burada işe giriş tarihi önemli ve bu süre kadın çalışan ile erkek çalışana göre değişiyor.

2- Belirli süre sosyal güvenlik kurumuna prim ödenmiş olması.

3- Yaş ki, emeklilik yaşı da kadın çalışan ile erkek çalışana göre değişiyor.

Bu 3 koşulun, yani belirli süre çalışılmış olması, bu süre içinde prim ödenmiş olması ve gerekli yaşın doldurulmuş olması gerekiyor ki, emekli olunabilsin. Bunlardan biri bile eksik olursa, emekli olunamıyor.

1 Mayıs 2008 ile 31 Aralık 2035 tarihleri arasında işe girenlerin emeklilik şartları da farklı olacak. Bu tarihler arasında işe girenlerin yerine getirmesi gereken ilk şart, prim ödeme gün sayısının 7200 olması. Bu şartı yerine getirenler sigortalılık süresine gerek olmadan 60 yaşında emekli olabilirler. Ancak bu tarihlerden sonra emeklilik yaşı de değişiyor. Şöyle ki:

Advertisement

– 1 Mayıs 2008 ile 31 Aralık 2035 arasında; 7200 prim ödeme süresini tamamlayanlar 60 yaşında emekliliğe hak kazanıyorlar.

– 1 Ocak 2036 ile 31 Aralık 2037 arasında; 7200 prim ödeme süresini tamamlayanlar 61 yaşında emekliliğe hak kazanıyorlar.

– 1 Ocak 2038 ile 31 Aralık 2039 arasında; 7200 prim ödeme süresini tamamlayanlar 62 yaşında emekliliğe hak kazanıyorlar.

– 1 Ocak 2040 ile 31 Aralık 2041 arasında; 7200 prim ödeme süresini tamamlayanlar 63 yaşında emekliliğe hak kazanıyorlar.

– 1 Ocak 2042 ile 31 Aralık 2043 arasında; 7200 prim ödeme süresini tamamlayanlar 64 yaşında emekliliğe hak kazanıyorlar.

– 1 Ocak 2044 ile 31 Aralık 2045 arasında; 7200 prim ödeme süresini tamamlayanlar 65 yaşında emekliliğe hak kazanıyorlar.

– 1 Ocak 2046 ile 31 Aralık 2047 arasında; 7200 prim ödeme süresini tamamlayanlar 65 yaşında emekliliğe hak kazanıyorlar.

Advertisement

NORMAL ŞARTLARDA NE ZAMAN EMEKLİ OLURUM?

Bu hizmet Sosyal Güvenlik Kurumu işbirliği ile e-Devlet Kapısı altyapısı üzerinden sunulmaktadır. Hesaplamanın yapılabilmesi için karşınıza çıkan alanlara giriş yapılması gerekmektedir. Hesaplamalar kullanıcı tarafından girilen veriler üzerinden yapılmaktadır.

Sorgulama yapmak için öncelikle T.C. kimlik numaranız ve e-Devlet şifreniz ile sisteme giriş yapmalı, ardından sistemin sizden istediği bilgileri doğru şekilde yazmalısınız. Tüm bu aşamaları eksiksiz şekilde geçtiğiniz takdirde, emeklilik hakkını elde etmeniz için gereken koşulların neler olduğu karşınıza çıkacak.

Ne zaman emekli olabilirim (4c)Ne zaman emekli olabilirim (4c) uygulamasina hosgeldinizKamu çalışanlarının hizmet hesabı ve ne zaman emekli olabilecekleri muhtemel tarih bilgisi verilmektedir. Doğum tarihinizi yazıp, cinsiyetinizi seçiniz.4/c (Devredilen Emekli Sandığı) kapsamındaki hizmetlerinizi, başlangıç ve bitiş tarihlerine uygun olarak belirtiniz.Görevden ayrılıp yeniden göreve başlamışsanız her biri için başlangıç ve bitiş tarihlerini “Ekle” butonunu kullanarak belirtiniz.4/a (Devredilen SSK), 4/b (Devredilen Bağ-Kur) ve diğer(506 SK/20.Md tabi geçen) hizmetleriniz varsa ilgili alandan hizmetlerinizi ekleyiniz.4c’ye(Devredilen Emekli Sandığı) tabi emeklilik yaş hesabınız tamamen girdiğiniz bilgiler esas alınarak yapılmakta olup bilgilendirme amaçlıdır. Resmi bir işlemde kullanılamaz.Hiçbir surette resmiyet arzetmemektedir.Aynı tarihlere rastlayan hizmetleriniz varsa, çakışan sürelerden bir tanesi dikkate alınacaktır.18 Yaş altı hizmetleriniz, ancak Kaza-i Rüşt kararı ve/veya 18 yaş öncesi yaş tashihi geçerliliği durumunda dikkate alınacaktır.Fiili hizmet zammı süresinden yararlanan kişilerde bu tablo uygulanmamaktadır.

4A Çalışanlarının ne zaman emekli olabileceklerini öğrendikleri uygulama

About Post Author

Advertisement
Click to comment

Warning: Undefined variable $user_ID in /home/u735001514/domains/tersbakis.com/public_html/wp-content/themes/zox-news/comments.php on line 49

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply


Warning: Undefined array key 0 in /home/u735001514/domains/tersbakis.com/public_html/wp-content/themes/zox-news/parts/post-single.php on line 493

Warning: Attempt to read property "cat_ID" on null in /home/u735001514/domains/tersbakis.com/public_html/wp-content/themes/zox-news/parts/post-single.php on line 493

Ekonomi

Binlerce emeklinin aylıkları kesilebilir: SGK işlemlere başladı

Sahte sigortalılık tespit edilen emeklilere resmi tebligatlar ulaştırılmaya başlandı. Kesilen maaşlar faiziyle geri isteniyor, ödemeyenler için hapis cezası ihtimali var.

AYLIK KESİNTİLERİ AĞUSTOS’TA BAŞLADI

Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK), 2025 yılının ilk aylarında başlattığı geniş çaplı denetimlerin ilk aşamasını tamamladı. Sahte sigortalılık ve geçmişe dönük prim usulsüzlüklerine odaklanan incelemeler sonucunda, binlerce emeklinin maaşı iptal edildi.

Ağustos ayı itibarıyla, maaşı kesilen emeklilere resmi tebligatlar gönderilmeye başlandı. Gönderilen yazılarda, kesinti gerekçeleri ve varsa itiraz süreci hakkında bilgilere yer veriliyor.

EMEKLİ MAAŞLARI FAİZİYLE GERİ İSTENİYOR

SGK mevzuatına göre, usulsüzlük tespit edilen vatandaşlardan sadece maaşları değil, bugüne kadar alınan tüm ödemeler de yasal faiziyle birlikte geri talep edilecek. Bu kapsamda milyonlarca liralık geri ödeme işlemi gündemde.

GERİ ÖDEMEYENE HAPİS CEZASI GÜNDEMDE

SGK kaynakları, geri ödeme yükümlülüklerini yerine getirmeyen emekliler hakkında hukuki sürecin başlatılacağını ve bu kişilerin hapis cezasıyla karşı karşıya kalabileceğini ifade ediyor.

Henüz denetim süreci tamamlanmayan ya da usulsüzlük tespit edilmeyen emeklilere herhangi bir yazı gönderilmeyecek. Ancak daha önce savunması alınan bazı kişilere, maaş kesintisi sonrası tebligatlar ulaştırılmış durumda.

DENETİMLER DEVAM EDECEK

SGK’nın yürüttüğü denetimlerin önümüzdeki aylarda da süreceği bildirildi. Emeklilerin, kendilerine ulaşan resmi yazıları dikkatle incelemeleri ve itiraz haklarını süresi içinde kullanmaları büyük önem taşıyor.

Kaynak: SGK Açıklamaları
Bağlantı: https://www.sgk.gov.tr

Advertisement

About Post Author

Continue Reading

Antalya Haberleri

Antalya’da denize girenler hastaneye koşuyor

Akdeniz sahillerinde denize giren vatandaşlar ciltte yanma, kaşıntı ve kızarıklık şikayetleriyle hastanelere başvuruyor. Uzmanlar, artan deniz suyu sıcaklığının zararlı mikroorganizmaların çoğalmasına yol açtığını belirtiyor.

SU SICAKLIĞI 31 DERECEYİ GÖRDÜ

Antalya başta olmak üzere Akdeniz kıyılarında sıcak hava dalgası etkisini sürdürüyor. Kentte hava sıcaklığı 45 dereceye, deniz suyu sıcaklığı ise 31 dereceye kadar yükseldi. Bu olağan dışı sıcaklıklar, deniz ekosisteminde dengesizliğe neden olarak zararlı mikroorganizmaların hızla çoğalmasına yol açtı.

VATANDAŞLAR HASTANELERE BAŞVURDU

Ekol TV muhabiri Hafize Korkmaz’ın aktardığına göre, Antalya’da denize giren birçok vatandaş ciltte yanma, kaşıntı ve kızarıklık gibi şikayetlerle sağlık kuruluşlarına başvurdu. Özellikle çocuklar ve hassas cilt yapısına sahip bireylerde bu belirtiler daha yoğun yaşanıyor. Bir vatandaş, “Denize girdikten sonra vücudumda yanma ve kaşıntı başladı. Sırtımda ve kollarımda sivilceye benzer kızarıklıklar çıktı,” dedi.

ŞAMANDIRA İPLERİ TEHLİKE SAÇIYOR

Şikayetlerin büyük kısmının şamandıra iplerine temas eden kişilerde yoğunlaştığı belirtiliyor. Bu iplerin üzerinde çoğalan mikroorganizmaların ciltte tahrişe neden olduğu bildiriliyor.

UZMANDAN KRİTİK UYARI

Akdeniz Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mehmet Gökoğlu, artan sıcaklıkların deniz suyunun kimyasal dengesini bozduğunu vurguladı. Gökoğlu, “Özellikle denizde uzun süredir bulunan eski şamandıra ipleri ve mantar bariyerler zararlı mikroorganizmalarla kaplanıyor. Ciltle temas ettiğinde ise elektrik çarpmasına benzer yanma hissi oluşturabiliyor,” dedi.

UZMANLARDAN ÖNERİLER

Uzmanlar, denize girmeden önce gözlem yapılması ve mümkünse koruyucu giysi kullanılması gerektiğini belirtiyor. Ayrıca, belirtiler görüldüğünde vakit kaybetmeden bir sağlık kuruluşuna başvurulması tavsiye ediliyor.

Kaynak: Ekol TV – Hafize Korkmaz

About Post Author

Continue Reading

Alanya Haberleri

Alanya’nın tanınmış doktoru hemşiresi ile uygunsuz görüntülerini yayınladı

Alanya kamuoyunun yakından tanıdığı doktor A.D. hemşiresi ile uygunsuz fotoğraflarını sosyal medya hesabında yayınladı.

Doktor A.D. kendi sosyal medya hesabından birlikte çalıştığı hemşiresi ile uygunsuz görüntülerini yayınladı.

Bir diğer iddia ise, hesabın başkaları tarafından ele geçirilip doktora ait özel fotoğrafların yayınlanma ihtimali de konuşulan konular arasında.

Doktor A.D’den henüz konu ile ilgili bir açıklama gelmezken olayın gizemi sürüyor.

About Post Author

Continue Reading

Kaçırmayın

Antalya Haberleri1 gün ago

Antalya’da denize girenler hastaneye koşuyor

Akdeniz sahillerinde denize giren vatandaşlar ciltte yanma, kaşıntı ve kızarıklık şikayetleriyle hastanelere başvuruyor. Uzmanlar, artan deniz suyu sıcaklığının zararlı mikroorganizmaların...

Gündem6 ay ago

Kadın garsonun yüzüne tabakla vurdu

Londra’daki Nando’s restoranında meydana gelen bir olay, sosyal medyada geniş yankı uyandırdı. Bir ailenin akşam yemeği için gittiği restoranda, erkek...

Gündem6 ay ago

Son Dakika! Ekrem İmamoğlu’na yeni soruşturma

İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu'nun düzenlediği "Heybedeki Turp" konulu basın toplantısının ardından başlatılan soruşturma, kamuoyunda büyük yankı uyandırdı. Özellikle...

Gündem6 ay ago

Yüksel Güran ve Salim Güran arasında ilişki var mı? Gerekçeli kararda net olarak açıklandı

Diyarbakır'da 8 yaşındaki Narin Güran'ın öldürülmesine ilişkin davada, 4 sanığa verilen 3 ağırlaştırılmış müebbet hapis cezasının gerekçeli kararı açıklandı. 950...

Gündem6 ay ago

Bolu yangınında yapılan en acı telefon görüşmesi ortaya çıktı

Bolu Kartalkaya’da çıkan otel yangını, Türkiye’yi yasa boğdu. Yangında 79 vatandaşımız hayatını kaybetti. Felaketin ardından geriye gözyaşı dolu aileler ve...

Gündem6 ay ago

Meteorolojiden sarı kodlu uyarı: Türkiye donacak

Meteoroloji Genel Müdürlüğü, 23 Ocak itibarıyla yurt genelinde etkili olması beklenen hava durumu tahminlerini paylaştı. Marmara, İç Anadolu, Karadeniz ve...

Gündem6 ay ago

Bolu yangınında alevlerin arasında kayıt yapmış: İlk kez yayınlanan dehşet anları

Bolu’daki büyük yangın sonrası, Grand Kartal Otel’deki yangın merdiveni konusu yoğun tartışmalara neden oldu. Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri...

Gündem6 ay ago

Planlarınızı önceden yapın: 2025 dini ve resmi tatil takvimi açıklandı

2025 yılı için resmi tatil günleri açıklandı! Tatil planlaması yapmak isteyenler için dini bayramlar ve milli bayramların hangi günlere denk...

Gündem9 ay ago

Narin’in köyü Tavşantepe imamı hakkında flaş gelişme

Diyarbakır’da kaybolduktan sonra cansız bedeni bulunan 8 yaşındaki Narin Güran’ın öldürülmesine ilişkin Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığınca yürütülen soruşturmada köyün imamı R.K....

Trend Haberler