Özel Hastanelerde Kur ve Koronavirüs Zammı Şoku!
TÜİK verilerine göre, yıl başından bu yana tüketici fiyatları genel olarak yüzde 7,29 artarken, sağlıkta fiyat artışı yüzde 12,86 oldu. Sozcu.com.tr’ye konuşan bir TÜİK yetkilisi, pandemi döneminde özel hastanelere artan talebin sağlık enflasyonunu artırdığını söyledi. İzmir Tabip Odası’ndan Dr. Ergün Demir de, pandemi döneminde kamu hastanelerindeki yoğunluk ve ertelemeler nedeniyle vatandaşların özel sağlık kuruluşlarına yönelmek zorunda kaldığına dikkat çekti. Ekonomist Özlem Derici Şengül, döviz kurlarındaki artışın sağlıkta fiyatları daha da artırabileceğini söyledi. TÜİK’in sağlık harcama grubunda yer alan 16 mal ve hizmetin 15’inde fiyatlar özel hastaneler ve eczanelerden derlenerek hesaplanıyor. 2019 yılında ortalama ameliyat ücreti 1,594 TL iken 2020 yılında ücret 1,910 TL’ye çıktı. Son iki yılda ameliyat ücretlerine yüzde 47 zam geldi.

Milyonlarca vatandaşın geliri salgının ekonomi üzerindeki olumsuz etkileriyle birlikte gerilerken, hayati bir ihtiyaç olan sağlıktaki yüksek enflasyon dikkat çekiyor.
TÜİK verilerine göre, tüketici fiyatları (TÜFE) yıl başından bu yana yüzde 7,29 artarken, bu rakam sağlıkla ilişkili mal ve hizmetlerde yüzde 12,86’ya ulaştı. Son bir yıllık enflasyon yüzde 11,77 olurken, bu rakam sağlık harcama grubunda yüzde 14,68’e ulaştı. Sağlıktaki yüksek fiyat artışları, genel enflasyonu da 0,42 puan yükseltti.
Son iki yılda sağlıkla ilişkili mal ve hizmetlerin fiyatları ortalamada yüzde 34,7 oranında arttı.
DİŞ DOLGU ÜCRETİ FİYAT ARTIŞINDA BİRİNCİ
TÜİK’in enflasyon hesabında yer alan 12 ana harcama grubundan biri olan sağlıkta, 16 adet mal ve hizmet bulunuyor. Bir TÜİK yetkilisinin sozcu.com.tr’yla paylaştığı bilgiye göre, 16 maddelik listede sadece muayene ücreti kalemi devletteki katkı payı ücreti de hesaba katılarak hesaplanıyor, diğer 15 mal ve hizmet, yurt genelinde ezcane ve özel hastanelerden derlenen fiyatların ağırlıklı ortalaması alınarak hesaplanıyor.
Buna göre, son bir yılda sağlık grubunda fiyatı en çok artan hizmet, yüzde 28,23’lük artışla diş dolgu ücreti oldu. Bu kalemde son iki yıllık fiyat artışı yüzde 53,57’ye ulaştı.
Diş çekme ücreti de son bir yılda yüzde 23,63, son iki yılda yüzde 50,08’lik fiyat artışıyla ikinci sırada.
AMELİYAT ÜCRETİ YÜZDE 22 ARTTI
Son bir yılda ameliyat ücretinde yüzde 22,10’luk, normal doğum ücretinde yüzde 17,06’lık, hastane yatak ücretinde yüzde 15,74’lük artış kaydedildi.
16 kalemden 11’inde son bir yıldaki fiyat artışı, genel enflasyon oranı olan yüzde 11,77’nin üzerinde.
Son iki yılda, 16 kalemin 15’inde yüzde 30 ile yüzde 75 arasında değişen oranlarda fiyat artışları yaşandı.
PANDEMİDE ÖZEL HASTANELERE TALEP ARTIŞI ETKİLİ OLDU
Konuştuğumuz TÜİK yetkilisi, sağlıktaki fiyat artışlarında özel hastanelerin yüzde 200’e kadar ek ücret almasının ve pandemi nedeniyle özel hastanelere talep artışının etkili olduğunu söyledi.
Uzun yıllardır sağlık ve sosyal güvenlik sistemi üzerine çalışmalar yapan İzmir Tabip Odası üyesi Dr. Ergün Demir de sağlıktaki yüksek fiyat artışlarını sozcu.com.tr’ye değerlendirdi.
Demir, pandemi döneminde kamu hastanelerindeki yoğunluk ve ertelemeler nedeniyle vatandaşların özel sağlık kuruluşlarına yönelmek zorunda kalmasının, sağlıkta fiyatları artırdığına dikkat çekti.
Demir’e göre, salgın ile birlikte hastanelerin pandemi hastanesi ilan edilmesi ve elektif vakaların ertelenmesi, özellikle de riskli gruplara yönelik sağlık hizmetlerine ulaşım konusunda bir planlama yapılmaması nedeniyle yaşlı hastalar, gebeler, hematoloji-onkoloji hastaları, kronik hastalığı (kalp, şeker, hipertansiyon, böbrek, KOAH,) olanlar, stres düzeyi yüksek olan gruplar, acil ameliyat olması gerekenler özel sağlık kuruluşlarına yöneldi.
YÜZDE 200 EK ÜCRET
Kamu hastanelerinde randevu almanın zorlaşmasının ve virüs bulaşma korkusunun da özel hastanelere yönelişte etkili olduğun belirten Demir, “Salgının başlangıcından bugüne birçok özel hastane ve sağlık kuruluşu yüzde 200 ve üzeri informel ücret almaya devam ettiler. Ayrıca, cepten sağlık harcamalarına pandemi ilavesi: hane başına 250 TL/ay maske ve hijyen malzemesi ücreti olarak yansıdı” ifadelerini kullandı.
Sürecin sonunda hane halkları tarafından tedavi, ilaç vb. amaçlı yapılan cepten sağlık harcamalarına bir de maske, yüz siperliği, hijyen malzemesi, ateş ölçer vs. için aylık yaklaşık 250 TL eklenmiş olduğunu belirten Demir, “Vatandaşların geliri azalırken harcama kalemlerinden sağlık, gıda, haberleşme ve ulaşım olmak üzere hane halkı tüketim harcamalarında artış olmaktadır” ifadelerini kullandı.
KUR ARTIŞI DA ETKİLİYOR
Sozcu.com.tr’ye konuşan Spinn Danışmanlık Kurucu Ortağı ekonomist Özlem Derici Şengül, döviz kurlarındaki artışın da son yıllarda sağlık mal ve hizmetlerinde fiyat artışlarında etkili olduğunu söyledi.
Sağlıkta kullanılan birçok mal ve hizmette ithal girdi kullanıldığını hatırlatan Şengül’e göre, kur artışının sağlıkla ilgili kalemlere fiyat artışı olarak etkisi önümüzdeki aylarda devam edecek.

Gündem
Altında 900 liralık deprem: Büyük felaket geliyor

Gram altında anormal yükseliş durdurulamıyor. Hükümetin faiz kararlarının da pek etkisinin olmadığı altın piyasasının geleceğini Necmettin Batırel yorumladı. Son dönemde alıcılı ve dalgalı bir seyir izleyen gram altın için şaşırtan tahmin bu kez hükümete yakın isim Necmettin Batırel‘den geldi.
Necmettin Batırel, gram altın fiyatlarının yakında uçuşa geçeceğini söyledi.
İşte Necmettin Batırel’in o altın tahmini:
Dünyanın en büyük varlık yönetimi şirketi BlackRock‘un iştiraki iShares, spot Bitcoin ETF çıkarmak için Amerika Birleşik Devletleri Menkul Kıymetler ve Borsa Komisyonuna (SEC‘e) başvuru yapması sonrası Bitcoin hızlı ralli yaşamıştı. Şirket Bitcoin‘in değerine endeksli hisse senedi gibi alınıp satılan araç çıkarmak istemişti. SEC, bir sürprize imza atarak ilk kaldıraçlı Bitcon ETF‘ye onay verdi. Yani vadeli satışlara izin verildi, peşin satışlara değil. Bu yüzden 31 bin 400 dolara yükselen Bitcoin‘in değeri 30 bin 400 dolara düştü. Teknik analize göre 30 bin 700 üzerinde tutunamazsa 29 bin 350 ardından 28 bin 200 dolar desteklerine dönecek. Son 12 ayda fiyatı yüzde 43,28 artan Bitcoin’in hızlı yükselişinden sonra kar satışlarıyla düzeltme yapması kaçınılmaz. Kripto paralardaki yoğunlaşma altının Haziran ayında sert düşüşüne yolaçtı. 1910 dolarla dip yapan ONS yaşanan son gelişmeler üzerine yeni haftaya 1928 dolarla başladı.
Uluslararası Finans Enstitüsüne göre ilk çeyrek sonunda küresel borçlar 305 trilyon dolarla rekor düzeye ulaşmış durumda. Hane halkı borçları 57.6; kamu borçları 85.7; banka borçları 69.8; finans dışı şirket borçları 91.9 trilyon dolar oldu. Şiddetli borç krizi doları ve altını güçlendirecek. Düşük küresel ekonomik büyüme, yüksek faiz oranları, önemli borç yükleri ve yüksek enflasyon krizi tetikleyecek. Dolar ve altın sistem tehdit altına girdikçe ve yeni bir para sistemi önerildiğinde değerini katlayacak.. Onsun uzun vadede önce 5 bin ardından 8 bin dolara yükseleceği tahminleri yapılıyor. Hisse senetlerinden kaçış hızlandıkça yani piyasalar eridikçe altının onsu 2023 Ekim ayına kadar 3 bin dolara ulaşacak diyenler var.. Hisse senedi piyasaları 1982’de başlayan 41 yıllık boğa hareketinin sonuna yaklaştı. ABD merkez bankası 2022 Haziran ayında yüzde 9,1 ile zirveye ulaşan yüksek enflasyonu durdurmak amacıyla faiz oranlarını 500 baz puan artırdı. Ama yüksek faiz ekonomik büyümeyi sekteye uğrattı, işsizlik artıyor İmalat sektörü endeksi Haziran’da 46.3 ile hayal kırıklığı meydana getirdi.
Gündem
Renault çıldırdı! 310 bin liraya Clio satıyorlar: Hemde Türkiye’de

Son dönemde Türkiye’de otomobil fiyatlarının normalin üzerinde seyrettiği inkar edilemez bir gerçek. Bu durumu normale çevirmek için hükümet tarafından bazı hamleler yapıldı. Fakat şimdiye kadar istenilen sonuç alınabilmiş değil, Renault, yeni hamlesiyle pazardaki tüm dengeleri değiştirecek gibi görünüyor.
Bilindiği üzere Renault küresel bir marka. Dolayısıyla sadece Avrupa değil, Asya’daki rekabete de ayak uydurması gerekiyor. Bunun için de ortalamanın üzerinde olan fiyatları biraz daha aşağılara çekmeleri gerekiyor. Nitekim bunu da yeni Clio versiyonuyla yapacaklar.
Hali hazırda Renault Clio, Türkiye’de de olduğu üzere en ucuz binek HB otomobillerden biri. Nitekim bu durum pek çok ülkede aynı şekilde diyebiliriz. Lakin özellikle Asya pazarında Clio’dan çok daha ucuz olan otomobiller var.
Bilindiği üzere Çin, ucuz otomobil üretme konusunda bir dünya markası. Bu otomobillerin Türkiye ya da Avrupa’da çok fazla görülmemesinin temel nedeni ise Çin ve Hindistan’daki yoğun talep. Zaten bu iki ülkede 2.5 milyara yakın insan yaşıyor. Dolayısıyla bu talebi karşılamak çok da kolay değil.
Ekonomi
Borsada en çok kazandıran hisseler
Borsa, seçimden sonra ciddi bir artış gördü. Yurt dışı yatırımcının ağırlığı artarken yerli yatırımcının da gözü kulağı borsada en çok kazandıran hisseler gibi bilgilerde… Peki borsada en çok hangi hisse kazandırdı? Borsa 100 en çok kazandıran hisseler neler?

Borsa İstanbul 100 endeksi bu hafta boyunca 6.400 bandındaki dirence takıldı. Hareketli bir seyir izleyen BIST100 endeksinde günlük hacim 90 milyar TL’yi bulu. Haftanın son iş gününde ise en çok yükselen sektör sigorta oldu. Ardından gıda, holding, teknoloji ve metal ürünleri yer aldı. Bankalar ise kısmi bir düşüş gördü. Yatırımcıların gözünde ise merak edilen konu en çok kazandıran hisseler oldu.

Peki Borsada en çok kazandıran hisseler neler? İşte BİST 100 en çok kazandıran hisseler:
BRYAT
TUKAS
BIOEN
ASUZU
DOAS
Bu hisseler arasında BRYAT ve TUKAS tavan fiyatından işlem gördü.
BIST 100’de bugün en çok düşen hisseler ise;
CANTE
ALFAS
PENTA
YKBNK
VAKBN
-
Genel4 sene ago
En etkileyici kız tavlama sözleri
-
3 sene ago
Fetullah Gülen öldü mü?
-
3 sene ago
Boyun Bölgesindeki Kızarıklıklar Nasıl Geçer? Neler Yapılmalı? Belirtlileri Nelerdir?
-
4 sene ago
Genelkurmay arşivinden Çanakkale
-
Sağlık9 ay ago
Alkol zarar verir mi? Alkolün mideye zararı var mı? Alkol uyutur mu? Alkol ve karaciğer iltihaplanması
-
3 sene ago
Samsung Galaxy J7 Prime telefonumun ekranı açılmıyor! Ne Yapmam Gerek
-
4 sene ago
Ciciş Esra Ersoy’dan çıplak fotoğraflar
-
4 sene ago
Ünlü oyuncudan korkunç ifşa! 15 yaşında tecavüze uğradım
You must be logged in to post a comment Login