Connect with us

/home/u735001514/domains/tersbakis.com/public_html/wp-content/themes/zox-news/parts/post-single.php on line 153
">
Warning: Undefined array key 0 in /home/u735001514/domains/tersbakis.com/public_html/wp-content/themes/zox-news/parts/post-single.php on line 153

Warning: Attempt to read property "cat_name" on null in /home/u735001514/domains/tersbakis.com/public_html/wp-content/themes/zox-news/parts/post-single.php on line 153

Çin’de Üretilen Koronavirüs Aşısı 13 Bin Kişiye Uygulanacak!

Prof. Dr. Murat Akova, Çin’de geliştirilen corona virüsü aşısı ile ilgili açıklama yaptı. Prof. Dr. Akova, Türkiye’de aşının bin 200’ü sağlık çalışanı 13 bin kişiye uygulanacağını ve belli aralıklarla kontrollerinin yapılacağını söyledi. Prof. Dr. Akova, “Bu aşı Brezilya’da 9 bin kişiye yapılmış. Ciddi sayılacak bir yan etki yok” dedi.

Çin’de geliştirilen corona virüsü aşısının Türkiye’de ilk gönüllü uygulamasının yapıldığı Hacettepe Üniversitesi’nde Rektör Prof. Dr. Mehmet Cahit Güran, Aşı Enstitüsü Müdürü Prof. Dr. Serhat Ünal ve Bilim Akademisi Üyesi Prof. Dr. Murat Akova, basın toplantısı düzenledi.

Prof. Dr. Ünal, Faz 3 uygulamasının yapılacağı ülkelerde alt yapının uygun olması gerektiğine dikkat çekerek, çalışmaların o ülkelerin kabul ettiği universal kurallar çerçevesinde ve gönüllü bazında yapılarak ve her türlü tedbir alınarak yapıldığını belirtti.

Prof. Dr. Ünal, aşının Türkiye’de uygulanması ile ilgili olarak şunları söyledi:

“Çalışmaya destek olacak 25 merkez belirlendi. Tüm hazırlıklar tamamlandıktan sonra da Hacettepe ilk oldu ve kademe kademe 25 merkezde yayınlanacak. Ülke çapında Faz 3 çalışması gerçekleşecek. Bunu bitirince başka bir aşı gelecek. Biz de böylece insanlığa hizmet edeceğiz. Dünyayı kasıp kavuran bu hastalığa karşı düzgün bir aşı geliştirme çabasına destek olacağız hep beraber”.

Prof. Dr. Ünal, Hacettepe Üniversitesi Aşı Enstitüsü’nde geliştirilen yerli aşı da olduğunu ifade ederek, “Hayvan çalışmaları aşaması başlamak üzere. İnşallah oradan da iyi sonuç alırız. Faz 1 ve Faz 2’yi kendi ülkemizde yaparız. Diğer ülkelerle de Faz 3’ü hızla geliştirme basamağına girebiliriz” diye konuştu.

Prof. Dr. Akova

’13 BİN GÖNÜLLÜYE UYGULAYACAĞIZ’

Hacettepe Üniversitesi Bilim Akademisi Üyesi Prof. Dr. Murat Akova da Faz 3’ün başarılı olması halinde ruhsat verilip toplumda yaygın olarak kullanımına başlanacağını kaydetti.

Advertisement

Kullanılan aşının inaktive bir virüs aşısı olduğunu yani öldürülmüş virüs olduğunu belirten Prof. Dr. Akova, dünyada Faz 3 çalışmasında denenen 9 aşı olduğunu da sözlerine ekledi.

Prof. Dr. Akova sözlerine şöyle devam etti:

“Türkiye’de 13 bin kişiyi hedefliyoruz bu çalışmaya almayı. Bu 13 bin kişinin ilk aşamada 1200 kişisi sağlık personeli olacak. 1200 kişilik grubu da ikiye böleceğiz. Bu da tamamıyla ‘kör’ ya da ‘maskelenmiş’ olarak yapılacak. Yani ne aşıyı uygulayan bizler ne de aşının uygulandığı gönüllüler bunu bölmeyecekler. Yani bu grubun yarısına aşı diğer yarısına da boş aşı vereceğiz. Gerçek anlamda bir molekülün etkili olup olmadığını göstermenin yolu bu.”

Aşı yapılan kişilerin hastalığa karşı koruma göstermesi durumunda bu aşının etkin olduğunu gösterilmiş olacağını belirten Akova, diğer gönüllülere yaparken 2 kişiye aşı bir kişiye boş aşı uygulanacağını belirtti.

‘YAN ETKİ ORTAYA ÇIKIP ÇIKMADIĞINA BAKACAĞIZ’

Bu arada aşı olan gönüllüleri izlemeye devam edeceklerini vurgulayan Akova bu kişilerin 7 ay süreyle kontrol edileceğini belirtti ve şu ayrıntıları verdi:

“*Aşı veya boş aşı yapılan gönüllülerde belli sayıda hastalık ortaya çıkacak olursa ki biz bunu 20 ila 40 arasında düşünüyoruz. O zaman bizim ayrı bir denetleme kurulumuz var, onlar bu hastalık ortaya çıkan grupta kime gerçek aşı kime boş aşı yapılmış ona bakacaklar.

Advertisement

*Eğer aşı yapılan grupta hastalık daha azsa ya da görülmemişse aşının etkili olduğunu bir ara karar olarak oluşturacağız ve o zaman geri döneceğiz ve onlara da tekrar aşıyı yapacağız.

*Aşı yapıldıktan sonra bu kişiler 210 gün boyunca kontrol edilecek. Hepsinin kanlarında antikor dediğimiz etkili anti madde var mı onlara bakacağız. İkinci bir immün sistem aktivitesinin ortaya çıkıp çıkmadığına bakacağız. En önemlisi de yan etki ortaya çıkıp çıkmıyor mu ona bakacağız.”

‘GÜNLÜK BULGULARI KARTA İŞLEYECEKLER’

Akova, gönüllülerin hepsinde birer kart olacağını ifade ederek, herhangi bir durum görüldüğünde haber vereceklerini söyledi. “Eski çalışmalara baktığımız zaman o çalışmalarda elde edilen sonuçların bize umut verdiğini görüyoruz. Umarım ki o umudumuz bu çalışmanın sonucunda da doğrulanır ve etkili bir aşı elimizde olur” ifadelerini kullandı.” şeklinde konuşan Akova kimlere aşı yapılacağını da sıraladı:

“18-60 yaş arası olmanız lazım. Daha önceden hastalığı geçirmiş olmamanız lazım. Biz bunları aşı yapmadan önce test ediyoruz ve tekrarlıyoruz. Hamilelik olmaması lazım. Bu kriterlere uyan gönüllüleri alıyoruz. 60 yaş üzeri gönüllüleri almıyoruz. Gönüllüler aşı merkezlerine başvuracaklar. 25 aşı merkezi var, hepsi de web sitelerinden bu duyuruları yapacaktır”.

“CİDDİ BİR YAN ETKİSİ YOK”

Prof. Dr. Akova, aşının ciddi bir yan etkisi olmadığını ifade ederek, “Aşı Brezilya’da 9 bin kişiye yapılmış. Bu kişiler içinde ciddi sayılacak bir yan etki yok. İkinci dozdan sonra 28 ve 42’inci günde bizim ara değerlendirmelerimiz var. Hastalık var mı yok mu ona bakacağız. Antikor üretiyor mu üretmiyor mu ona bakacağız. Gönüllülerde hastalık ortaya çıkacak mı ona bakacağız.” diye konuştu.

Advertisement

‘KOD KIRMAYA GELİNDİĞİNDE İLERLEMEYE GEREK YOK’

Prof. Dr. Serhat Ünal

Prof. Dr. Serhat Ünal, 13 bin kişiye aşı yapılmasının bir kural olmadığını bildirerek şunları söyledi:

“Diyelim ki hasta olanları takip ediyoruz ve en ufak şikayetlerinde gelecekler onlara tanı koyacağız. Eğer belirlediğimiz 20 ila 40 arasındaki sayıda kod kırmaya gelmişsek o zaman ilerlemeye gerek olmayabilir. Kod kırıldığında gelip boş aşı verdiklerimizi aşılayıp ‘güvenli bulundu’ diye raporu teslim edeceğiz.

Neden 13 bin peki? Haziran’da hesapladık 13 bini. O ülkedeki hastalık yayılma hızı ve aşının muhtemel koruyuculuk kapasitesine göre özel olarak hesaplanıyor bu rakamlar. Ben bu hastalığı atlatalı 6’ncı aydayım. Hala antikorum var. İmmün sistemim iyi adapte olmuş. Hücresel immünitem de gelişmiş”.

‘ZATÜRRE AŞISI COVİDE KARŞI KORUMAZ’

Prof. Dr Serhat Ünal, aile sağlığı merkezlerinde zatürre aşısı kuyruklarına dikkat çekerek, “Millet birbirini bıçaklıyor aşı olabilmek için. Zatürre aşısı covide karşı korumaz. Farklı bir mikrop o. Ama ikisi aynı anda oluyorsa ‘ağırlığı artabilir’ diye yaptıralım peki. Ama bu hastalığın ağır geçeceği kişilere yaptıralım.” dedi.

’65 YAŞ ÜSTÜ OLAN HERKES GRİP AŞISI YAPTIRMALI’

Advertisement

Prof. Dr. Murat Akova ise influenza aşısını 65 yaş üstü olan herkesin yaptırması gerektiğini bildirerek sözlerini şöyle bitirdi:

“İnfluenzaya karşı bir aşı var ve ilacı var. İnfluezna aşısı ve grip aşısı risk grubu açısından çok önemli. 65 yaş üstü herkesin yaptırması lazım. Onun dışında yaş grubuna bakılmaksızın kronik hastalıkları olanların olması lazım. Sağlık personellerinin de. 6 ayın üzerinde olan herkese yapılabilir influenza aşısı”.

About Post Author

Advertisement
Click to comment

Warning: Undefined variable $user_ID in /home/u735001514/domains/tersbakis.com/public_html/wp-content/themes/zox-news/comments.php on line 49

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply


Warning: Undefined array key 0 in /home/u735001514/domains/tersbakis.com/public_html/wp-content/themes/zox-news/parts/post-single.php on line 493

Warning: Attempt to read property "cat_ID" on null in /home/u735001514/domains/tersbakis.com/public_html/wp-content/themes/zox-news/parts/post-single.php on line 493

Gündem

Son Dakika! İstanbul açıklarında deprem

Marmara Denizi Silivri açıklarında gerçekleşen deprem İstanbul ve çevre illerde hissedildi

DEPREMİN AYRINTILARI

Son dakika deprem haberi geldi. Marmara Denizi‘nde 3,5 büyüklüğünde deprem meydana geldi. Deprem, saat 13.36’da Silivri açıklarında gerçekleşti. İstanbul’un yanı sıra Tekirdağ ve çevre illerde de hissedilen deprem, bölge sakinlerinde kısa süreli panik yarattı.

AFAD VE EMSC’DEN AÇIKLAMALAR

Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı (AFAD), depremin büyüklüğünü 3,5 olarak duyurdu. Depremin merkez üssü ise Marmara Denizi’nde, Silivri’nin yaklaşık 24,65 kilometre açığında yer alıyor. Avrupa Akdeniz Sismoloji Merkezi (EMSC) ise depremin büyüklüğünü 3,8 olarak açıkladı.

SON GELİŞMELER VE DEPREMİN ETKİLERİ

Şu ana kadar depremle ilgili herhangi bir hasar veya can kaybı bildirisi ulaşmadı. Bölge halkının tedbirli olması ve gelişmelerin AFAD tarafından takip edilmesi önem taşıyor.

Kaynak: AFAD

About Post Author

Continue Reading

Ekonomi

Adalet Bakanlığı 3.500 Personel Alacak: İnfaz Koruma Memuru Başvuruları Başladı

Adalet Bakanlığı Ceza ve Tevkifevleri Genel Müdürlüğü, 3.500 sözleşmeli personel alımı yapacak. Başvurular 15 Ağustos 2025’e kadar sürecek.

ALIM YAPILACAK KADROLAR AÇIKLANDI

Ceza ve Tevkifevleri Genel Müdürlüğü, sözleşmeli pozisyonlarda istihdam edilmek üzere toplam 3.500 personel alımı yapacağını duyurdu. Alım yapılacak kadrolar şöyle sıralandı:

  • 3.172 infaz ve koruma memuru
  • 91 hemşire
  • 52 teknisyen
  • 100 destek personeli (şoför)
  • 29 destek personeli (aşçı)
  • 2 destek personeli (kaloriferci)
  • 30 destek personeli (hasta bakıcı)
  • 24 destek personeli (hizmetli)

BAŞVURU ŞARTLARI NELER?

Personel alımına başvurmak isteyen adayların taşıması gereken genel başvuru şartları şöyle:

  • Türk vatandaşı olmak
  • Adli sicil kaydı temiz olmak
  • Askerlikle ilişiği bulunmamak
  • Güvenlik soruşturması ve arşiv araştırması olumlu sonuçlanmak
  • Sağlık yönünden görev yapmaya engeli bulunmamak
  • KPSS 2024’te en az 70 puan almış olmak (P3, P93, P94)
  • İnfaz ve koruma memurları için 30 yaşını doldurmamış olmak (01.01.1994 ve sonrası doğumlu)

BAŞVURULAR NE ZAMANA KADAR SÜRECEK?

Başvurular 15 Ağustos 2025 tarihine kadar yapılabilecek. Adayların başvurularını, ilan metninde belirtilen usul ve esaslara uygun olarak gerçekleştirmeleri gerekiyor.

İSTİHDAM MEVZUATI NEYE GÖRE BELİRLENDİ?

Alımlar, 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu’nun 4/B maddesi, 2802 sayılı Hakimler ve Savcılar Kanunu, 2 Nolu Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi, ve Adalet Bakanlığı Memur Sınav, Atama ve Nakil Yönetmeliği çerçevesinde yapılacak.

EN ÇOK HANGİ KADROYA ALIM YAPILACAK?

En fazla alım yapılacak kadro, infaz ve koruma memuru pozisyonu olacak. Toplam 3.500 kişilik kontenjanın 3.172’si bu pozisyona ayrıldı. Bu da iş arayanlar için önemli bir fırsat olarak öne çıkıyor.

About Post Author

Continue Reading

Gündem

Fatih Altaylı davasında flaş gelişme: İşte istenen ceza

Fatih Altaylı’nın İlk Duruşma Tarihi Belli Oldu: 5 Yıl ve Üzeri Hapis İsteniyor

Gazeteci Fatih Altaylı hakkında “Cumhurbaşkanını tehdit” suçlamasıyla hazırlanan iddianame kabul edildi. İlk duruşma tarihi 3 Ekim olarak belirlendi.

İDDİANAME KABUL EDİLDİ

Tutuklu gazeteci Fatih Altaylı hakkında hazırlanan ve “Cumhurbaşkanını tehdit” suçlamasını içeren iddianame, İstanbul 26. Ağır Ceza Mahkemesi tarafından kabul edildi. İddianamede, Altaylı’nın 5 yıldan az olmamak şartıyla hapisle cezalandırılması talep ediliyor.

DURUŞMA 3 EKİM’DE YAPILACAK

Mahkeme, tensip zaptında Altaylı’nın tutukluluk halinin devamına hükmetti. Duruşmanın 3 Ekim’de, Marmara Cezaevi Yerleşkesi’nin karşısında yer alan duruşma salonlarında yapılmasına karar verildi.

GÖZALTINA ALINMASINA NEDEN OLAN SÖZLER

Altaylı’nın YouTube kanalında 20 Haziran’da yaptığı yayında Cumhurbaşkanı Erdoğan’a yönelik kullandığı ifadeler nedeniyle hakkında soruşturma başlatılmıştı. İddianamede, bu ifadelerin çözümleme tutanağına yer verildi ve tehdit suçu kapsamında değerlendirilmesi gerektiği vurgulandı.

ALTAYLI’NIN İFADESİ ORTAYA ÇIKTI

Fatih Altaylı savcılıktaki ifadesinde şu sözleri kullandı:
Söz konusu yayın ve cümleler bana aittir, ancak Cumhurbaşkanını ne tehdit ne de hakaret maksadım vardı. Tarihsel örnekler üzerinden halkın yöneticilere bakışını değerlendirdim.

ERDOĞAN “MÜŞTEKİ” OLARAK YER ALIYOR

İddianamede, Türkiye Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan “müşteki” olarak yer aldı. Cumhurbaşkanı’nın avukatının 23 Haziran’da savcılığa başvurarak şikayetçi olduğu belirtildi.

VİDEO YAYINI DELİL KABUL EDİLDİ

İddianamede, video içeriğinin herkese açık şekilde yayınlandığı, geniş kitlelere ulaştığı ve bu paylaşımın “iletme kastı” taşıdığı vurgulandı. Altaylı’nın sözlerinin, Cumhurbaşkanının hayatına yönelik tehdit içerdiği savunuldu.

EN AZ 5 YIL HAPİS CEZASI İSTENİYOR

Sonuç olarak Altaylı hakkında, “Cumhurbaşkanını tehdit” suçundan en az 5 yıl hapis cezası istendiği belirtildi.

Advertisement

About Post Author

Continue Reading

Kaçırmayın

Gündem2 gün ago

Son Dakika! İstanbul açıklarında deprem

Marmara Denizi Silivri açıklarında gerçekleşen deprem İstanbul ve çevre illerde hissedildi DEPREMİN AYRINTILARI Son dakika deprem haberi geldi. Marmara Denizi‘nde...

Gündem2 gün ago

Fatih Altaylı davasında flaş gelişme: İşte istenen ceza

Fatih Altaylı’nın İlk Duruşma Tarihi Belli Oldu: 5 Yıl ve Üzeri Hapis İsteniyor Gazeteci Fatih Altaylı hakkında “Cumhurbaşkanını tehdit” suçlamasıyla...

Gündem2 gün ago

Manavgat’ta şüpheli ölüm: Sedat Peker davasının gizli tanığı ölü bulundu

İsmail Kocalar isimli gizli tanık, Manavgat’ta göl kenarındaki kulübede ölü bulundu. Kocalar daha önce, ifadelerinin baskı altında alındığını açıklamıştı. GİZLİ...

Antalya Haberleri4 gün ago

Antalya’da denize girenler hastaneye koşuyor

Akdeniz sahillerinde denize giren vatandaşlar ciltte yanma, kaşıntı ve kızarıklık şikayetleriyle hastanelere başvuruyor. Uzmanlar, artan deniz suyu sıcaklığının zararlı mikroorganizmaların...

Gündem6 ay ago

Kadın garsonun yüzüne tabakla vurdu

Londra’daki Nando’s restoranında meydana gelen bir olay, sosyal medyada geniş yankı uyandırdı. Bir ailenin akşam yemeği için gittiği restoranda, erkek...

Gündem6 ay ago

Son Dakika! Ekrem İmamoğlu’na yeni soruşturma

İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu'nun düzenlediği "Heybedeki Turp" konulu basın toplantısının ardından başlatılan soruşturma, kamuoyunda büyük yankı uyandırdı. Özellikle...

Gündem6 ay ago

Yüksel Güran ve Salim Güran arasında ilişki var mı? Gerekçeli kararda net olarak açıklandı

Diyarbakır'da 8 yaşındaki Narin Güran'ın öldürülmesine ilişkin davada, 4 sanığa verilen 3 ağırlaştırılmış müebbet hapis cezasının gerekçeli kararı açıklandı. 950...

Gündem6 ay ago

Bolu yangınında yapılan en acı telefon görüşmesi ortaya çıktı

Bolu Kartalkaya’da çıkan otel yangını, Türkiye’yi yasa boğdu. Yangında 79 vatandaşımız hayatını kaybetti. Felaketin ardından geriye gözyaşı dolu aileler ve...

Gündem6 ay ago

Meteorolojiden sarı kodlu uyarı: Türkiye donacak

Meteoroloji Genel Müdürlüğü, 23 Ocak itibarıyla yurt genelinde etkili olması beklenen hava durumu tahminlerini paylaştı. Marmara, İç Anadolu, Karadeniz ve...

Trend Haberler