Lübnan Ekonomik Karanlığa Büründü!
Parası ekim ayından bu yana yüzde 80’den fazla değer kaybeden, gıda fiyatlarının yüzde 60 zamlandığı, ekonomik kriz nedeniyle halkın açlık tehlikesiyle karşı karşıya olduğu Lübnan, Beyrut’taki patlamayla kıyameti yaşadı. Son verilere göre 150 kişi hayatını kaybetti, beş binden fazla insan yaralandı. Patlamanın bir diğer boyutu ise ekonomiyi çökme noktasına getirecek olması. Üretim ve sanayi olmayan ülkede ithalatın kalbi olarak görülen Beyrut Limanı artık yok. Patlama sonrası ortaya çıkan kimyasal atıklar, tarım arazilerini kirletebilir. Bu da ülkede yakın zamanda açlık sorununun başlamasına neden olabilir. Patlama, şehre 15 milyar dolarlık hasar verdi.

Bir yandan corona virüsü salgını, diğer yandan ekonomik çöküş… Lübnan halkı büyük bir krizin ortasındayken başkent Beyrut’ta meydana gelen büyük patlama, krizi daha da derinleştirdi.
Arab News’ta yer alan habere göre, bir süredir yolsuzlukla suçlanan Lübnan Hükümeti için işler daha da karmaşık hale geldi. Lübnan ekonomisi çöküşün eşiğinde. Ülkenin para birimi ekim ayından beri yüzde 80’den fazla değer kaybetti. Gıda fiyatları aynı süreçte yüzde 60’a yakın zamlandı. İşsizlik yüzde 50’ye dayandı. Ordu yemeklerinden kırmızı et çıkartıldı.
İnsanlar marketlerde sadece hayatı ihtiyaçları için alışveriş yapmaya başladı. Birleşmiş Milletler, Lübnan için ‘açlık’ uyarısı yaparken yaşanan patlama, büyük zorluklarla mücadele eden halka büyük bir dehşet yaşattı.
300 BİN KİŞİ EVSİZ KALDI
Beyrut’un en işlek bölgelerinden birinde, limanda gerçekleşen patlamanın maddi etkileri de yıkıcı oldu. Al Jazeera’da yer alan habere göre, büyük bir ekonomik krizin ortasında 300 bin kişi evsiz kaldı. Vali Marwan Abboud, bu insanlara barınacak yer, yemek ve su temini için çalışmalara başladıklarını söyledi.
Şehirdeki binaların yaklaşık yarısının patlamadan bir şekilde etkilendiği kaydedildi. Marwan Abboud, ilk açıklamasında maddi hasarın boyutunun 5 milyar dolar civarında olduğunu söylemişti. Abboud daha sonra bir açıklama daha yaparak, “Hasarın boyutu ilk tahminimizden çok daha fazla. 15 milyar doları bulabilir” dedi.
Reuters’ta yer alan habere göre ise Lübnan ihracatının kalbi olan, 6 milyondan fazla insanın ihtiyacı olan gıdanın ithalat yoluyla ülkeye giriş yaptığı, dünyanın en büyük nakliye şirketleri tarafından aktarma merkezi olarak kullanılan Beyrut Limanı yok oldu. Patlama sonrası ortaya çıkan kimyasal atıkların ise tarım arazilerini kirletme tehlikesi var. Bu da yüzde 75’i yoksulluk sınırının altında yaşayan, açlıkla karşı karşıya kalan Lübnan halkı için bir başka yıkıcı etki olacak.
Patlamanın ardından Beyrut Limanı harabeye döndü./Fotoğraf: Reuters
ELEKTRİK KESİNTİLERİ PROTESTO EDİLECEKTİ
Lübnan halkı, ekonomik sorunlar nedeniyle ilk olarak 17 Ekim’de sokaklara indi. O tarihten beri zaman zaman protestolar düzenleniyor. Patlamanın yaşandığı gün de halk, aralıklarla yaşanan elektrik kesintilerini protesto etmeye hazırlanıyordu. Bu kesintiler yeni değil ancak son günlerde 20 saate ulaşan kesintiler nedeniyle halk bir kez daha sokağa inme kararı almıştı.
‘BANKALAR 6 MİLYAR DOLARI YURT DIŞINA KAÇIRDI’
Financial Times’ta yer alan habere göre hükümetin, ekonomik krize olan yaklaşımını protesto için görevinden istifa eden Lübnan Kamu Maliyesi Genel Müdürü Alain Bifani, bankacılık sektörüne ağır suçlamalar yöneltmişti. Bifani, “Son 30 yılın en ağır ekonomik krizi yaşanıyor. Bankalar, vatandaşın hesabından 100 dolar çekmesine izin vermezken, 6 milyar dolara yakın parayı yurt dışına kaçırdı. Siyasiler ve bankacılar hiçbir kayıp yaşamıyor. Sıradan Lübnanlı vatandaşlar ise ağır bedeller ödüyor” ifadelerini kullanmıştı.
‘2020 LÜBNAN İÇİN CEHENNEMDEN GELMİŞ BİR YIL’
Beyrut’ta yaşayan Karim Nahouli, “2020, Lübnan için açık ara yaşanan en kötü yıl oldu. 15 sene iç savaş yaşandı, 2006’da İsrail ile savaştık, suikastlere tanıklık etti. Ancak bu yıl Lübnan için kesinlikle cehennemden çıkıp gelmiş gibi” ifadelerini kullandı. Karim Nahouli, “Üç düzeyde savaş veriyoruz. Sağlık ve ekonomi için mücadele ediyorduk. Şimdi bunlara hayatta kalma savaşı da eklendi” yorumunu yaptı.

Gündem
Altında 900 liralık deprem: Büyük felaket geliyor

Gram altında anormal yükseliş durdurulamıyor. Hükümetin faiz kararlarının da pek etkisinin olmadığı altın piyasasının geleceğini Necmettin Batırel yorumladı. Son dönemde alıcılı ve dalgalı bir seyir izleyen gram altın için şaşırtan tahmin bu kez hükümete yakın isim Necmettin Batırel‘den geldi.
Necmettin Batırel, gram altın fiyatlarının yakında uçuşa geçeceğini söyledi.
İşte Necmettin Batırel’in o altın tahmini:
Dünyanın en büyük varlık yönetimi şirketi BlackRock‘un iştiraki iShares, spot Bitcoin ETF çıkarmak için Amerika Birleşik Devletleri Menkul Kıymetler ve Borsa Komisyonuna (SEC‘e) başvuru yapması sonrası Bitcoin hızlı ralli yaşamıştı. Şirket Bitcoin‘in değerine endeksli hisse senedi gibi alınıp satılan araç çıkarmak istemişti. SEC, bir sürprize imza atarak ilk kaldıraçlı Bitcon ETF‘ye onay verdi. Yani vadeli satışlara izin verildi, peşin satışlara değil. Bu yüzden 31 bin 400 dolara yükselen Bitcoin‘in değeri 30 bin 400 dolara düştü. Teknik analize göre 30 bin 700 üzerinde tutunamazsa 29 bin 350 ardından 28 bin 200 dolar desteklerine dönecek. Son 12 ayda fiyatı yüzde 43,28 artan Bitcoin’in hızlı yükselişinden sonra kar satışlarıyla düzeltme yapması kaçınılmaz. Kripto paralardaki yoğunlaşma altının Haziran ayında sert düşüşüne yolaçtı. 1910 dolarla dip yapan ONS yaşanan son gelişmeler üzerine yeni haftaya 1928 dolarla başladı.
Uluslararası Finans Enstitüsüne göre ilk çeyrek sonunda küresel borçlar 305 trilyon dolarla rekor düzeye ulaşmış durumda. Hane halkı borçları 57.6; kamu borçları 85.7; banka borçları 69.8; finans dışı şirket borçları 91.9 trilyon dolar oldu. Şiddetli borç krizi doları ve altını güçlendirecek. Düşük küresel ekonomik büyüme, yüksek faiz oranları, önemli borç yükleri ve yüksek enflasyon krizi tetikleyecek. Dolar ve altın sistem tehdit altına girdikçe ve yeni bir para sistemi önerildiğinde değerini katlayacak.. Onsun uzun vadede önce 5 bin ardından 8 bin dolara yükseleceği tahminleri yapılıyor. Hisse senetlerinden kaçış hızlandıkça yani piyasalar eridikçe altının onsu 2023 Ekim ayına kadar 3 bin dolara ulaşacak diyenler var.. Hisse senedi piyasaları 1982’de başlayan 41 yıllık boğa hareketinin sonuna yaklaştı. ABD merkez bankası 2022 Haziran ayında yüzde 9,1 ile zirveye ulaşan yüksek enflasyonu durdurmak amacıyla faiz oranlarını 500 baz puan artırdı. Ama yüksek faiz ekonomik büyümeyi sekteye uğrattı, işsizlik artıyor İmalat sektörü endeksi Haziran’da 46.3 ile hayal kırıklığı meydana getirdi.
Gündem
Renault çıldırdı! 310 bin liraya Clio satıyorlar: Hemde Türkiye’de

Son dönemde Türkiye’de otomobil fiyatlarının normalin üzerinde seyrettiği inkar edilemez bir gerçek. Bu durumu normale çevirmek için hükümet tarafından bazı hamleler yapıldı. Fakat şimdiye kadar istenilen sonuç alınabilmiş değil, Renault, yeni hamlesiyle pazardaki tüm dengeleri değiştirecek gibi görünüyor.
Bilindiği üzere Renault küresel bir marka. Dolayısıyla sadece Avrupa değil, Asya’daki rekabete de ayak uydurması gerekiyor. Bunun için de ortalamanın üzerinde olan fiyatları biraz daha aşağılara çekmeleri gerekiyor. Nitekim bunu da yeni Clio versiyonuyla yapacaklar.
Hali hazırda Renault Clio, Türkiye’de de olduğu üzere en ucuz binek HB otomobillerden biri. Nitekim bu durum pek çok ülkede aynı şekilde diyebiliriz. Lakin özellikle Asya pazarında Clio’dan çok daha ucuz olan otomobiller var.
Bilindiği üzere Çin, ucuz otomobil üretme konusunda bir dünya markası. Bu otomobillerin Türkiye ya da Avrupa’da çok fazla görülmemesinin temel nedeni ise Çin ve Hindistan’daki yoğun talep. Zaten bu iki ülkede 2.5 milyara yakın insan yaşıyor. Dolayısıyla bu talebi karşılamak çok da kolay değil.
Ekonomi
Borsada en çok kazandıran hisseler
Borsa, seçimden sonra ciddi bir artış gördü. Yurt dışı yatırımcının ağırlığı artarken yerli yatırımcının da gözü kulağı borsada en çok kazandıran hisseler gibi bilgilerde… Peki borsada en çok hangi hisse kazandırdı? Borsa 100 en çok kazandıran hisseler neler?

Borsa İstanbul 100 endeksi bu hafta boyunca 6.400 bandındaki dirence takıldı. Hareketli bir seyir izleyen BIST100 endeksinde günlük hacim 90 milyar TL’yi bulu. Haftanın son iş gününde ise en çok yükselen sektör sigorta oldu. Ardından gıda, holding, teknoloji ve metal ürünleri yer aldı. Bankalar ise kısmi bir düşüş gördü. Yatırımcıların gözünde ise merak edilen konu en çok kazandıran hisseler oldu.

Peki Borsada en çok kazandıran hisseler neler? İşte BİST 100 en çok kazandıran hisseler:
BRYAT
TUKAS
BIOEN
ASUZU
DOAS
Bu hisseler arasında BRYAT ve TUKAS tavan fiyatından işlem gördü.
BIST 100’de bugün en çok düşen hisseler ise;
CANTE
ALFAS
PENTA
YKBNK
VAKBN
-
Genel4 sene ago
En etkileyici kız tavlama sözleri
-
3 sene ago
Fetullah Gülen öldü mü?
-
4 sene ago
Genelkurmay arşivinden Çanakkale
-
3 sene ago
Samsung Galaxy J7 Prime telefonumun ekranı açılmıyor! Ne Yapmam Gerek
-
Sağlık9 ay ago
Alkol zarar verir mi? Alkolün mideye zararı var mı? Alkol uyutur mu? Alkol ve karaciğer iltihaplanması
-
Gündem9 ay ago
Fatih Portakal’dan Muharrem İnce isyanı. ‘Muhalefette böyleyse iktidara gelse ne olacak?
-
3 sene ago
Boyun Bölgesindeki Kızarıklıklar Nasıl Geçer? Neler Yapılmalı? Belirtlileri Nelerdir?
-
4 sene ago
Ciciş Esra Ersoy’dan çıplak fotoğraflar
You must be logged in to post a comment Login